Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dietetyczka.

Pytania do dietetyczki.

Polecane posty

muszę zrezygnować ze słodyczy dziś zaczynam od nowa na śniadanko 2 kromki razowego z jajkiem.potem jogurt i jabłko potem obiadek zupka pomidorowa potem znów jabłko i jogurcik a na kolacje jogurt naturalny plus musli czy idąc w tym kierunku i jedząc takie posiłki mam możliwość zchudnąć piję dużo wody i odrzucam od dziś słodycze postanowiłam.i muszę wytrwać skoro nie ma innego sposobu.proszę tylko zeby mi pani napisała jakieś inne dania na obiad niskokaloryczny ale sycący bo pora popołudniowa jest najgorsza w moim przypadku.dziękuję

Gość Anna1997
Bardzo prosze o pomoc w zaplanowaniu posilkow w ciagu dnia. W weekend nie ma problemu, bo jestem w stanie zjesc obiad o normalnej porze. Ale w tygodniu wyglada to tak: wstaje ok. 6 - nie jem w domu sniadania, ale zjadam go w pracy zaraz po przyjsciu (tj. ok. 7). W domu jestem ok. 16-16:30. Jak rozplanowac posilki? Sniadanie o 7, o 10:30 jakas przekaska, o 13 cos jeszcze w pracy, obiad w domu ok. 16:30 i kolacja o 18:30. Co jesc o 13? Kanapki? Jak zjem tak pozno obiad, to co na kolacje? czy moze z niej juz powinnam zrezygnowac? Bardzo prosze o pomoc :)

witam:) mam pytanie odnośnie octu jabłkowego i czerwonej herbaty w diecie? Czy są szkodliwe i czy rzeczywiście pomagają? Mi czerwona herbata osobiście bardzo pomogła ale słyszałam o niej wiele niepochlebnych informacji

Gość ja rowniez prosze o pomoc
Dietetyczko! :) Udało mi się schudnąć do wymarzonej wagi. Ważę 50,4 kg przy wzroście 164 cm. Przez okres odchudzania zjadałam około 1500 kcal, w weekendy niestety więcej. Dużo ćwiczyłam - 4-5 razy w tygodniu od 1 do 2 h aerobów (spinning, czasem bieganie). Obecnie nadal ćwiczę. Z reguły na jednym treningu spalam 350-450 kcal, w przypadku gdy zostaję na dwóch treningach jest to 700-900 kcal (tak wskazuje pulsometr, w którym są moje dane - wiek, płeć, waga). Staram się także utrzymywać optymalne tętno w zakresie 65-80%, okazyjnie robię interwały. I teraz pytanie. Czy nadal jeść te 1500 kcal? Czy może jednak zwiększyć? Albo może pozostawać przy jednym treningu i jednak tą granicę 1500 utrzymać? Ogółem nadal walczę z wyrzutami po zjedzeniu czegoś nadprogramowego/kalorycznego :( Chyba już tak będzie zawsze. Patrząc na jedzenie, przeliczam co ile ma kcal. Boję się, że to jakaś obsesja :/ Jak sobie radzić z dietą po osiągnięciu celu? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam - Gosia

Gość zniewolonaod7lat
witam! ja mam pytanie odnośnie kaszy jaglanej. wyczytałam że świetnie oczyszcza jelita. czy to prawda? czy kasza ta ma jakieś szczególne właściwości? Ile dni byc na diecie kaszowej żeby sie oczyścić ze złogów? czy można tez schudnąć na tej diecie jedząc wyłącznie kaszę jaglaną? z góry dziekuję za odpowiedź :D

Witam p.Dietetyczke przeczytałam cały topik i az skoczyłam z radosci, otóz mieszkam w Bydgoszczy i od dłuzszego czasu przymierzam sie do wizyty u dietetyczki i tu moja prosba do Pani - podaje swoj nr gg 5659779 i prosze o kontakt. Chetnie skorzystam z Pani porad w przychodni. Pozdrawiam

Witam p.Dietetyczke przeczytałam cały topik i az skoczyłam z radosci, otóz mieszkam w Bydgoszczy i od dłuzszego czasu przymierzam sie do wizyty u dietetyczki i tu moja prosba do Pani - podaje swoj nr gg 5659779 i prosze o kontakt. Chetnie skorzystam z Pani porad w przychodni. Pozdrawiam

A ja mam następujący dylemat. Czy jeśli stosuję określony limit kalorii to WSZYSTKO JEDNO CO BĘDĘ JADŁA w ramach przysługującej mi ilości kalorii? Czy też może istnieją "lepsze kalorie"? Przeczucie mi mówi, że oczywiście lepiej jest ulokować kalorie w zdrowych produktach ale czy np. jeśli od czasu do czasu zjem całą tabliczkę czekolady czyli ok. 550 kcal to jest ona bardziej tucząca niż 550 kcal owoców?? Bardzo mnie to interesuje!

