Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gocha - gospocha

Pyzy,knedle,kluchy itp.cudeńka

Polecane posty

Gość Gocha - gospocha

Podzielmy się sprawdzonymi przepisami na te smakołyki i z czym je podajecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyze ze skwarkami bez nadzienia :) Kluski slaskie z sosem i bitkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kamilla :)
Dzisiaj robię kluski kładzione. Z tego przepisu: http://kotlet.tv/kluski-kladzione Do tego pieczeń z łopatki. I surówkę: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, sok z cytryny, oliwa, sól morska. Mój facet będzie zachwycony. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kluski śląskie białe - kg ugotowanych ziemniaków, 25dag mąki ziemniaczanej. Gotować do wypłynięcia - nie dłużej, bo się rozlecą. Podaję z wieprzowiną w sosie, ew. gulaszem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kopytka - 2/3 objętości ziemniaków, 1/3 objętości mąki pszennej, jajko. Podaję j.w. podobno pyszne z młodą kapusta zasmażaną (ja jej nie jadam, ale ludzie sobie chwalą), schabowym, ososami. Dla mnie najlepsze odsmażone, z chrupiącą skórką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Ja podobnie jak annawioletta uwielbiam takie usmażone z chrupiącą skórką.Jemy też polane smażoną cebulką lub boczkiem,albo ze stopionym masłem i pokruszonym twarogiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Z ciasta takiego jak na kopytka robię też takie knedle z owocami , formuję kulkę z np.śliwką węgierką (otoczoną cukrem) lub truskawką, można je polać śmietaną i posypać cukrem ,lub miksuję truskawki z cukrem pudrem i śmietaną .Robię je też z nadzieniem takim jak na pierogi ruskie lub z mięsem, polewam smażoną cebulką i do tego do popicia barszcz czerwony czysty , na własnym zakwasie.Czasem też z tego ciasta formuję małe placuszki ( wielkości placków ziemniaczanych) i smażę je na złoty kolor na oleju i podaję z kwaśnym mlekiem!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Natomiast do klusek śląskich robię roladki wołowe, posmarowane wewnątrz musztardą do tego wkładam kawałek ogórka kiszonego i kawałek marchewki.Lub roladki z wieprzowiny z cebulą i boczkiem w środku. Na bazie roladek robię sos, do tego surówkę z kiszonych ogórków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluskojadka
Kluski leniwe 0,5 kg dobrego twarogu 3 jajka 1 szklanka mąki sól masło bułka tarta w misce utrzeć ser+żółtka utrzeć na gładko,białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową , delikatnie dodać mąkę wyrobić ciasto.Na stolnicy podsypać mąki ,uformować wałeczki,trochę je spłaszczyć,pokroić na grubość 2 cm.Gotować we wrzątku do wypłynięcia.Podawać z roztopionym masełkiem i bułką tartą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kamilla :)
Kluskojadko nie chcę wymądrzać się, czy być dla Ciebie niemiłą, ale ja zawsze do leniwych ugotowane i zmielone ziemniaki dodaję. Ba, one są ich podstawą. I tak się zastanawiam, czy niechcący pominęłaś ten składnik, czy rzeczywiście nie trzeba kartofelków dodawać. Wdzięczna będę za odpowiedź. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluskojadka
Droga koleżanko -Kamilla :) nie pomyliłam się te oryginalne kluski leniwe nie mają w swoim składzie gotowanych ziemniaków.A te o których mówisz to kopytka z dodatkiem twarogu, równie pyszne co kluski leniwe.Można zatem robić i z ziemniakami i bez , wszystkie dobrze zrobione kluchy są pyszne.Pozdrawiam .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kamilla :)
Kluskojadko, bardzo Ci dziękuję za dokładne wyjaśnienie. :) Widać człowiek się całe życie uczy! I na 100% zrobię takie bezziemniakowe. Mój facet się zdziwi. A on jest prawdziwym kluskożercą. Jeszcze raz - dzięki! I miłego, dobrego dnia koleżanko! 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Robię podobne "kluchy" do tych szarych - nazywają się "szwabskie knedle" - a robi się je tak :jednakową ilość ziemniaków gotuję i przepuszczam przez praskę, studzę.Tyle samo ziemniaków surowych trę na tarce- drobne oczka (tak jak na placki ziemniaczane)- np. 2 kg do gotowania 2 kg do tarcia.Utarte ziemniaki wkładam do bawełnianej ściereczki i wyciskam sok ,Dobrze wyciśnięte ziemniaki utarte łączę z gotowanymi ( w dużej misce), dodaję 3 - 4 łyżki mąki , 1- 2 jajka ,sól.Wyrabiam dokładnie z tego masę.Robię farsz albo mięsny albo taki jak na ruskie pierogi.I formuję nieduże kulki z nadzieniem w środku.Do wody, w której będę gotować knedle wlewam sok z tartych ziemniaków (żeby nie były strzępiate), uzupełniam naczynie z sokiem wodą, do polowy jego objętości daję trochę soli.Wrzucam do wrzątku , gotuję je na bardzo wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia( tak aby tylko sobie pyrkały) 5 minut od wypłynięcia,wykładam na cedzak i delikatnie przelewam zimną wodą.Te z farszem mięsnym podaję ze smażoną cebulką, natomiast te z farsze ruskich pierogów ze smażonym boczkiem lub cebulką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość giennna
Ktos tu napisal,ze biale kluski slaskie gotuje sie do wyplyniecia. Otóż wcale tak nie jest.Czesto kluski, kiedy wyplyna sa jeszcze w srodku surowe, wiec trzeba uwazac. Po wyplynieciu nalezy gotowac jeszcze z 3 minuty. Mozna jedna kluske przekroic i sprawdzic jej stan w srodku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Knedle szwabskie które ja robię- campari34 to zupełnie z innej beczki, niż te które ty wynalazłaś , te to mają ciasto jak na kopytka, bez ziemniaków tartych. Ale kluch jest tyle,że można naprawdę robić wiele rodzajów i różnie je podawać!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makowa panienka 62
Jadłyście może czeskie knedle,mam przepis ale nie gotowałam ich, może ktoś je jadł i wyda o nich opinię!!!! 200 gram kaszy manny gotujemy w 2/2 litra mleka i dodajemy łyżkę masła.Gdy kasza wchłonie mleko, odstawiamy ją do wystygnięcia.Do zimnej kaszy dodajemy 1 całe jajo,sól i dokładnie wyrabiamy ciasto, uprzednio posypując kaszę niewielką ilością mąki.Z gotowego ciasta formować nieduże kulki, gotować do wypłynięcia.Podawać polane bułką tartą zrumienioną na maśle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluskojadka
Na dziś zaplanowałam kluski śląskie, chyba podam je z sosem pieczarkowym , a może ktoś ma inny pomysł na sosik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×