Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bezradna

Informatycy!!!!!

Polecane posty

Mam taki problem.. Otóż jakiś czas temu zaintsalowałam aktualizacje do napędu cd/dvd w laptopie. I po tej instalacji napęd przestał dzialać. Wogule się nie wysuwa i nie świeci się naet lampka. Otwiera się go jedynie przez wsadzenie spinacza w tą mała dziure. Ale nawet jak tak zrobie i wsadze płytę to nic się nie dzieje, napęd jej nie widzi. Co się stało i jak to naprawić?? pomożcie!!

Gość gość2016
Opiszę na swoim przykładzie. Zdarzyło mi się, że miałem problem z komputerem i po prostu się nie włączał jak należy. Zaniosłem do informatyka do naprawy za 50zł. Bardzo przyjemny gość w odbiorze i sympatyczny. Dał mi mój naprawiony komputer a tu antywirus Microsoftu znalazł wirusy tego samego dnia: 2 konie trojańskie i jednego robaka. Co zabawniejsze nie miałem wcześniej wirusów i robaków i nie one były powodem problemu z komputerem a moja wina zblokowania go i braku odblokowania. Tak czy inaczej próbowałem je usunąć za pomocą antywirusa i nic. Informatyk liczył na to, że za jakiś tydzień lub 2 tygodnie wrócę do niego z kolejną wizytą naprawy za pieniądze. Niestety źle trafił. Jestem na tyle obcykany, że za pomocą antywirusa i danych informacyjnych o lokacjach usunąłem je z wielkim trudem manualnie. Było to pracochłonne i inwazyjne ale w ostatecznie udało się. Nie zarobił już cwaniak. Na takich przekrętach nie powinno się prowadzić działalności gospodarczej. Nie ważne jaka by ona nie była dochodowa. Sami piszą wirusy i robią kasę na tym. Szkodliwy program ur******* się po kilku dniach i po jakimś czasie wrócisz z kolejnym problemem. Typowe hakerstwo. W dodatku to o tyle niebezpieczne, że potrafią okradać w najgorszym przypadku z tożsamości i manipulować cudzymi danymi dla swojej uciechy i rządzy władzy nad kimś i cudzym życiem. To generalnie podli ludzie. Trzeba uważać lub dać komuś do naprawy z rodziny albo komuś, do kogo ma się 100% przekonanie o szacunku i dobrych intencjach.

Gość gość 2016 odpowiedź możliwa
Jest kilka przyczyn. Jeżeli jest to komputer stacjonarny PC, to może nie być podłączone zasilanie. Druga sprawa, to używałaś płyt DVD zagranicznych w formacie nie Europejskim NTSC czyli na przykład ze Stanów Zjednoczonych, Japonii lub Australii. To powoduje z kolei blokadę absolutną napędu i nie odtwarzana jest żadna płyta. Do bezpiecznego odtwarzania filmów z tych krajów służy Region DVD czy coś w tym stylu, co aktywuje bezpieczne oglądanie filmów DVD z innych kontynentów. Trzecia sprawa, to po prostu padł ci napęd kompletnie.

Gość gość2016 rada
Ostatnia możliwości, to ktoś ci zrobił/ a żart. Czyli usunęła lub usunął ww wykrywaniu sprzętu to narzędzie jakim jest stacja dysków CD / DVD. Wtedy musisz wejść na: Mój Komuter > zarządzaj > menadżer urządzeń i tam w liście urządzeń sprawdź czy jest wykrywany przez komputer napęd DVD / CD. Jeżeli nie jest to spróbuj kliknąć na to, wejść we właściwości i wybrać opcję aktualizuj sterownik lub wyszukaj urządzenie. Myślę, że wtedy będzie pewne co jest nie tak i może zostanie zaktualizowany sterownik albo padł ci napęd z powodu 3 krotnego użycia płyt z wyżej wymienionych krajów. Wtedy trzeba resetować napęd czyli wyciągnąć cały z komputera i odnaleźć taką maluteńką dziurkę wielkości szpilki, która nie służy do wysuwania płyt a do czegoś co się nazywa HARD RESET. Wtedy może ponownie się uruchomi. Spróbuj. Może to coś da.

Gość gość2016 zrób jak piszę tu
Ostatnia opcja na pomoc to najskuteczniejsza chyba będzie jeżeli wejdzieś w panel sterowania, wybierzesz "system i zabezpieczenia", później wejdziesz na "kopia zapasowa/przywracanie" wybierzesz "odzyskaj ustawienia systemu na tym komputerze" dalej " utwórz przywracanie systemu" i wybierz czas kiedy jeszcze komputer dobrze działał. To powinno pomóc. Jeśli nie, to widocznie DVD jest popsute lub zablokowane przez regionalną blokadę płyt DVD. Spróbuj "przywracanie systemu". Gdy coś ci się popsuje, to używaj tej opcji. To pomaga gdy coś dzieje się niezrozumiałego w systemie lub urządzeniach lub gdy komputer baaardzo wolno chodzi. Proces przywracania trochę trwa i komputer się wyłączy i włączy ale tak to wygląda. Przywraca wszystko do czasu kiedy było lepiej lub bardzo dobrze.

Gość gość
po pierwsze patrz na datę, a po drugie to uwaliła napęd wgrywając nowy firmware do śmieci tematy zamykam

Gość gość2016
Do"gość". Czepiasz się daty? Jesteś żałosny i niepomocny. Tyle lat jej nie pomogłeś? Firmware się wgrywa do telefonów komórkowych z innymi sytstemami operacyjnymi krętaczu. Windows to Windows. A sterowniki nie psują sprzętu. Jesteś napiszę po angielsku: "Rude and unhelpful". Typowy informatyk, chcący oszukiwać innych a nie pomagać. Niedługi informatyki nie będzie. Będzie tylko serwis. taka jest przyszłość tego świata. Aha! I zmień branżę. Nikt cię nie lubi.

Gość Ana se
Na północy Polski aż się roi od informatyków, delikatnie mówiąc chorych psychicznie, najbardziej charakterystyczny objaw, dziwne chamstwo, wbrew żądaniom właścicieli komputerów, instalują oprogramowanie po swojemu, są mocno kłótliwi z klientem skandal!!!!!, i uparcie dążą do zubożenia oprogramowania na komputerze, np. ktoś lubi trzy różne przeglądarki, a debil informatyk i tak wywija klientce lub klientowi numer i instaluje tylko jedną. Coś trzeba z nimi zrobić.