Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość friday 8.04.2011

co znaczy moj tax code 747L

Polecane posty

Gość friday 8.04.2011

jesli ktos wie prosze napisac dziekuje

Gość aj tam aj tam olaboga
to znaczy, ze mozesz zarobic do 7,475 funtow i nie placic podatku.

Gość friday 8.04.2011
ale ja place podatek co tydzien z kazdej wyplaty jest odciagana skladka na podatek

Gość owszem, placisz jak kazdy
ale jesli przy rocznym rozliczeniu podatkowym po zakonczeniu roku podatkowego okaze sie ze zarobilas 7,475 lub mniej to caly podatek zostanie Ci zwrocony.

Gość owszem, placisz jak kazdy
nie ma tak ze nie placisz podatku bo malo zarobisz. Placisz a pozniej moze ewentualnie byc zwrot nadplaconego podatku jesli jest taka okolicznosc

Gość vghfghfjhnttgdcy
co za glupia wypowiedz powyzej, oczywiscie ze nie placisz podatku, jest taka mozliwosc, wiem bo ja tak mam od lat nie wprowadzajcie ludzi w blad musisz tylko na wyciagach miec na gorze ten kod

Gość saqasa
Owszem mozna nie placic podatku. Jezeli firma przwiduje, ze nie zarobisz wiecej niz kwota wolna od podatku (na dany rok podatkowy) dostajesz odpowiedni kod i podatek nie jest odprowadzany. Jezeli z jakis wzgledow kwote ta przekroczysz, nastepuje zmiana kodu i podatek jest odprowadzany.

Gość po pierwsze i drugie
No wlasnie, nie wprowadzajcie ludzi w blad! To do wypowiedzi powyzej! Tax code zawiera informacje o pierwszym progu podatkowym danej osoby, zarobki od ktorych placi sie 0% podatku. Od kazdego grosza zarobionego powyzej tych 7470F rocznie placi sie podatek 20%. Tax code nie zmienia sie wedlug zarobkow, ale wg tak zwanych taxable benefits, to moga byc samochod firmy, prywatne ubezpieczenie zdrowotne itp. Jesli firma czegos takiego nie oferuje, to code zostaje ten sam na caly rok podatkowy bez wzgledu czy zarabiasz 20tys rocznie czy 40tys.

Gość taxxxxxxxx
No właśnie, mam z tym problem. Prawdopodobnie moja firma robi mnie w balona. Zarabiam tygodniowo ok 300, czasem więcej w zależności od godzin przepracowanych. Mój szef co tydzień potrąca mi 20% taxu, natomiast payslipy dostaje na koniec miesiąca. W sumie to mój pierwszy, na którym widnieje TAX 0,00. TAX CODE 747L. Wiem jak działa 747L, że się mnoży i jak się nie przekroczy 7470 to się taxu nie płaci. Moja firma najwidoczniej przewiduje, że przekroczę ten próg i odciąga mi tax. Natomiast nic nie widnieje na payslipie. Tylko NI and that's it. Czy mają prawo potrącać podatek jeżeli mój tax code to 747l??

Gość taxik
taxxx - jesli to twoj pierwszy payslip, to ok. Poczekaj co bedzie w drugim. Jesli masz zarobki powyzej 300f to na pewno jakis podatek placic bedziesz...Jesli nie teraz, to pozniej ;)

Gość courtney17180
ten tax to kwota wolna od podatku ale kazda normalna firma odprowadza podatek od pierwszego tygodnia/miesiaca wyplat Jesli nie zarobisz wiecej na koniec roku podatkowego lub po zakonczeniu pracy w danej firmie dostajesz P60 i na podstawie tego dokumentu tax office zwraca ci tyle ile ci sie nalezy-proste :)

Gość ano ciekawe ciekawe
jak zarabiasz 300f na tydzien to logiczne jest, ze w ciagu roku podatkowego przekroczysz magiczna sume 7,470f, wiec pracodawca musi odciagac podatek caly czas

Gość ano ciekawe ciekawe
troche dziwne z tym 0,00 f podatku, ale poczekaj na drugi payslip albo sie zapytaj pracodawcy o co chodzi

Gość Ja mam taki tax code
I jeszcze mi ani 1 funta na podatek nie wzieli. Wczesniej mialam 674L I tez nie brali.

Gość no moze moze i tak
a moze jestes jako self-employed i sie musisz sama rozliczyc z podatku!!

Gość taxxxxxxxx
@ano ciekawe ciekawe, no właśnie o to chodzi, że jeżeli odciągają mi podatek powinno być to ujęte na payslipie. Myślę, że robią wałki i tyle. Zresztą narobiłam już trochę rabanu po rozmowie z naszym accountantem i będą się pilnować. Oczywiście, że mają prawo odciągnąć podatek, ale niech pokażą, że go zapłacili. 40 funciaków tygodniowo to nie mało. Przy takich zarobkach oczywiście, że przekroczę próg, ale nie wiem co wydarzy się za parę miesięcy, nikt nie wie..... Może te payslipy mi się przydadzą. thx za odpowiedzi. W sumie to źle ujęłam pytanie w moim pierwszym poście. Chodziło mi o to czy tax powinnien być widoczny na payslipie czy nie. Tak czy siak thx wszystkim