Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lesna marcysia123

Odstawienie Qlairy

Polecane posty

Gość lesna marcysia123

Hej Biorę właśniew 2gie opakowanie Qlairy, którą pani doktor przepisała mi na nadmierne wypadanie włosów. Wcześniej brałam mercilon przez prawie 2 lata i było ok, potem nagle zaczeły mi latem wypadaćm wiec go odstawilam na 3 miesiace, ale jako ze problem byl nadal, wiec poszalm po zmienę i dostalam Qlairę. ale problem nasilił się i do takiego stopnia że dziennie tracę 400 włosów (liczyłam) i jestem na skraju zalamania nerwowego przez to. chcę je ostawić (przypuszczam że to ich wina bo na ulotce jest wypadanie jako mozliwy wfekt uboczny). ale nie mogę odstawic tabletek calkowicie, bo po po pierwsze to prowadzę aktywne zycie seksualne z moim partnerem a po drugie mialam juz przerwe 3 miesieczną podczas ktorej nie bylo zadnej poprawy, oprocz tego że jeszcze dostalam wysypu na plecach i dekoldzie. Moje pytanie jest takie: dzis powinnam wziać 20 tabletke Qlairy. czy mogę jej juz nie brać (nie konczyc blistra) a wrocic od razu do mercilonu? Zyję za granicą i mam jeszcze zachomikowane 2 opakowania mercilonu. mogę tak zrobić? czy ochrona bedzie zachowana? boję się poniewaz Qlaira ma trochę inną naturę niż Mercilon, jest 3fazowa. co robić??? naprawdę te wlosy są już wszędzie....jestem zrozpaczona.

Jeśli masz możliwość to skonsultuj się z ginekologiem chociażby telefonicznie, albo z położną. Wydaje mi się, że nie powinnaś tak w środku opakowania zmieniać na Mercilon, bo z tego co czytałam to te tabletki mocno się od siebie różnią.

Gość kremooooweczka
Jezu dziewczyno, daj spokój, odstaw zupełnie tabletki, chcesz stracić do końca wszystkie włosy?! Widocznie Ci przestały służyć. A zanim się hormony uregulują, to musi minąć czas, 3 miesięce to bardzo niewiele. Najlepiej jakbyś poszła do endokrynologa. Ale jak jesteś za granicą, to pewnie będzie problem. I weź już do końca tą Qlairę, kilka dni nie zrobi różnicy, a bałagan możesz zrobić straszny. Tutaj gdzieś widziałam topik o wypadaniu włosów przy tabletkach, może tam coś ciekawego wyczytasz, poszukaj.

Ja przypuszczam, że organizm przyzwyczaił się do dawki hormonów w pierwszych tabletkach i dlatego zaczęły wypadać Ci włosy, odstawiłaś więc wypadać mogło jeszcze więcej. Zaczęłaś brać Qlaire ale najwidoczniej część włosów przy poprzednich tabletkach i po odstawieniu weszło już w kolejne fazy i nic nie da stosowanie nowych tabletek. Po odstawieniu może lecieć ich jeszcze więcej. Poczytaj o fazie wzrostu włosa. Tabletki blokują włos na pewnej fazie, dlatego on nie przechodzi w dalsze, nie obumiera i nie wypada, kiedy organizm przyzwyczaił się już do pewnej dawki hormonów lub odstawiamy tabletki, włosy już przechodzą w dalsze fazy i obumierają dlatego wypada ich tak dużo (te włosy które normalnie by wypadły wcześniej tylko nie wypadły poprzez pozostanie w danej fazie). Ja przy ostatnich opakowaniach gubiłam włosy, więcej niż zwykle odstawiłam bo organizm już przyzwyczaił się do takiej dawki a po odstawieniu gubiłam włosy strasznie ale przeszło po jakichś 3 miesiącach też na początku wpadłam w panikę ale uspokoiłam się po przeczytaniu wielu artykułów, przynajmniej wiedziałam dlaczego włosy mi wypadają. Wybierz opakowanie do końca i skontaktuj się z ginekologiem być może Qlaira nie odpowiada Ci ze względu na to, że jest polifazowa i tabletki z małą ilością hormonów nie przytrzymują włosa w odpowiedniej fazie i ten wypada.