Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam nadwage i co tu zrobić ?

Też macie taki kłopot z nadwagą ???

Polecane posty

Od zawsze byłam taka przy kości. Dobrze się odżywiam, staram się ruszać ale efektów nie ma jakichś większych...a chciałabym zostać mamusią....

Podczas ciąży kobieta przybiera na wadze w sposób naturalny. Jednakże, kiedy zaczynasz ją z nadwagą zadbaj o siebie. Mały przyrost masy ciała uchroni cię przed otyłością. Przy prawidłowej wadze fizjologicznej, przyrost masy ciała podczas ciąży wynosi średnio 11-13 kilogramów. Jeśli masz nadwagę kontroluj przyrost wagi. Nie musisz jeść za dwoje. Właściwie nie powinnaś. Przez całą ciążę kobieta nie powinna przytyć więcej niż waży płód, wody płodowe i łożysko (średnio to waga do 8 kilogramów). Nadwaga pojawia się, kiedy kobieta podczas ciąży utyje do 30 kilogramów. Dieta od początku ciąży powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do budowy rozwijającego się młodego organizmu. Trzeba jeść tak, aby unikać przejadania się i podjadania. Dietę wzbogać o produkty białkowe: sery, mleko, wędliny i ryby żeby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko. Tłuszcze należy spożywać pamiętając, że ich nadmiar gromadzi się w tkankach. Wybieraj chude mięso,np. drób, wołowinę i nietłuste ryby, np:pstrąga. Białko jest najważniejszym składnikiem dla rosnącego młodego organizmu. Od czwartego miesiąca ciąży zapotrzebowanie na białko wzrasta do ok. 80-100 gram na dzień. Białka dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ale białko pochodzenia zwierzęcego jest bardziej wartościowe. Znajdziesz je w mięsie, rybach, jajkach, mleku i przetworach mlecznych. Produkty roślinne zawierające dużo białka to produkty zbożowe: ryż, płatki owsiane, rośliny strączkowe, soja, soczewica. Podstawą żywienia przyszłej mamy jest dieta wysokobiałkowa z ograniczeniem soli. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co przyczynia się do zwiększenia masy ciał. Jeśli chodzi o węglowodany ogranicz je podobnie, jak tłuszcze. Postaraj sie zrezygnować z cukru i słodyczy. Zastąp je suszonymi lub świeżymi owocami, które zawierają fruktozę. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością. Owoce też mogą dodać ci zbędnych kilogramów. Natomiast witaminy pochodzące ze spożywania świeżych warzyw i owoców, są bardzo pożyteczne dla przyszłej mamy i dziecka. Poza tym zawierają błonnik, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Podczas ciąży często występują niedobory żelaza. Można je uzupełniać jedząc czerwone mięso, podroby, buraczki, jaja a zwłaszcza żółtko. Przykładowe menu na dwa dni: Śniadanie I Chleb żytni razowy; masło śmietankowe; polędwica drobiowa; sałatka z pomidora i ogórka; banan; gorzka herbata z cytryna. Śniadanie II Bułka kajzerka z jogurtem owocowym; kawa zbożowa. Obiad Barszcz ukraiński; mięso wołowe gotowane; ziemniaki z wody, kalafior; surówka z kapusty czerwonej z oliwą z oliwek; woda mineralna niegazowana. Podwieczorek Sucharki; jabłko; jogurt naturalny Kolacja Chleb żytni pytlowy; margaryna miękka; ser żółty gouda; papryka czerwona surowa; winogrona; herbata gorzka; Menu II Śniadanie I Chleb żytni sitkowy; masko roślinne; szynka chuda gotowana; surówka z marchwi i jabłka; kawa z mlekiem. Śniadanie II Chleb chrupki żytni, jajko gotowane, pomidor, sałata; winogrona; woda mineralna nie gazowana. Obiad Zupa krupnik: włoszczyzna, kasza jęczmienna gotowana; olej słonecznikowy, ziemniaki; bitki wołowe; ziemniaki z wody; surówka: kapusta biała, pomidor, papryka, cebula; sok grejpfrutowy; woda mineralna. Podwieczorek Ryż na sypko na mleku z tartym jabłkiem. Kolacja Chleb graham; kiełbasa szynkowa z kurczaka, masło roślinne, zielona sałata, pomidor; mandarynki; herbatka ziołowa z cytryną. Pamiętaj, że wielkość porcji też ma znaczenie, więc staraj się jeść często, ale niewielkie ilości. Opracowała dietetyk Renata Halicka.

