Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nimka 76

Drobne kurzajki z płynem surowiczym na skórze dziecka. Co to jest?

Polecane posty

Gość nimka 76

Z niepokojem zauważyłam że krostka, którą wczoraj odkryłam na plecach mojej półtorarocznej córeczki, z początku czerwona, dziś powiększyła się i była wypełniona płynem surowiczym. (Potem zdarła się więc odkaziłam te miejsce.) Gdy obejrzałam dziecko dokładnie, okazało się że i pod szyją ma taką samą i dwie tworzące się, jeszcze mało widoczne, też na plecach. Co to może być i skąd się mogło wziąć?? Przychodzi mi do glowy jakiś wirus ale może to reakcja na spocenie się na spacerze (przy zmiennej pogodzie raz było za gorąco a raz za zimno i mała mogła się spocić a potem zostać "przewiana"). Zdarzyło się coś takiego waszym dzieciom?

Gość z opisu mozna
wywnioskować że to ospa

Gość ospa
ospa wietrzna

Gość mi też wydaje się
że to ospa. Wirus atakuje średnio co 4 lata. u nas w regionie w tym roku panuje ospa i maja mała też niedawno przechodziła.

Gość nimka 76
Ale może być tak mało zmian w ospie?

Gość nimka 76
(Do lekarza jeszcze nie zdążyłyśmy się wybrać z tym czymś. Jutro pójdziemy.) Przy ospie chyba dziecko by się drapało, nie?

Gość z opisu mozna
przy ospie moze być wysypane całe ciało,ale może być też tylko kilka pęcherzyków. Moje dzieci miały ospę w styczniu, syn 5 letni przechodził dość łagodnie, a 6 miesięczna córeczka była wysypana calutka, strasznie to wyglądało ale wcale sie nie drapała.

Gość to na pewno
idz z dzieckiem do lekarza,to nie musi byc wcale ospa

Ospa wietrzna. W nocy ja wysypie bardziej, zobaczysz. Wiem, bo wlasnie moje dziecko tez choruje. opis identyczny.

Gość monika 3989
Tez stawiam na ospe,u mojego synka rowniez sie zaczelo od pojedynczych krostek,nawet u lekarza nie bylam bo tydzien wczesniej u mojej cory ja zdiagnozowano i maly zalapal,nawet goraczki nie mial tylko te krostki i to tez niewiele.

Gość nimka 76
Heh, macie absolutną rację. Te dwie krostki to był pierwszy rzut a teraz już córkę mocniej wysypało. Dzięki za pomoc! I co teraz? Chyba do lekarza, nie? Tylko trochę się martwię że mała zakazi inne dzieci w poczekalni.

Gość lkhnh
jak zajdziesz do przychodni to od razu poinformuj pielęgniarkę że podejrzewasz ospę u nas jest izolatka więc nie ma problemu możesz też zapytać o wizytę domową z obawy przed zakażaniem innych

Gość nimka 76
Ach, faktycznie w przychodni gdzie kiedyś chodziłam jako dziecko, taka izolatka była. Ale w tej gdzie teraz prowadzam małą, nie ma. Ale zapytam pielęgniarkę co robić. Dzięki1

Gość aaa kotkidwaaa
moja mała jak miała 2 latka to tez się zastanawiałam czy to ospa bo miała dosłownie 5 krostek i gdyby nie jedna w głowie to pediatra by nie stwierdziła ospy. ale , ze ospa zawsze wysypuje się w głowie to to potwierdziło że jesdnak ospa. Wysyp był prawie niewidoczny dosłownie z lupą się przygladałam co to. A do rana już wszystko przygasło. Pediatra powiedziała, że skoro wysyp był tak skąpy to może zachorować na ospę jeszcze raz. Proponuję lekarza i szukaj czy ma też we włosach jakieś krostki.

Gość nimka 76
Spodziewam się krostek na głowie bo pamiętam że sama miałam pzechodzac ospę. Nawet nie wiedziałam że to charakterystyczne dla tej choroby... W każdym razie teraz krostek u córki jest więcej więc wygląda to już typowo na ospę. Obawiam się że moja mała przejdzie to ciężej niż Twoja córeczka, aaa kotkidwaaa.