Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paslkuder

CZY MYŁA KTÓRAS Z WAS PODŁOGI WODĄ Z OCTEM??PODOBNO TO ZDROWE!

Polecane posty

Za "namową" kafe umyłam ostatnio podłogę octem i zrobiła się bardzo matowa. Już nigdy nie powtórzę tego eksperymentu.

Gość moj chlopak myje octem
lazienke i armatury, podlogi chyba tez. Troche smierdzi ale szybko sie wietrzy i nie ma chemii, wiec jest ok.

ale mamy podlogi drewniane lub kafelki, a nie wiem jakby to bylo na . No i ocet jest rozcienczony, ale nie wiem w jakiej proporcji

mialo byc: na panelach

Gość Tadka29
Zapach octu dla mnie jest nie do zniesienia, takie sprzątanie nie wchodzi w grę.

Gość na drewno czy cokolwiek
jest dobry zwykly plyn do naczyn...

Gość alkdaslkdslkfdsklf
ocet ne szkodzi! nie taki co kupujemy w sklepach. To nie jest czysty kwas octowy tylko w takim rozcienczeniu ze dodanie go do wody by cos umyc nic nikomu nie zrobi!!!

Gość bhsgdty
ale ile tego octu należy wlać do wiaderka do mycia podłogi?

A gdzie ja napisałam, ze mam panele? Mam parkiet i mycie wodą z octem mu nie posłużyło.

Gość mirandaaaaa
po pierwsze to prawda plynem do mycia naczyn - jest uniwersalny. Przekonalam sie o tym, jak mieszkalam w akademiku i mialysmy ubogi zapas srodkow czystosci a plyn umyl wszytsko (orpocz toalety oczywiscie). Po drugie ocet jest swietny do pewnych rzeczy ale zapach ma okropny jednakze lepszy niz wybielacz. Jak moj chlopak robil generalne sprzatanie w lazience - przejelismy mieszkanie po strasznych brudasach) to poszla cala butla tego wybielacza ale smierdzialo 2 dni:/ Ocet szybciej sie ulatnia ale np. toalete wolalabym jednak myc domestosem bo chemia lepiej zabije zarazki w takich ekstremalnych miejscach jak kibelek. Polecam do piekarnika, tlustych plam, kamienia itp. Jest duzo przepisow na mieszanki ocet + np. cytryna. Wlasnie, cytryna tez jest dobra do lazienki i zdecydowanie lepiej pachnie! Moze i nie jestem pania domu, ale mam doswiadczenie po tych wsyztskich przeprowadzkach do wynajmowanych mieszkan - naprawde ludzie a szczegolnie studenci to najgorszy gatunek syfa!

Gość freelicence
Zwolennikom i ekspertom tych metod chciałbym zadać z ciekawości kilka pytań dotyczących np. właściwości czyszczących octu. Jaki jest zalecany ocet o stężeniu 6 czy 10 procentowym? Spirytusowy czy winny? Który lepiej działa na plamy, a który usuwa osad kamienny? Jaki kupić drzewny, balsamiczny, ryżowy, a może jabłkowy? Jak ocet sprawdza się jako odkamieniacz do płytek ceramicznych. Czy po jego długotrwałym działaniu na fugi zaczną one kruszeć, powoli odpadać lub zmieniać odcień na jaśniejszy? Czy oprócz właściwości czyszczących ocet posiada właściwości wybielające? Czy w długotrwałym zetknięciu z tkaninami osłabi ich włókna a może spowoduje przebarwienia? Ocet jest substancją spożywczą, nieszkodliwą w bardzo małych ilościach dla zdrowia. Czy w przypadku długotrwałego kontaktu ze skórą i jego przenikaniu do organizmu działa on negatywnie na nasz układ kostny? Czy zwykłe lateksowe lub winylowe rękawiczki ochronią nas, czy przeniknie swobodnie przez nie jak niektóre kwasy? Polecam przeczytać : http://jak-wyczyscic.pl/2013/03/internetowe-poradniki/

Gość Inci
Miałam na muszli klozetowej okropny zaciek rdzawy - żadna chemia nie pomogła. Na gąbkę nalałam octu - 30 sekund szorowania i po zacieku. Ocet działa

Gość agula 0209
ja mam panele w mieszkaniu kiepskiej jakosci ,niestety wynajmuje mieszkanie i takie panele zalozyl wlasciciel,jakas masakra,uzylam juz wszystkich mozliwych plynow i po wszystkim bylo widac slady mopa i slady stop,az wkoncu kupilam sidolux ,ale dolewam do niego troche zwyklego octu(pare kropel,jedna lyzeczke na wiadro wody mniej wiecej)i efekt rewelacja ,ale trzeba wlasnie uwazac zeby nie wlac za duzo octu bo wtedy panele zrobia sie matowe,w malej ilosci dolany do wody ladnie nablyszcza i do pralki tez uzywam wlewam do komory na proszek szklanke octu i wlanczam pranie na najwyzsza temperature bez zawartosci bebna ,super dezynfekuje i usuwa wszystkie slady plesni z zakamarkow polecam

