Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nelly22

Plamy pigmentacyjne?

Polecane posty

Gość nelly22

Witam. Wiem, że jest masa takich tematów na forach, ale nigdzie nie znalazłam dobrej odpowiedzi. Od czasu do czasu, raz na miesiąc korzystam z solarium. Rok temu zaczely pojawiać mi się plamy na wewnętrznych stronach nóg. Kiedy opalałam je na słońcu te plamy bladły. Jakieś 2 tyg. temu poszłam znowu na solarium na 10 min. i cale łydki mam w plamach. Wyglądają jak duże piegi. Myslicie ze to zwykłe przebarwienia które znikną (wybielić je cytryną?), czy może to coś powazniejszego, jak np. łupiez pstry? Niedługo zacznie się lato a tu taki problem :/ Planuje iść do dermatologa prywatnie, ale chciałam się was poradzić.

To chyba po prostu plamy pigmentacyjne. Takie przebarwienia powstają kiedy się opalamy, bo wtedy organizm produkuje więcej melaniny niż zwykle, a ta nierównomiernie rozkłada się w skórze. Czytałam ostatnio artykuł ekspercki na ten temat, wypowiadał się w nim lekarz medycyny estetycznej dr Marek Wasiluk i radził, żeby po prostu unikać słońca oraz stosować kremy z filtrem kiedy ma się skłonności do takich zmian. Podobno kobiety w ciąży i te które biorą tabletki antykoncepcyjne są szczególnie narażone na takie dolegliwości. No a jeśli już masz takie plamy to chyba musisz zasięgnąć rady specjalisty, który dobierze dla Cibie albo odpowiedni peeling albo laser, który usunie przebarwienia.