Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dot zdjęcia w internecie

czy można wykorzystać zdjęcie z internetu

Polecane posty

potrzebuję kilka zdjęć do wykorzystania w pracy takich które można bez problemu znaleźć w internecie, chodzi mi o jakieś krajobrazy, motywy z bajek, ale skąd mam wiedzieć, czy zdjęcie nie ma jakiś praw autorskich, czy i które zdjęcie mogę wykorzystać, np dać u siebie na stronie internetowej lub wykorzystać w inny sposób w pracy

Gość fffg
mozesz ich użyć pod warunkiem, że masz do nich prawa autorskie.

ale do każdego zdjęcia potrzebuję praw autorskich? Nie ma takich ktore mogę sobie skopiować, nie chce robic z tym nic nielegalnego, ani podawać, że są moje

Gość harsh is dead
szukaj grafik w wikimedia commons, tam wszystkie są "uwolnione" spod praw autorskich i można je wykorzystywać

Gość harsh is dead
oczywiście z podaniem źródła

Ja wykorzystywałam w pracy licencjackiej zdjęcia z gazet i nie było problemu, ponieważ podałam w przypisie autora, tytuł, źródło i datę wydania gazety. I promotorka mówiła, że tak można.

tu przypisów nie będzie ja chce naklejać zdjęcia na meble, długo by opowiadać jak to dokłądnie zrobie, ale chodzi o taki cel

Gość dość wyraźna
nie wiem jak jest teraz ale kiedyś wystarczyło wkleić onoścnik pod zjęciem, z jakiej strony zostało pobrane

kurcze bardzo mi na tym zalezy, powiedzmy potrzebuje zdjęcie spider mana i wpisuje w googlach grafika spider man i tam wyskakuje mi mase zdjęć to nie mogę sobie któregos skopiować i uzywać jako dodatkowego elementu mojej pracy, nie podpisując sie po dtym jako moje zdjęcie, tylko w ogóle nic nie pisać

Gość jolllaaaanta
to wrez takie zdjecie z googli sciagniete otworz w photoshopie, delikatnie przerów, i bedzie juz twojego autorstwa wtedy.

nie wiedziałąm, ze to taki problem ze zdjeciem będzie

czy ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

dalej nie mogę nic znaleźć, pomoże ktoś

No ale po co Ci to dokładnie? Bo jak zamierzasz np. zarabiać na tej pracy z tym zdjęciem to będzie to kradzież. Niektóre wizerunki są chronione nie tylko prawami autorskimi. Bo jak na własny użytek, to możesz sobie skopiować. Ale do prac zaliczeniowych czy naukowych musisz podać źródło. A jak jeszcze zamierzasz zarabiać na tym, to musisz mieć pozwolenie.

Gość ulpin

niestety nieznajomość prawa szkodzi i dlatego warto poznawać je zdecydowanie dokładniej ;) sporo ciekawych rzeczy o przestrzeganiu prawa w sieci piszą na blogu Prawo Internet. Zajrzyj tam i znajdź interesujące Cię kwestie ;)