Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bon appetitta

Jak napisać CV z brakiem doswiadczenia i niskim wyk.?? proszę o POMOC.

Polecane posty

Gość bon appetitta

Jak napisac CV jesli mam niskie wyksztalcenie (mam ukończone 18 lat, i jestem w trakcie nauki w trybie wieczorowym), nigdy wczesniej nie pracowałam (ze względu na naukę w trybie dziennym), nie licząc interesu rodzinnego jakim była pizzeria. Mam doswiadczenie w opiece nad dziećmi (wychowywałam praktycznie młodszą siostrę od urodzenia), ale chciałabym pracę w jakims sklepie (wątpie bym "dorwała" narazie cos lepszego z moim wyksztalceniem. Dodam że biegle piszę i rozmawiam w języku hiszpańskim i srednio w j. angielskim. Prosiłabym kogos uprzejmego o małą pomoc jakby się z tym uporać, we wszystkich CV które widziałam jest i doswiadczenie i wykształcenie, a u mnie ani tego ani tego, niestety. A muszę pracować, lecz zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać biorąc pod uwagę brak wymienionych wczesniej czynniki. Dodam że mam zapał do pracy i chęć uczenia nowych rzeczy. Proszę o wstrzymanie komentarzy nie na temat, i z góry dziękuję bardzo za pomoc, będe bardzo wdzięczna. :)

Gość bon appetitta
* brak wymienionych wczesniej czynników. Przepraszam za wszelkie błędy gramatyczne. :)

Gość bon appetitta
Nie ma nikogo chętnego do pomocy, czy podania jakiejkolwiek rady?

Gość Marcin84w
nie idź na staż, chyba że lubisz zapylać za friko

Gość bon appetitta
Nie mam matury, dopiero robię liceum , i to wieczorowo... ale mam zamiar studiować tak czy inaczej. Chcę poszukać jakiejkolwiek pracy bo ile można od rodziców prosić.

możesz napisać o innych woich zaletach- że szybko się uczysz, jesteś kreatywna, zorganizowana, sumienna, że jesteś dyspozycyjna i lubisz pracę w grupie. koniecznie wspomnij o znajomości języków, prawku (jeśli masz) i innych szkoleniach jakie robiłaś. poszukaj w sieci, na pewno jest pełno poradników dot. CV chociażby na pracuj.pl albo gazeta.praca.pl (??? nie jestem pewna tego drugiego adresu) ;)

Gość bon appetitta
Jak więc dostać się gdziekolwiek na staż? Przepraszam jesli te pytania wydają się głupie, zdaję sobie z tego sprawę, ale naprawdę nie wiem. Pozdrawiam.

jesli masz ukończone 18 lat, rejestrujesz się w urzędzie pracy i zgłaszasz chęć odbycia stażu. Możesz też na własną rękę chodzić po firmach i mówić, że mogą mieć stażystę.

Gość bon appetitta
Paschalina- bardzo dziękuję za radę. Szukałam na wielu stronach, jednak naprawdę nie wiem jak ująć tak niskie wykształcenie w moim wieku (powinnam kończyć liceum a dopiero je zaczęłam). Nie posiadam również żadnych szkoleń. Prawo jazdy mam zamiar zrobić w te wakacje, mam swieżo ukończone 18 lat. :)

Gość jesli nie masz doswiadczeni
powinnas napisac tzw. SKILL CV, gdzie na pierwszym miejscu podkreslasz swoje umiejetnosci, zalety, dopiero pozniej piszesz o swoim wyksztalceniu, doswiadczeniu itp. przykładowy schemat: Umiejętności: dobra znajomość obsługi komputera: pakiet Office, Windows XP/Vista/7, biegła praca z Internetem ... Mocne strony: Komunikatywność w pracy radzę sobie z rozmową z obcym człowiekiem, umiem podtrzymać konwersację ... no i dalej jak w zwykłym CV ... Wykształcenie: Języki obce: Doświadczenie zawodowe: Odbyte kursy/szkolenia: Zainteresowania:

Gość bon appetitta
jedyny sensowny- dziękuję, na pewno zaznajomię się zaraz bliżej z tą opcją.

napisz i o pizerii i o dziecku,to pokazuje,ze jestes odpiwiedzialna.napisz,ze dostawalas pochwaly za wykonane dzialania-liczy sie,ze jestes sumienna,a nie jaka prace wykonywalas

Gość Marcin84w
możesz roznosić ulotki,pizzę,pracować na zmywaku w restauracji.Pochodź po okolicy,może coś się znajdzie.Jak nie to w Urzędzie pracy coś powinno być.

w urzędach pracy - pracy nie ma :) albo jest cholernie mało. staże jak najbardziej. Proponuję tą drogę. Wyszukaj w google twojego urzędu pracy, zadzwoń, zapytaj, zgłoś chęć - babki cię pokierują dalej.

Gość jesli nie masz doswiadczeni
nie ma za co :) ostatnio bylam na szkoleniu z WUP z ksiegowosci, oprocz typowej ksiegowosci mielismy takze zajecia z doradca zawodowym/ On uswiadomil mi ze takie cos istnieje :P Powiem Ci, ze odkad zaczelam wysylac SKILL CV, pracodawcy zaczynaja mnie zapraszac na rozmowy :) aaa zapomnialam napisac ... na poczatku oczywiscie powinny byc jeszcze twoje dane personalne ;)

Proszę ;) tu możesz poczytać o różnych rodzajach CV: http://www.pracuj.pl/cv-zyciorys-rodzaje-cv.htm tylko pamiętaj, żeby się nie przechwalić ;) kilka cech wystarczy, nie musi być cała litania ;) a, no i chyba nie muszę wspominać, że cv musi być odpowiednio sformatowane- jakaś klasyczna czcionka, 10 albo 12, nagłowek,długość: max-2 strony, najbezpieczniejszy format- pdf albo doc. ;) szczegóły są ważne- curriculum vitae to Twoja wizytówka, więc postaraj się, żeby robiła dobre wrażenie.

Gość bon appetitta
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Napewno skorzystam z tych rad. Dodam że obecnie znajduję się za granicą, pracę zaczęłabym dopiero pod koniec czerwca, dlatego chciałam się zorientować już teraz i zacząć działać. Mam jeszcze jedno pytanie- jak to jest z tym osobistym roznoszeniem CV? Jak to wygląda?

Gość bon appetitta
Halo, jest tu ktoś? :)

Gość bon appetitta
dzięki za uprzejmą odpowiedz. :)