Gość Fufujara
Starasz sie ruszac czy sie ruszasz ?:) Jaką masz te nadwagę, przy jakim wzroscie?

Gość bez przesady tez
:P

Nie wiem jaka masz to nadwage ale nie zastanawiaj sie zbytnio nad tym tylko dbaj o siebie, zdrowo jedz i sie duzo ruszaj... no i staraj o dziecko oczywiscie:-) Ja cale dorosle zycie wazylam 70kg. Jak na mój wzrost i budowe byla to waga która mnie zadowalala. Nie moglam zajsc w ciaze, zaczelam brac hormony i w pól roku wazylam 84kg. Ale zaszlam w ciaze:-) wiec bylo spoko:-) W ciazy przez pierwsze 3 miesiace wymiotowalam i nie jadlam nic przez kolejnych 6 same owoce i slodycze bo na nic innego nie moglam patrzec. Tak ze dobre rady poszly do kosza:-) Przytylam 23 kilo!!!! Jak wyszlam ze szpitala z dzieckiem i stanelam na wage to pokazala 104kg!!! Masakra. 14 miesiecy pózniej mam 85kg bez jakiegos tam strasznego odchudzania. Ale po cichy marzy mi sie 70kg... tak jak kiedys... No ale marzy mi sie tez drugie dziecko wiec sama jeszcze nie wiem jak to bedzie z tym odchudzaniem;-) Moze Ty po prostu masz taka przemiane materii? Moze masz za malo ruchu? Moze problemy z hormonami? I dlategonie mozesz schudnac. Jezeli pragniesz dziecka to po prostu staraj sie o nie i nie mysl za duzo o wadze. Drastyczne diety przed ciaza tez nie sa dobre.

Cześć wszystkim. Czytam o waszych wagach,o narzekaniach itp i stwierdziłam że ja to mam dopiero powód do zmartwienia. W sierpniu zaszłam w ciąze. Nareszcie bo planowaliśmy od pewnego czasu. Dowiedziałam sie o tym we wrześniu. moja waga wyjściowa to 104 kilo przy wzroście 175cm. Musze Wam powiedzieć, że wcale za bardo tej wagi nie widać, tak jakoś mi sie proporcjonalnie rozkłada, że jak ktoś sie dowie ile waże to sie dziwią ze niby gdzie to jest. No ale na wadze jest. Przez pierwsze dwa miesiące schudłam sama z siebie 5 kilo. Dodam że nie było żadnych wymiotów, złego samopoczucia ,braku apetytu nic.po prostu samopoczucie jak przed ciążą ale waga leciała. Gin powiedział że czasem tak sie zdarza. Teraz jestem w 13 tygodniu i zauważyłam brzuszek Średni i twardy. Powoli w spodniach ciaśniej więc pewnie niedługo wizyta w sklepie ciążowym mnie czeka. Mam więc pytanko czy jest gdzieś na forum mamuśka która wagę wyjściową miała powyżej 100 kilo. Jak to potoczyło sie dalej ????Gin powiedział że w takiej ciąży u otyłej mamy to najbardziej optymalnie jest przytyć maks. 7 kilo. Jakby faktycznie tyle było to bym była bardzo szczęśliwa. Jak to wygląda z waszego doświadczenia ??? Pozdrawiam Gosia

tu wam zacytowałam dziewczyne co miała nadwagę. Ja waże 95kg przy wzroście 172cm.