Gość Jowittta
Dobre pytanie, zwlaszcza ze ostatnio panuje przekonanie,ze czekolada zwlaszcza gorzka jest zdrowa :) wiec jakby sobie np rozlozyc ja na dwa posilki,to co w niej bardziej poszloby w biodra niz np z kurczaka lub czegos innego

Jowittta, dokładnie o to mi chodzi:) Ja uwielbiam czekoladę i nie potrafię poprzestać na kilku kosteczkach. To już wolę raczej nie zjeść nic i nie rozochocić się. No i właśnie tak kombinuję czy jak zjem całą tabliczkę na jedno posiedzenie zamiast przykładowo dwóch śniadań to czy łatwiej to pójdzie w bioderka niż coś zdrowego. Oczywiście planuję taką ucztę raz na jakiś czas a nie codziennie.

Gość djakldfjslfjk
Nie no... Bez przesady :) Oczywiscie, ze sa kalorie lepsze i gorsze :) Gdyby to bylo takie proste, to nikt nie unikalby slodyczy i wielu innych produktow :) Po pierwsze, jak zjesz tabliczke czekolady na raz, to organizm dostanie te kalorie zbyt szybko i nie zdazy ich spalic. A czego nie spali, to odlozy w tluszcz. Slodycze to weglowodany proste, cukier, ktory bardzo szybko jest wchlaniany, ma wysoki indeks glikemiczny. W dodatku czekoladki i inne slodycze zawieraja jeszcze sporo tluszczu, w tym chyba tluszcze typu trans, ktore sa bardzo niezdrowe i powoduja tycie. Taka bomba kaloryczna z cala pewnoscia nie bedzie dla organizmu tym samym, co podobna ilosc warzyw. A co do zdrowej czekolady, to zdrowa jest w formie nieobrobionej, ze tak powiem, to co trafia na polki, w postaci batonikow itp. juz ze zdrowiem niewiele ma wspolnego. Dlatego polecana jest gorzka, bo jeszcze w miare ma jakies tam wartosci, a nie tylko puste kalorie.

Gość ja rowniez prosze o pomoc
Dietetyczko, czekamy na odpowiedzi, wpadaj :)

Gość onaaa ;p
witam, mam 160 cm wzrostu, waże 73,1 kg. czyli bmi to 28,2. chodze do dietetyka i powiedzial mi ze nie moge biegac (a zmierzalam). czy ktos mi wyjasni dlaczego nie moge? czy chodzi tu o moje stawy? ze za duzy ciezar beda dzwigac?

Gość gość
dzień dobry .mam na imię Karolina 28 lat 89 kg 176 zawsze jak pamiętam byłam na diecie czekając na szybkie efekt,postanowiłam stosować dietę i racjonalnie się odżywiać tylko nie wiem czy ta dietę która stosuje jest odpowiednia i przyniesie oczekiwane efekty czyli schudniecie a chciała bym schudnąć do wagi 70kg podaje mój dzienny przykładowy jadłospis ; ŚNIADANIE 3 łyżki otrębów garść suszonej żurawiny i wszystko to dusze z jabłkiem dużym i cynamonem. rano pije zielona kawę. 2 ŚNIADANIE 2SZT CHLEBKA TYPU WASA MAŁY JOGURT NATURALNY. OBIAD dzisiaj paprykę z farszem z kaszy jaglanej i pieczarkami do tego zrobiłam sobie mała roladkę z piersi kurczaka i szpinaku i ćwiartkę pomidora 3 rzodkiewki i polane 1 łyżką oliwy lnianego PODWIECZOREK polowa grejpfrutu KOLACJA 2 kromki chleba razowo- żytniego z pasta (ser biały rzodkiewka pomidor cebula )jem w godzinach 8.30 11.00 13.00 16.00 18.00 poszczególne posiłki co dziennie jedynie co sobie urozmaicam to obiad i kolacja a resztę posiłków tak samo codziennie jest.proszę o odpowiedz czy schudnę na takiej diecie i czy jest prawidłowa

Gość gośćYvonn
Witam a ja mam pytanie mam Hashimoto jestem po operacji całej tarczycy czułam sie dobrze i teraz tez czuje się dobrze czy musze stosować diete bezglutenową aż tak bardzo przesadną??