Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grey eyes

Obowatelstwo amerykańskie

Polecane posty

Gość grey eyes

Czy jest tu ktoś zorientowany w temacie uzyskiwania obywatelstwa amerykańskiego?na jakiej zasadzie mogłabym starać się o obywatelstwo/zieloną kartę jeśli wezmę ślub w Polsce z mężczyzną również z Polski który już ma to obywatelstwo?Czy jest w ogóle taka możliwość?

Gość olivia duhnam
musisz mieszkac 5 lat w stanach by sie starac o obywatelstwo. Oczywiscie uprzednio zdajac test

Gość grey eyes
czyli musimy po ślubie wyjechać na 5 lat do usa? juz raz odmówiono mi wizy, wiem że kolejny raz też nie dostanę bo ktoś z mojej rodziny jest tam nielegalnie(trochę się zasiedział). czy mimo to mam już jako osoba zamężna dalej składać?

Gość olivia duhnam
przeciez nie przyznaja obywatelstwa osobie, ktoea nie mieszka na stale w danym kraju. Jesli chcesz miec obywatelstwo to musicie tam mieszkac, legalnie pracowac. Skladaj aplikacje. Przejebane, ze przez jakiegos czlonka rodziny, ktury jest tam nielegalnie Ty masz nikle szanse na wize

Gość olivia duhnam
5 lat to jest minimalny okres. Bo dopiero po tych 5 latach mozesz sie starac o obywatelstwo

Gość grey eyes
ok,dzięki za pomoc;)

Gość life despite god
A jak to jest z tym członkiem rodziny? Czy to był ktoś bliski? Bo ja też kiedyś planuję wyjechać do USA, ale moja kuzynka kiedyś tam była i trochę się zasiedziała za długo. Teraz już jest w Polsce i nie ma zamiaru wracać, ale wcześniej była tam nielegalnie. Czy to może jakoś wpłynąć na moją szansę wizy? :o

Gość jkjdjjjjj
Jesli on jest obywatelem a ty jego zona, to powinni cie wposcic do Stanow jako zone obywatela amerykanskiego. I jako zona obywatela amerykanskiego mozesz sie starac o obywatelstwo po 3 latach malzenstwa, a nie po 5 jak tu niektorzy pisza. Wlasnie sie staram, wiec wiem. Nie orientuje sie jak to dziala jesli mieszkacie w Polsce, chyba musialabys sie przeniesc z mezem do Stanow.

Gość beanie
nie wpuszcza cie do usa tylkod latego ze wezmiesz slub z obywatelem usa poza granicami usa opcje masz takie : bierzesz slub tutaj, a pozniej on cie msui sponsorowac na zielona karte (moja przyjaciolka tak zrobila, jej facet nie jest obywatelem usa, ubiegal sie wtedy o zielona karte, wlasnie ja dostal a ona dostanie ze pare miesiecy) wystepujesz o tzw wize narzeczenska, wtedy masz 3 miesiace by wziac slub w usa, dostajesz pozwolenie na prace i warunkowa zielona karte, warunek znosi sie po 2 latach malzenstwa - nie wiem jednak jak to bedzie dzialac jesli on w usa aktualnie nie mieszka szczerze? skontaktuj sie z amerykanskim prawnikiem imigracyjnym , bedziesz miec pewnie info!

Gość grey eyes
osoba która sie zasiedziała to mój ojciec wiec bliska rodzina.czy to znaczy że w pierwszym przypadku,gdy wezmę już ten w Polsce ślub to mogę bez wizy wyjechać jesli on będzie mnie sponsorował?

Gość olivia duhnam
musisz miec wize

Gość grey eyes
o jaki rodzaj wizy wtedy muszę sie ubiegać? bo chyba już nie narzeczeńska?

Gość Nie sluchaj tych
nie sluchaj tych pomieszanych opini. To niewazne ze masz kogos kto sie zasiedziaqkl =- to wszystko o wizie turystycznej! Ty jestes zona obywatela, ciebie sie tycza kompletnie inne zasady. Napisz dokladnie swoja sytuacje na forum: http://www.forum.usa.info.pl/ w dziale emigracja lub zielona karta, tam ci odpisza ludzie ktorzy sie na tym znaja (mozesz poprosic zeby Karina - prawniczka emigracyjna przyjrzala sie twojemu postowi, udziela darmowych porad emigracyjnych na forum

