Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Kacperka...

Smierc dziecka

Polecane posty

Gość Mama Kacperka...

Witam,może ktoś z was mial taka sytuacje i podzieli sie rada jak wytlumaczyc 4latkowi ze jego braciszek odszedl?

Gość yhyhyhy
Straszne.. Nie mam dzieci więc nigdy nie przeżyłam takiej sytuacji, ale wyobrażam sobie czym jest śmierć tak bliskiej osoby. Może rozmowa z dzieckiem o niebie, aniołkach itd. pomoże? Wiem, że to dziecinny sposób, ale nie wyobrażam sobie rozmawiać z małym dzieckiem o śmierci dorosłym językiem

Boże! sama urodziłam synka 3 miesiące temu i nie wiem jak wytłomaczyłabym córce 4 letniej gdyby coś mu się stało...nie wiem czy jest na to jakiś dobry sposób...

o boze to okropne...........;(( nie mam pojecia jak mozna maluchowi wytlumaczyc ze dzidziusia nie bedzie juz w domku to straszne wspolczuje

Gość Mama Kacperka...
jedyne co udało mi się osiągnąć to to że maciuś wie ze jedziemy do Kacperka zapalić mu swiatelko wie gdzie ale nie rozumie i nie pyta a ja nie wiem jak mu tlumaczyc...

Gość Mama Kacperka...
10 czerwca mialby 7lat

Witam Ja mam jedno dziecko,drugie straciłam jak byłam w 3 miesiącu ciąży, mały ma 2latka i 7 miesięcy, więc nie do końca jeszcze rozumiał, że bedzie miał rodzeństwo, ale gdyby był starszy a jego rodzeństwo już by było na świecie też nie wiem jakbym to wytłumaczyła drugiemu ,że jedno odeszło, ale myślę, że może zgłoś się do poradni psychologicznej dziecięcej na pewno Ci pomogą. Ogromne współczucia {*}

Gość wtwet
To chyba jeszcze trudniejsze wytłumaczyć śmierć brata który był w życiu młodszego dziecka od zawsze. Inaczej niż poprzez religię chyba się nie da. Kiedyś czytałam że nie należy tłumaczyć małemu dziecku że np ktoś kto umarł, wcześniej chorował. Wówczas dziecko będzie się śmiertelnie bało każdego przeziębienia.

Gość wtwet
Myślę że najważniejsza dla tak małego dziecka jak czterolatek, jest postawa rodziców. Jeśli ty znalazłaś sposób żeby na co dzień spokojnie sobie radzić z życiem, to dziecko przyjmie twoje wyjaśnienia bo jesteś dla niego wzorem. Szczegóły nie są ważne. Ważne żebyś nie kłamała i nie mówiła czegoś co młodszego syna przestraszy, i żeby nie czuł się odrzucony.

Gość poczekajcie dziewczyny
Wydaje mi się, że skoro dziecko nie pyta, to może nie zaczynaj sama tego tematu, skoro wie, że jeździcie zapalić lampkę to już dobrze. A jeździliście wcześniej zapalać na grobach np. dziadków, pradziadków? Może jak zobaczy gdzie jedziecie to sobie skojarzy?

ten maluszek napewno teskni to 4 lata ze starszym braciszkiem ktory sie nim opiekowal bawil sie z nim itd.......

Gość vbm
7 lat...to juz duzy chłopiec była...co mu sie stało?..przepraszam ze pytam .

Gość mam nick, ale się nie ujawniam
MUSISZ mu i tym powiedziec, inaczej może w przyszłości robić ci wyrzuty że nie powiedziałaś. Swoją drogą to czterolatkowi ciężko. Ja akurat nie jestem wierząca, powiedziałabym, że "teraz nie widzisz brata, ale on nas widzi. wiesz synku, taka magia". ;)

Gość ale dziecko zmarło
chyba nie w w ieku 7miu lat ... tylko teraz by tyle miał...

Gość co sie stało z bra
ciszkiem?