Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a co mi tam napiszę

kawa

Polecane posty

Gość kawowy zawrót
małe pytanie - dla wprawnego kawosza jest różnica. to tak jakbyś jadła świeżo zrobiony, pyszny obiad (świeżo mielona kawa) i jadła ten sam obiad potem odgrzewany (mielona już w opakowaniu). nie neguje tej mielonej od razu, ale ta kawa wietrzeje (dobrze jest ją trzymać w jakichś dobrych opakowaniach). ziarna zachowują dłużej swój aromat, który się wydobywa od razu po zmieleniu. więc różnica jest, choć myślę że zwykły człowiek jej nie zauważa. słodkilu - współczuję ci, bez kitu, ja bez kawy nie mogę żyć. a pijesz jakieś zamienniki w związku z tym? np kawę zbożową (zdrowsza)?

Gość kawowy zawrót
o masz, słodkilu to naprawdę przekichane :/ pewnie jak zgrzeszysz jedna kawą to od razu masz jakieś sensacje z brzuchem. ja jak nie wypiję sobie kawy z rana - najlepiej po śniadaniu to chodzę jak zombie ja sobie zamówiłam teraz w dobrej cenie, idealna na espresso kawę http://oquendo.pl/11,%20Oquendo-Cafe-Tueste-Torrefacto-025-kg bardzo dobra :) i zostawia charakterystyczna pianke na wierzchu :D

Gość rewelacja_rewolucja
Ja do espresso polecam też http://oquendo.pl/7,%20Oquendo-Excelsor-1-kg Jest bardzo intensywna, mocna, ale nie czuć bardzo kwaskowatości. Nie próbowałam jeszcze tej Twojej ale ta mi bardzo smakuje więc jak będziesz szukać innych inspiracji to polecam :)

Gość kawowy zawrót
dzięki za inspirację :) ostatnio jakos chetniej siegam po espresso niż wsxzzystkie jej mleczne pochodne. w ogóle mleka ostatnio nie toleruje, nie wiem z czym to się wiąże. kupuję sobie od czasu do czasu jakies roslinne, ale sa niesamowicie drogie :(

Gość wertyuioiuyty
o ile zaproponujessz..? :)

Gość rewelacja_rewolucja
ja właśnie ostatnio, wiosennie, sięgam częściej jednak po jakieś lekkie kawy z mlekiem, a weekend majowy zamierzam po praz pierwszy w życiu zrobić mrożoną kawę - frappe. Zna ktoś może jakiś prosty przepis na ten przysmak? Najbardziej nurtuje mnie jedna kwestia, bo znalazłam rozbieżności w przepisach - to się robi na bazie normalnie zaparzonego espresso czy kawę zalewa się zimna wodą mineralną? Szczerze mówiąc dziwi mnie ta zimna woda, bo nie wiem jakby to się miało zaparzyć, no ale sama nie wiem... Poradzicie coś?

Gość malvin you
moja siostra robi frappe ze zwykłym espresso - parzy normalnie kawę, potem dodaje zimne mleko, lód itp, ale nie wiem może można inaczej? Dziewczyny, a do frappe będzie lepsza mocna, aromatyczna kawa czy raczej taka delikatniejsza?

Gość grecka frappe
pracowałam w knajpie greckiej i tam frappoe robilo sie za pomoca specjalnego miksera (takie śmieszne ustrojstwo :P). szła woda, rozpuszczalna grecka kawa, syrop cukrowy, na koniec do zmiksowanej kawy można było dać trochę mleka i obowiązkowo kostki lodu. kawe mrożoną można jeszcze zrobić inaczej oczywiście, np z zaparzinego espresso, dac lody itp

Gość złota rybka33
no pewnie taka grecka robiona w jakiejś specjalnej maszynie byłaby najlepsza, ale w warunkach domowych tez można zrobić spoko kawkę :) Ja właśnie robię espresso, studzę a potem dolewam dodatki. używam tej kawy http://www.oquendo.pl/9,%20Oquendo-Hosteleria-Torrefacto-1-kg zimnego mleka, lodu, czasem cukru

Gość kobieca89
złota rybka33 - dzięki za przepis! Wypróbuję przy najbliższej okazji. Malwin_you - myślę, ze to ogólnie zależy od kawy, jaka na co dzień lubisz. Jak pijesz espresso to lepsza będzie mocniejsza, a jak wybierasz raczej latte czy cappucino to i do frappe bardziej sprawdzi się coś delikatniejszego. A co do kawy przy komputerze - mój szef ma na to alergię, musimy pić w biurze w ukryciu :P

Gość grecka frappe
fiku miku rozumiem twoje traumatyczne przeżycia. ja już miałam kilka ryzykownych sytuacji, ale obylo się bez traumy, goerzej że niczego mnie to nie nauczyło :P ej, a macie jakiś przepis na fajną ka z jakims likierem? :)

Gość kobieca89
O, kawa z likierkiem :D ja polecam tradycyjną kawę po irlandzku, jak lubię jak jest taka mocno słodka... marzenie po prostu! Najlepiej wychodzi na bazie mocnej kawy, ja używam takiej: http://www.oquendo.pl/7,%20Oquendo-Excelsor-1-kg tylko nie zawsze udaje mi się tak, żeby się warstwy nie pomieszały...

Gość grecka frappe
kobieca89 dzieki, ale to kawa, o ile sie nie myle, z whisky, ktorego ja nie zdzierżę, bardziej chodzilo mi o cos babskiego, z baileys'em czy czymś takim ;) i do te mleko, ale to by było mega słodkie :D mocna kawa do tego by sie nadała. ta co polecasz wydaje się być niezła

Gość nie lubie słodzonej kawy
poszukuje dobrej kawy w ziarnach na prezent - poradzi ktoś cos?

Gość ustka
ja uwielbiam kawę z likierem kokosowym :) nie wiem czy jest taki przepis czy, nie - sama odkryłam ten smak i moi znajomi są zachwyceniu :) do kawy dolewam trochę mleka i trochę likieru kokosowego, jak ktoś lubi może posłodzić :) bardzo egzotyczny smak, polecam :)

Gość frangile
na prezent polecam oquengo gran reserva - klasyczna kawa bardzo dobrej jakości, powiedziałabym z wyższej półki smakowej :) mi bardzo smakuje i jak najbardziej z takiego prezentu byłabym zadowolona, no ale wiadomo, że to rzecz gustu :P

Gość nie lubię słodzonej kawy
frangile dzięki za propozycję. warte przemyślenia ;) a co myslicie, żeby kupic syrop truskawkowy do kawy, który dopełni cąłości prezentu? czy nie zbyt duża ekstrawagancja? w koncu do kawy wybiera sie bardziej waniliowe, cynamonowe syropy a nie owocowe :P