Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzebuję porady

Podział majątku - nierówny wkład - spłata

Polecane posty

Gość Potrzebuję porady

W innym temacie opisałam dokładniej: Dostałam w spadku po mamie grunt rolny. Sprzedałam go i zakupiłam ziemię w miejscowości w której mieszkam. Była to transakcja wymienna, pieniędzy nie oglądałam - wszystko było załatwiane przelewem 12 lat temu między stroną kupującą moją nieruchomość, a sprzedającymi mi działkę mi bliżej miejsca zamieszkania. Obie transakcje miały miejsce jednego dnia. W akcie kupna pojawił się błędny zapis, że (Antoni i Antonina J.) sprzedają na własność mi i mężowi za cenę 30.000 a małżonkowie 'y' nieruchomość tę za wymienioną cenę kupują z majątku wspólnego. (potem jest napisane, że w księdze II wpisuje się wspólnotę ustawową) Natomiast na akcie sprzedaży jest napisane: Że JA działająca w imieniu własnym oraz w imieniu i na rzecz swojego brata, zabudowaną nieruchomość o obszarze 4 ha w Antoninowie sprzedaję Jarosławowi J. za cenę 30.000 w tym grunt za cenę 22.825 zł a Jarosław J. nieruchomość tę za wymienioną cenę kupuje. Na poczet ceny strona sprzedająca otrzymała od nabywcy 22.500 zł. Resztę ceny w kwocie 7.500 zł strona sprzedająca otrzyma w Banku Spółdzielczym z tytułu kredytu tej wysokości, jaki przyznany został Jarosławowi J. na zakup gruntów rolnych w R. , spłacanego w ratach wraz z odsetkami w terminie do dnia 8 września 2003roku, oprocentowanego w dniu zawarcia umowy dla kredytobiorcy 5,37 % w stosunku rocznym...itd... Także, ja sprzedałam swoją nieruchomość, która otrzymałam w spadku - mój brat się zrzekł swojej części. Natomiast nie dopilnowałam treści aktu - byłam wtedy w ciąży. I okazało się, że jest tam zapis o kupnie na podstawie wspólnoty ustawowej. Czy da to się wszystko odkręcić? Jakie koszta? Świadkowie żyją i udowodnienie prawdy nie będzie szczególnie trudne. Czy po 12 latach to jest możliwe? Dodam, że poszukuję prawnika z okolic Warszawy, bądź Radomia. Najpierw chciałabym dojść swoich praw w tej sprawie, a potem jeszcze założyć sprawę o podział pozostałych nieruchomości (nierówny wkład, mąż alkoholik) Proszę o pomoc!

Gość Potrzebuję porady
up

Gość Potrzebuję porady
Może ktos pomoże?

Gość Potrzebuję porady
Założyłam tam już dwa tematy:) Liczę, że i tu komuś kompetentnemu ''wpadnie ten temat w oko'':)