Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malamanieczka

wprowadzanie nowych pokarmów niemowlętom- zgłupiałam

Polecane posty

Gość malamanieczka

już sama nie wiem, co wolno a czego nie. na stronach typu osesek.pl 7-miesięczniakom można w zasadzie podawać warzywa, kasze i mięso, a np. można kupić słoik dla dziecka w tym wieku z pomidorową albo twarożkiem. na stronach brytyjskich z kolei piszą tylko, czego nie dawać dziecku przed 6. miesiącem, a potem chyba co się chce?

Gość a najlepiej mieć swój rozum
he i wprowadzać po kolei nowe produkty, po trochu i obserwować czy dziecka nie boli brzuszek i czy np. nie ma wysypki po czymś. No chyba nie wprowadzisz 6miesięcznemu dziecku odrazu obiadu jak dla dorosłych, to musi jednak trochę potrwać.

Gość a najlepiej mieć swój rozum
trzba tez uważac na produkty ciężko strawne oraz mocno uczulające: kakao, cytrusy, orzechy

Przede wszystkim wprowadzanie nowości zalezy od tego czy dziecko karmione jest piersią czy butelką ( butelkowym dzieciom wcześniej się wprowadza). Przyznam szczerze, że w tym temacie nie ufałam temu co ludzie piszą, co gadają w TV tylko mojej mamie ( w końcu wychowała 4 dzieci i wszystkie zyją :D) Pierwsze zupy zaczęłam podawać jak dziecko miało ok 3 miesięcy, w 4tym miesiącu dodałam mięso ( najpierw wywar na mięsie a potem dodawałam posiekane/ zmiksowane mięsko) jak mała miała 7 m-cy jadła już wszystko tyle, że niekiedy w innej postaci niż my :) Czyli np nie dawałam spagetti na ostro czy chińszczyzny, zamiast twardego schabowego schab np piekłam itd...

Gość siur ofkors
sory ale kasze to chyba gluten. nie za wczesnie na gluten w 7 miesiacu? Chyba ze chodzi Ci o kaszki i kleiki ryzowe? Generalnie dziewczyny maja racje mozesz dawac prawie wszystko, ale pokolei i obserwowac czy nie uczula. nie wprowadzac ostrych przypraw, cytrusow, kakao. jak gotujesz np pomidorowa to dlaczego nie dac mlodemu sprobowac?

Gość mamamamam26
gluten się wprowadza między 5 a 6 miesiącem życia dziecka - a co do wprowadzania to rozumiem za mały ma 7 miesiecy i zaczynasz dopiero rozszerzać diete? to zacznij od podawania tych rzeczy co są po 4 miesiącu, potem te co po 5tym itd - te co pisze po 7 miesiącu są po 7 ale u dzieci u których rozszerzanie zaczeło się po 4 miesiącu