Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama sama w domu

czy piec moze wybuchnąć??????? pomocy!!!!!

Polecane posty

Gość mama sama w domu

mam kocioł stalowy wodny,widze ze temperatura na nim doszla do 120stopni!!!! co o wiele za duzo! nie wiem co zrobic.w domu upał,nie moge otworzyc okien bo wieje chyba jakis halny.tak sie rozpalilo w piecu ze hej.jak moge zmniejszyc tą temperature? jak ugasic żar?????? w oprogramowaniu mam ustawione 40stopni tylko i dmuchawa włacza sie co 15minut na 2sekundy.nie moge juz zmienic na mniejszą tej częstotliwosci.mam w domu malenkie dziecko,jestem z nią sama i boje sie ze piec za chwile wybuchnie! wyłączylam zasilanie,to pierwsze co mi przyszlo do glowy.co jeszcze moge zrobic?????????? BŁAGAM O POMOC!!!!!!!!!

Wylacz piec z pradu ! Tylko czasami nie polewaj pieca woda bo wtedy napewno wybuchnie !

Gość mama sama w domu
wyłączylam,ale temperatura juz jest chyba o wiele wyzsza niz 120stopni bo wskazówka wyszla grubo poza pole.jezu nie wiem co zrobic.nie mam telefonu.chyba ubiore małą i pobiegne do sąsiadów.

może buchnąć, koleżance kiedyś ruły poszły bo byłą za duża temperatura a pompa była wyłączona ;/

jak masz pompę, to nie wyłączaj pieca, tylko daj na wyzsze obroty i otwórz górne drzwiczki w piecu, przy tej temperaturze pewnie goraca woda ci już ze zbiornika sie wylała, musisz powoli uzupełnić zbiornik zimną wodą, u mnie działa to tak, że leciutko odkręcam zawór i woda się uzupełnia

Gość cedyniaa
a dlaczego z prędu wyłączyłaś ? przecież napewno piec ma jakieś blokady i ustawienia na wypadek takiej temperatury - tak jak np . kominek z płaszczem wodnym

Gość gfh gfh
nie wyłączaj nigdy pieca, pompa musi zawsze chodzić, musi być obieg wody bo się całkiem zagotuje, w programatorze zmniejsz i w dźwiczkach masz napewno klapke która doprowadza powietrze i ją zamknij wtedy nie będzie dochodziło powietrze a więc ogień zniknie

Gość permanentny
kocioł nie wybuchnie ale jedno jest pewne, należy kocioł ostudzić, nie ma wody w intalacji , poza tym termometry przy kotłach podają max tempewraturę 100 st. C. , więc skąd te 120 st. prowokacja ?

Gość mama sama w domu
udalo mi sie wyjąć żar i temp spadla.wskazówka doszla dosłownie poza czerwoną miare.na piecu pojawil sie napis error i wszystko syczalo.wsypalam piach i odczekalam troche,potem otworzylam dolne drzwiczki i wyjelam popiół.mam nadzieje ze temp spadnie do zera bo najadlam sie sstrachu dziękuje za pomoc@!