Gość beanie
musisz miec wize albo zielona karte wiec albo jedziesz tam na turystycznej i tam bierzesz slub albo on cie sciaga z usa na wizie narzeczenskiej albo bierzecie slub tu a on musi cie sponsorowac na zielona karte innych opcji nie ma, zapytaj kariny na forum usa :)

Gość barbiebarbarella
beanie nie wpuszcza cie do usa tylkod latego ze wezmiesz slub z obywatelem usa poza granicami usa opcje masz takie : bierzesz slub tutaj, a pozniej on cie msui sponsorowac na zielona karte (moja przyjaciolka tak zrobila, jej facet nie jest obywatelem usa, ubiegal sie wtedy o zielona karte, wlasnie ja dostal a ona dostanie ze pare miesiecy) wystepujesz o tzw wize narzeczenska, wtedy masz 3 miesiace by wziac slub w usa, dostajesz pozwolenie na prace i warunkowa zielona karte, warunek znosi sie po 2 latach malzenstwa - nie wiem jednak jak to bedzie dzialac jesli on w usa aktualnie nie mieszka szczerze? skontaktuj sie z amerykanskim prawnikiem imigracyjnym , bedziesz miec pewnie info! Jesli Twojej przyjaciolki facet nie jest obywatelem, to nie moze na nia skladac papierow, musi sam odczekac pare lat(w jego przypadku 5), i dopiero jak uzyska obywatelstwo moze na nia zlozyc papiery. Majac tylko GC, moze na nia zlozy jedna forms czy 2, ale nie wszystkie dokumenty Do autorki, Twoj narzeczony ma obywatelstwo, bierz slub w Polsce i niech on na Ciebie sklada papiery, czasowo wyjdzie szybciej, niz gdyby wystapil o wize narzeczenska.

Gość barbiebarbarella
Aha, i nie dostaniesz od razu obywatelstwa, tylko GC na 2 lata, a potem na 10, w miedzy czasie, skoro Twoj narzeczony to obywatel, mozesz sie pozniej ubiegac o obywatelstwo po 3 latach. Bedziesz miala interview moze 2, ale raczej jedno. Musisz udowodnic, ze malzenstwo jest zawarte w dobrej wierze, nie dla papierow.

Gość beanie
barbiebarbarella- hmmm, no jednak sie mylisz. Oni wzieli slub w niemczech (obydwoje obydatele DE), on od lat mieszka i pracuje na H1B w usa i zostal sponsorowany na GC. Wysylajac papiery wpisal moja przyjaciolke. Teraz sa niemal 3 lata po slubie. On juz GC dostal a jej sa w drodze. Wiem o czym mowie bo sama orientuje sie w temacie. Do autorki- ponownie pisze, tak jak juz ktos tez wspomnial- skontaktuj sie z prawnikiem imigracyjnym w USA zamiast pytac na forum!!! widzisz ze co laska to opinia :P to jest za powazna sytuacja by sie na kafeterii opierac :O

Gość barbiebarbarella
Ah, na wizie pracowniczej jest, a to tak, to sorrki ;) Moja znajoma tez tak miala zalatwiona bo jej maz na pracowniczej, a ona jako jego zona i tez GC dostali i to na 10 lat, ale w tym samym czasie obydwoje dostali.

Gość beanie
:) widac jak latwo o nieporozumienie :) pominiesz jeden szczegol i juz. Dlatego mowie- prawnik!!!!! :D

Gość taka sobie jaa
Macie racje niech skontaktuje sie z prawnikiem, ten najlepiej doradzi. Kazda sytuacja jest inna. Ja moge doradzic, ale moja sytuacja byla inna niz autorki, wiec sie nie orientuje jak to dziala, jesli oni sa teraz w Polsce. Do prawnika i sprawa sie rozjasmi.

Gość zona obywatela
jesli Twoj maz jest obywatelem to mozesz zlozyc podanie o zielona karte i wcale nie musisz brac slubu w USA, wystarczy, ze masz notarialnie potwierdzone tlumaczenie aktu malzentwa i innych polskich dokumentow, ktore sa wymagane. I wydaje mi sie, choc nie jestem pewna, ze mozesz wyslac wszystkie podania z Polski. Czas oczekiwania to okolo 4-6 miesiecy, ale jak zalatwisz za posrednictwem prawnika za grube $$$$$$ to moze sie to nawet szybciej rozstrzygnac. Powodzenia :)

Gość dagvcsvc
Skoro i tak mieszkasz w Polsce to po co ci obywatelstwo amerykanskie? Tam wcale nie taki raj na ziemi jak Polakom sie wydaje.