Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulka45555

zmiana tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość paulka45555

witam :) zastanawiam sie nad zmiana tabletek antykoncepcyjnych. Biore drugi opakowanie Yasminelle. ale odczuwam lekki ból w klatce piersiowej , wczesniej troche mnie nogi bolaly. nie wiem czy tego nie wolbrzymiam i nie wyszukuje u siebie skutkow ubocznych, ale moze lepiej zmnienic tabletki. i mam takie pytanie czy tabletki nowe bierze sie normalnie po 7 dniowej przerwie czy trzeba czekac do normalnego okresu??

Gość paulka45555
czy ktoś wie??

Gość ...................///////////
To czy bierze się po 7 dniowej przerwie czy inaczej zależy od rodzaju tabletek. Czasami również od wieku (niektórzy lekarza zalecają młodym dziewczynom do 18-19 roku życia rozpoczęcie przyjmowania nowych tabletek od pierwszego dnia miesiączki). Co do skutków ubocznych to wydaje mi się, że trochę wyolbrzymiasz i powinnać jeszcze trochę odczekać. Zasadniczo jeśli nie są to jakieś bardzo uciążliwe czy niebezpieczne dla zdrowia skutki uboczne to zaleca się wybranie trzech opakowań i dopiero wówczas ewentualnie myślenie o zmianie na inne. Organizm musi do tabletek przywyknąć.

Gość paulka45555
14 kwietnia ma wizyte porozmawiam z lekarze i sie zobaczy. Ale pewnie wyolbrzymiam

Gość ddziewojja
A ten ból możesz stwierdzić z pełnym przekonaniem, że nie zdarzał się nigdy wcześniej? A nogi czasem bolą no, nic szczególnego.Zrób badania na krzepliwość krwi jak się martwisz, wszystko będzie jasne. Prywatnie nie kosztują one dużo, więc możesz je zrobić na własną rękę.

Gość paulka45555
tzn wydaje mi sie ze ogolem troche przesadzam, tak mysle o tym to mnie zaraz to boli jednak jak nie mysle, zajmuje sie czym innym raczej nie odczuwam ból, wydaje mi sie ze to juz moja pstchika wmawia mi to wszytsko... a tak w ogole to wspolzylam z chlopakiem nie byl to moj pierwszy raz i wystapilo u mnie krwawienie w czasie stosunku, zaczynam sie martwic??

Gość naatalkaa
No to wiesz takie nakręcanie się to do nerwicy może prowadzić. W takim wypadku należy się zastanowić, czy warto brać te tabletki, skoro powodują tak duży stres, że aż odczuwasz go fizycznie. A te krwawienie, to duże było? Obserwuj, jak się powtórzy, to trzeba to sprawdzić u lekarza.

Gość paulka45555
tzn jak o tym nie mysle nic mnie nie boli mysle ze moze organizm do konca tez sie nie przezwyczail bo to moje drugie opakowanie. nie nie bylo duze bylo to w sumie skape plamienia koloru takiego brazowego ciemnego czerwonego...

Gość naatalkaa
Nie wiem Paulka, może to tylko plamienie od hormonów, tak jak piszesz organizm się przyzwyczaja. Ale jeśli to się powtórzy podczas stosunku, to powiedz o tym lekarzowi podczas wizyty niech sprawdzi czy w środku wszystko jest ok.

Gość paulka45555
mam wizyte nastepnym tygodniu.. hmmm mialam robiona w lutym cytologie i bylo wszystko ok i mam 18 lat takze nie wiem nadzerka wystepuje i w takim wieku??

Gość naatalkaa
Tak, chociaż dużo dużo rzadziej. Największa grupa ryzyka to kobiety po 25 r.ż. Nie ma co się martwić na zapas.

Gość paulka45555
tak wiem po prostu powiem na wizycie i zobaczymy.. a sluchaj... biore drugie opakowanie tabletek i wczesniej zabezpieczalismy sie jeszcze doadatkowo a teraz zaczelismy bez czy myslisz ze jestem zabezpieczona dobrze nie pominelam zadnej tabletki nie wymiotowalam ani nic.?

Zabezpieczona byłaś od pierwszej tabletki z pierwszego opakowania jeśli wzięłaś ją pierwszego dnia miesiączki.

Gość paulka45555
tak wzielam 1 dnia mieisaczki....

Gość naatalkaa
Tak, jesteś zabezpieczona.