Sami młodociani gimnazjalni idioci tu są czy znajdzie się jakaś mądra kobieta ?

A czy ja matole chce schudnąc napisałam tak ? Spadaj młody zakompleksiony zwyrodnialcu

a moze by tak dieta niełączenia tylko trzeba ją trochę dłuże stosować, a jest naprawdę mało "wykańczająca" i daje efekty już zleciały się mądre chudzielce z wyzwiskami pozdrawiam

Gość do autorkiiiiiiiiiiiiiiiiii
Od zawsze byłam taka przy kości. Dobrze się odżywiam, staram się ruszać ale efektów nie ma jakichś większych...a chciałabym zostać mamusią.... przeciez napisalas ze masz klopoty z nadwagą a to nie to samo zeby schudnac:O idz slonico pobiegaj bo jak bedziesz siedziala na cafe to napewno nie sachudniesz:P

Gość ja też mam problem z wagą
z tym że ja ważę mniej przy wzroście 170 ważę 64 kg i od dłuższego czasu nie mogę się pozbyć tego cholerstwa, chcę ważyć 10 kg mniej, moja siostra waży 49 a jest tylko 2 cm ode mnie niższa. Nie wiem czy to przez geny, ale ona naprawdę je na co ma ochotę a to ptasie mleczko a to kebab i jest bardzo szczupła. A ja?! Odżywaim się zdrowo, nie jem przetworzonych produktów, nie jem smażeniny, co najwyżej warzywa z patelni z ryżem brązowym lub kaszą, jem sałatki bez majonezu używam wysokiej jakości produktów spożywczych, mało paczkowanych, uwielbiam sałatę, nie jem mięsa i co? i gówno! Ciągle zadaję sobie pytanie dlaczego ja? Dlaczego nie mogę być taka szczupłą jak ona? nigdy taka nie byłam i na pewno nie będę, nawet jak schudnę mam grube uda i nogi, o mini mogę pomarzyć

być moze masz taka budowę, a być moze kłopoty z tarczycą mam koleżankę, która ma grube nogi, a od pasa w górę chuda jak patyk, zero tłuszczu - taka jej budowa, trochę dziwna poniekąd

Gość Fufujara
Wiesz co, wiosna przyszła, wyciagnij rowej i jeźdź, jeźdź, jeźdź. po pierwsze - spalisz sadełko, po drugie - nie będziesz miała czasu na jedzenie. Poza tym spytaj ginekologa, co on na ten temat sadzi. czy powinnaś osiagnąć jakąś forme rpzed ciażą, czy nie ma potrzeby. Na moje oko masz nadwagę, ale nie jesteś jakimś monstrum, nie jest to przypadek do leczenia. Chyba organizm w takim wypadku po prostu sam sobie reguluje i taka kobitka przy kosci tyje po prostu mniej. Ewentualnie musi uważać, co je. Mnie by było szkoda sie namęczyc, schudnać, a potem to z powrotem stracic w ciaży :) Zaszłabym w ciażę, zrezygnowała ze słodyczy, ruszała się w tej ciaży na ile to by było możliwe, a potem po ciąży zajęła się już caloscią

Gość Mam nadwage i
Mam nadwage ale nie jestem otyła... ot oponka na brzuszku... w zasadzie to mam tylko te faudki na brzuchu a tak to jestem zadowolona ze swojego ciała... musze sobie kupic ławkę do ćwiczeń...by ten brzuszek i plecki wyszczuplić. Nie jestem niska mam te 172cm... Fakt że jak teraz zrzuce 10 kg to znwu mi one wrócą po dziecku...

oj nie muszą zaraz wrócić po dziecku poćwiczyć w takim razie przydałoby się no i te oponki niestety zawsze są zmorą, ale brzuszki to podstawa

Gość Ponad 100
Jestem w 28 tc. Ciąże rozpoczęłam ze 103 kg. Do 4 miesiąca spadło 4 kg. Teraz mam 107. Nie puchną mi nogi ani ręce, ciśnienie mam idealne, wszystko w porządku :)