Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przemoł

Holania - jak z pracą?

Polecane posty

Gość przemoł

Czy ktoś z Was pracuje w Holandii? Jaka tam jest szansa na załapanie pracy? Jestem informatykiem, ale mogę robić różne rzeczy. Jadę tam na studia na rok i dobrze by było coś załapać, może zostać.

Gość przemoł
Mam taką nadzieję. Gorzej z językiem. Mam tam mieć zajęcia po angielsku - tutaj też mam po angielsku, mam nadzieję, że się czegoś nauczę po niderlandzku, bo będzie problem. Aha, na uczelni piszą: "Koszty życia w Amsterdamie są porównywalne z kosztami życia w Krakowie. Czesne Pierwszy rok studiów w WSZiB: 3900 zł Drugi rok studiów w UvA: 1515 (Polacy jako obywatele państwa członkowskiego UE mogą uzyskać częściowy zwrot opłat czesnego ze środków rządowych Holandii, dochodzący do 1070)." czy to jest prawda? Ktoś tam coś wynajmował? BTW Fajnie, że tam się zarabia kilka razy tyle co u nas, a czesne i koszty życie podobne.

Gość przemoł
Właśnie kolega z roku wyżej mówi, że załapał robotę w Amsterdamie w knajpie. Przy kilku godzinach pracy cztery dni w tygodniu dostaje 200 euro/tydzień. Szkoda gadać...

Gość praca przez internet
Jeśli siedzisz w ciągu dnia długo przy komputerze i masz stały dostęp do internetu to sprawdź jak łatwo i bez wysiłku można na tym troszkę dorobić.Nie są to wielkie pieniądze, ale zawsze coś.. Zarabiasz na wyświetlających się reklamach. Wystarczy mieć włączony komputer: http://www.20dollars2surf.com/?ref=250275

Gość co taki zdziwiony...
a co ty myslales, ze bedziesz zarabiac 3 tys. euro :D to sie bardzo zdziwisz....

tak,dostajesz dofinansowanie jesli pracujesz minimum 32h/miesiac,czyli jeden dzienw tygodniu.wtedy dostajesz darmowa karte na wszystkie formy komunikacji-autobusy,metro,pociag,tramwaj w calym kraju plus 250 euro miesiecznie.jesli nie skonczysz studiow lub za dlugo beda trwaly,to musisz ta kase oddac. ja studiuje na UvA,moge ci powiedziec co i jak.pokoje sa strasznie drogie.ja nie mieszkam w amsterdamie

czesne to 1600euro na rok,ale mozesz placic w ratach.pokoje od 400 .zarcie musisz liczyc minimum 200.system studiowania jest inny niz w PL-nie masz przedmiotow roznych jednego dnia,tylko robisz pojedyncze kursy jeden za drugim-wiec na przyklad przez 2 miesiace robisz to samo.jesli pisze,ze kurs ma 6pkt i to jest wyznacznikiem 2 miesiecy pracy,to mozesz liczyc,ze skonczenie go zajmie ci 40h tyg wlasnie pi razy drzwi te 2 miesiace-i naprawde tak jest! lepiej szukaj pokoju z zaandamie,haarlem czy cos-tu sa naprawde dobre polaczenia,a majac ta darmowa karte dobrze na tym wyjdziesz.

Gość co taki zdziwiony...
Haarlem tez jest drogi, ja raczej poszukalabym czegos np. w Almere. 30 min pociagiem do Ams.

Gość przemoł
tak szczerze - wielkie dzięki!! nikt mi jeszcze tylu info naraz nie przekazał. poznałem właśnie kolesia, który tam był na studiach, ale ciężko z niego wyciągnąć jakieś konkrety. ja pisałem pozytywnie o tych 200 euro. Chodziło mi o to, że wystarczy. Nie wiedziałem nawet o tej darmowej karcie, a się przyda. Planuję skończyć studia, bo dokument potrzebny a nie chciałbym też tej kasy oddawać.