Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość top secrets

home office 2011 uk

Polecane posty

Gość top secrets

hej, moze mi ktos wyjasnic jak to jest z tym home officem w uk. Bo czytalam na forum i stronie internetowej ze od maja 2011 zostaje on zniesiony. to co jesli zaczelam prace w lutym, musze go wykupywac czy nie.

Gość top secrets
własnie kurde nie wyjasnia co i jak tylko pisza nie wiadomo jak, bo okolo120 funtow na ulicy nie znajdziesz hheeh

Gość top secrets
halooo halooo moze ktos sie wypowiedziec

Gość sprzeczneinfopodaja
Under European Union law, the Worker Registration Scheme cannot continue beyond the end of April 2011. You will normally have to register under the Worker Registration Scheme if you wish to work for an employer in the United Kingdom for more than one month and are a citizen of: Czech Republic; Estonia; Hungary; Latvia; Lithuania; Poland; Slovakia; or Slovenia. Nie wprowadzajcie ludzi w blad! Nie jest to takie oczywiste... To znalazlam na stronie HO. 2 rozne informacje, jedna pod druga. Ja juz do ch*lery nie wiem czy sie rejestrowac czy nie

Cześć Ja podjęłam pracę w UK 8 marca. Teoretycznie powinnam wysłać wniosek do 8 kwietnia. Ściągnęłam go z neta, wypełniłam i poszłam do mojego Human Resource poprosić, żeby mi to wydrukowali, bo nie mam drukarki. I tam mi powiedzieli, że oni już przed podjęciem decyzji o moim zatrudnieniu kontaktowali się z Home Office i pytali, czy te kilka dni (od 8 do 30 kwietnia) będzie miało znaczenie. Okazało się, że nie muszę wysyłać wniosku i wydawać 90 (nie 120, jak to ktoś wyżej napisał) funtów. Ale lepiej się zorientować, jak to wygląda w poszczególnych przypadkach. Teoretycznie rejestracja nadal obowiązuje do 30 kwietnia, a praktycznie nikt się tego najwyraźniej nie czepia.

Gość Hulagula.
Ja pracuje od maja 2010 i nikt tego ode mnie nie wymagał , a teraz kiedy już tylko obowiązuje HO do 30 kwietnia mój pracodawca karze mi złożyć wniosek. Straszą mnie ze mnie zwolnia i ze pracuje nielegalnie - jeśli nielegalnie to tez jego wina ze nie wymagał ode mnie tego na początku pracy .. Ja powiedziałam ze nie składam wniosku . I tyle. Bo na kilka dni czyli do końca kwietnia to mi się nie opłaca za 100 f papierek.

Gość top secrets
czyli w koncu co robic, rejestrowac sie czy nie

Gość sprzeczneinfopodaja
no wlasnie nie wiadomo! to tak samo podejrzewam jak ze zmiana prawa jazdy z pol na ang... niby po jakims tam czasie powinno sie wymienic, tak jest na stronce, ale jak dzwonilam do DVLA to powiedzieli ze moge jezdzic na polskim ile mi sie chce i nie musze wymieniac... i badz tu madry

Gość Tez mam ten dylemat
I chyba zaryzykuje i nie złożę .. Zostało tylko 25 dni do końca a wniosek rozpatruja ok 6 tygodni .

Gość jhguyuiko;kj
ale nie znosza calkowice HO, po prostu jak bedziecie pracowac dluzej niz miesiac u jednego pracodawcy to trzeba wyrabiac HO jak dawnie, a jesli krocej niz miesiac to nie trzeba wiec dla leniwych i oszczednych taka rada: zmieniajcie pracodawce co 29 dni :)

Gość jhguyuiko;kj
a jak ktos nie wierzy to niech do nich zadzwoni, to wam to samo powiedza

Gość Chyba ze jesteś Rumunem
Nic nie trzeba po 30 kwietnia 2011. Dla państw Unii (2004) EEA jest własnie zniesione!

Gość jhguyuiko;kj
oszczedni zawsze tlumacza po swojemu

Gość Polka idolka
Od 1 maja 2011 roku rejestracja w Home Office (WRS) przestanie obowiązywać. Nowi pracownicy z Polski oraz innych krajów zaliczanych do E8, którzy zdecydują się rozpocząć pracę w Zjednoczonym Królestwie nie będą mieć żadnego obowiązku, by jej dokonać. 1 Maja Koniec programu Home office (WRS) baranek Miejsce publikacji / źródło: Website: www.labourproviders.org.uk Bardzo sympatyczna informacja dotarła do portalu Polski Somerset, że z dniem 1 maja zostaje zniesiony programu rejestrowania pracowników z krajów Unii Europejskich z 2004 roku. Wszyscy Polacy, Slowacy, Litwini i inni obywatele krajów (EU10 Accession countries) nie będą musieli rejstrować się w jakże skomplikowanym programie Home Office. Osoby, które się już zarejestrowały powinny trzymać swoje dokumenty do wglądu urzędów w sytuacji do tego potrzebnej. Okres 12 miesięczny na home officie zostanie zniesiony i wszyscy obywatele krajow czlonkowskich z 2004 roku będą posiadali te same prawa co obywatele krajów Unii Europejskiej przykładowo takich jak Portugalia, czy Niemcy. W Październiku komisja Europejska oceniła program WRS jako program dyskryminujacy wobec nowych krajów Unii Europejskiej i nakazała na natychmiastowe zniesienie tego programu. Jak widać nawet rząd Wielkiej Brytanii ustala przepisy dyskryminujące nas obcokrajowców w tym kraju. Jeżeli chcesz skomentować ten artykuł zaloguj się na stronę i napisz swoją opinię.

Gość 118118
Under European Union law, the Worker Registration Scheme cannot continue beyond the end of April 2011.

Gość jummm
A co sie moze stac jak nie wyrobie sobie wrs? Jakies konsekwencje?

Gość Ktoś pracuje jeszcze
Bez HO i nie musi wysyłać aplikacji? A jak to wyglada jeśli np małżonek pracuje 5 lat w uk i ma ho a żona nie ma a pracuje na part time? Czy tez musi miec wrs?