Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

**Mycha

Dwa systemy i wirus czyli dla znających się na komputerach

Polecane posty

Witam wszystkich ludzi życzliwych :) postaram się po krótce opisać problem a więc: Windowsa mialam zainstalowanego na dysku C zawsze i jakis czas temu antywirek znalazl Rootkita z trojanem. Zainstalowalam GMERa który również mi to gówno znalazl, walczylam trochę a na koniec postanowilam przeinstalować system po prostu. Coś poknocilam i zamiast na C zainstalowal sie na dysku D tam gdzie mam wszystkie moje foldery etc :o teraz mam jakby dwa systemy, w dodatku ten na C pewnie nadal jest zawirusowany :o i nie wiem jak to doprowadzić do porządku aby znowu mieć tylko jeden system na dysku C bez rootkita i przy tym nie stracić wszystkich danych z dysku D (czyli teoretycznie formatowanie dysku D odpada) Dodam, że dzisiaj pierwszy raz uruchomilam pc z systemu na dysku C (tego niby zawirusowanego) ponownie przeskanowalam GMERem i nic nie znalazl tym razem. To wirus sam z siebie się usunąl, czy przez moje kombinacje w cmd (tata mi radzil co wpisywać tam jak się ma wira tego)i już go nie ma??? Czy po prostu się sprytnie ukryl??? Może mi ktoś doradzić najlepsze rozwiazanie tego problemu? aaa jeszcze jedno.... pewnie klucz do winda już mi nie pójdzie, musze gdzieś dzwonić do nich i prosić o nowy klucz czy jak? Z góry dziękuję za pomoc 🌻

Gość wg mnie jeśli postawiłaś
system na D to on zanim się postawił sformatował ten dysk

No wlasnie nie wiem jak do tego doszlo. Zawsze podczas instalacji mnie ladnie pytal o to na którym dysku ma instalować i czy ma go uprzednio sformatować tym razem nic, po prostu sam się zainstalowal :o w dodatku na dysku D a nie mógl sformatować go ponieważ mialam swoje foldery, rachunki, umowy, filmy, zdjęcia, muzykę i wszystko jak bylo tak jest nadal tylko doszedl system na niego. Ja bym chciala go bezpiecznie usunąć z dysku D tak aby nie usunąć żadnych plików i jakoś uratować ten na dysku C na którym ponoć jest Rootkit chociaż dzisiaj mi go nie znalazl już. Sebastos 🌻 dziękuję za chęci :)

Gość po prostu wykasuj
wszystkie pliki z katakogu "windows" z dysku D. a może w "usuń/dodaj" mozna odinstalowac system?

wlaśnie na początku się nie zorientowalam o co chodzi jak na D zobaczylam foldery WINDOWS PROGRAM FILES itd i po prostu chcialam je usunąć normalnie jak każde inne to mi wyskoczyl jakiś komunikat że tam są pliki systemowe i usuwając je mogę uszkodzić komputer. Boję się, że coś rozwalę a nie jestem specem w tych sprawach :(

Gość jest namieszane niestety
w sumie najlepiej by było gdyby zajął sie tym ktoś znający się. albo zgrać wszystkie pliki które chcesz zachować na inny dysk czy na płytki a potem formatowac dyski (przynajmniej C i D...

a nawet jak go usunę to potem co z tym na dysku C ? Jak się dowiedzieć, czy ten Rootkit i trojan tam jeszcze siedzą, czy już nie? Jak je wykasować? Wchodzilam w uruchom i wpisywalam ''msconfig'' tam mam w BOOT dwie partycje mój tata mówil zebym po prostu jedną usunęla, tę z dysku D i zostanie mi tylko system na C tylko skąd mam mieć pewność, że jest ''czysty''?? Mam sformatować dysk C jesczze przed usunięciem systemu z dysku D czy mam zrobić np. przywracanie systemu na dysku C bo o tym już też slyszalam, jeśli tak to jak to się robi?

Gość w yum ci nie pomogę
bp nigdy nie używałem. jest po prostu gdzieś (?) formułka "przywróc dysk" ale ja po prostu wymieniam obrazy dysku na nowe z racji zawodu. na twoim miejscu jednak bym pozgrywał wszystko i sformatował wszystkie dyski oraz postawił system na nowo. tak będziesz pewna że usunęłaś co szkodliwe i że systemy się nie będą "gryzły". może nawet nie systemy a ich pozostałości.

Dziękuję Wam bardzo za rady już się zabieram za czytanie z linku !!! Dziękuję :) 🌻

Gość uciekam i życze
dobrej nocy. pomogłem tyle ile mogłem :)

a mam jeszcze jedno pytanko. Mogę teraz sformatować dysk C będąc na systemie z dysku D ??? jak to zrobić ??? bo wydaje mi się, że po formacie pozbędę się wirusa jeśli wciąż tam siedzi i wtedy mogę instalować od nowa :) a potem dopiero usunąć ten z dysku D i co robić z kluczem? Chcę mieć oryginalną wersję a klucz już pewnie nie zadziala :o jak go nie wpsizę to będzie wersja na 30 dni tylko...

Gość iinformatyk
Podczas instalacji możesz sforamtować nie musisz teraz

aha ale mogę spokojnie sformatować i przeinstalować dysk C i dopiero potem się zająć dyskiem D ?? Nic mi się z niego nie usunie? (dysku D)

Gość sorex
Proponuję założyć ten temat na forum stricte komputerowym na przykład fixitpc http://www.fixitpc.pl/ Zajrzyj tam, oni przejrzą twoje logi i zobaczą jak wyleczyć twój pc, Bo często jest tak, że sformatujesz dysk, a wirus jak siedział, tak siedzi. Załóż tam temat, wklei informacje z GMERA i OTL i spróbuj razem z nimi powalczyć. Przeleć może jeszcze system MalwareBytes'Antimalware i TDSSkiller, albo jakimś Kasperskim. Walcz, a nie formatuj... Dysku D, nie musisz formatować, usuń tylko katalog Windows.