Gość Marika_Aluna
Śmiać mi się chce jak ktoś mówi chemia. A ocet to co to jest?? Fizyka czy matematyka?? Też chemia. Wszystko co nas otacza to chemia. Sprzątaniem zajmuje się zawodowo i wiem jak używać środków. Jak kupujecie jakiś marketowy badziew to tak macie. Czy widziałyście na którymkolwiek marketowym płynie taką podstawową informację jak współczynnik PH?? Jak nie wiadomo czy środek jest kwasowy czy zasadowy to skąd wiadomo do czego go używać?? Producenci robią środki do wszystkiego i tak to później wygląda. Smugi robią się z dwóch powodów. Środek ma za zadanie rozpuścić brud, a odpowiednie ścierniwo je zebrać. Któryś z tych dwóch czynników u Was nawalił. Jeżeli przy zastosowaniu tego samego ścierniwa, bo żadna z Was nie pisała że zmieniła mopa na ścierkę czy na odwrót, to pozostaje płyn. Do firmy kupujemy tylko profesjonalne środki. Środki trzeba dobierać odpowiednio zarówno do podłoża jak i do zabrudzenia. Jeżeli nie macie dużego doświadczenia to polecam sklep złotesrodki.pl. Mają środki do profesjonalnego sprzątania również dla detalu i zawsze służą fachową poradą. Nauczcie się myśleć a nie ślepo wierzyć w reklamy.

Gość gość
a ty nie wal tu swoją reklamą,ocet jest skuteczny, tani i nie niszczy środowiska,alergikom nie szkodzi,a ta polecana przez ciebie chemia jak najbardziej a i kieszeń nieźle opróżnia

Gość elwirość
Jagoda odkamienia pralkę octem? Przecież pralka z pustym bembnem nie wystartuje :-D albo ja jestem zacofana i mam starą pralkę :-D a wody z octem od lat używam do mycia okien i luster. To najlepszy sposób na czyściutkie szkło. A zapach? No cóż, wolę chwilkę smrodku niż godzinne machanie ścierką. Teraz po remoncie łazienki mam dużo chromowanych powierzchni więc ocet będzie niezbędny :-)

Gość gość
Ocet to stary, sprawdzony sposób na czyszczenie. Spora część ekologicznych środków czystości jest oparta na bazie ...octu. Zapach średni, ale w miarę skuteczny, chociaż ja się nie przekonałam do tego. Musi pachnieć i tyle ;0

Gość gość
elwirość 2014.10.06 Jagoda odkamienia pralkę octem? Przecież pralka z pustym bembnem nie wystartuje smiech.gif albo ja jestem zacofana i mam starą pralkę smiech.gif Tak, jesteś zacofania, niestety. Mam nowoczesną pralkę i ona pierze bez prania. A pierwszy rozruch pralki to niby jaki jest? Bez prania!!!!

Gość O occie
Apropos octu. Swietny do mycia wszystkiego. Tani, skuteczny i nie trujacy, podkreslam! W porownaniu do tego co zaeieraja te wszystkie ajaksy itp. Pocxytajcie sobie sklady i poszukajcie w necie bo nie wszystko producenc***isza!!! To dzieki temu ze jestesmi w UE- prawo im na to pozwala!. Potem sie zastanawiacie skad bezplodnosc sie bierze a w domu az sie roi od srodkow wplywajacych na plodnosc wasza i waszych dzieci!!! To samo w jedzeniu. Bierzecie z polki w markecie proszek- o super w kapsulkach ale sie nie zsdtanawiacie ci sie ztym plastikiem dzieje jak die rozpusci w waszej pralce. Zostaje w ubraniu lub splywa do kanalu. Z ubrania wdychacie go a on zakega w organizmie bo przeciez wasz organizm go nieznetabolizuje. Zaburza rownowage hirmonalna a stąd juz krok do utraty plodnosci. Spytajcie osob, ktore po zmianie srodowiska i rsfykalnej przemianie swojego zycia na tskie bez detergentow zaszly w uprogniona ciaze. To nie byl cud! Ale wracsjac do OCTU. Ja zalewam kilkoma litrami octu obierki po kilogramie cytrusow. Zostawiam na 2 tygodnie w szczelnym pojemniku a potem rozlewam do butelek i jak mi potrzebny to rozcienczam woda. I mam super srodek do cxyszczenia wszystkiego o zspachu cytrusow. Wogole nie czuc octu a swietnie usowa tluste plamy a jeszcze lepszy jest do mycia szyb. Wiem co mowie bo mam w domu oprocz okien balustrade szklana na schodach..... mozna sie zaorac!

Gość gość
mi tam szkoda podłogi na takie wynalazki ;) wole kupić jakiś porządny płyn do podłóg jak z http://www.inco.pl/ np. ludwika czy flesz. Dzięki temu mam pewność, że jest czysto a podłoga jest też 'chroniona'

Gość gość
Ja myje cały czas podłogi wrzącą woda +ocet pół szklanki + trochę płynu do mycia podłóg lub lenoru do zabicia zapachu,zreszta szybko zapach octu się ułatwia. Nawet stosuje samego octu do pozbycia się chwastów i mchu a także robactwa przed domem oczywiście jak popada to na nowo trzeba polać ale idealny.

Gość Aniaa382
Uważam, że takie rozwiązania najprędzej zniszczą podłogę, niż ją umyją. Dlatego od pielęgnacji podłóg w moim mieszkaniu są pracownicy firmy sprzątającej Anilop. Dzięki nim moje podłogi wyglądają zdrowo i czysto przez cały czas.

Gość Bakusia

Umyłam.

Efekt super! Czysta podłoga, bez smug. Co ciekawe myłam przedtem płynami do czyszczenia podłóg, podczas czułam że ta podłoga jest tłusta i cały kurz był do niej przyklejony, a ocet to ładnie rozpuścił.