Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majowa dziewczyna;)

Kobitki ratujcie jak sie robi gulasz??

Polecane posty

Gość majowa dziewczyna;)

wołowy??

1. pokrojmiesko w nie wielkie kosteczki 2.obsmaż je na patelniz dodatkiem oleju 3.pokroj lebulke drobno i dodaj napatelnie zobsmażonymmieskiem by cebulka sie tez obsmazyla 4.przyprawianie 5.zalej woda rowno zmieskiemi dus pod przykryciem 6.zrob zawiesine z maki i wody i zagesc gulasz 7.doptrawianie 8.smacznego

Gość tychyba
a z jakiego mięsa to robicie? wiem, ze z wołowego, ale jakiego kawałka???

Gość tychyba
może byc z wołowego na rosól?

Gość zależy ile masz czasu
bo wołowinę w ogóle długo trzeba dusić, ale niektóre kawałki dłużej niż inne. Ja kupuję na gulasz udziec, bo w moim sklepie najładniej wygląda, ma najmniej żył i błon, ale trzeba go troszkę podusić. Nie polecam natomiast ligawy, bo wychodzi z tego podeszwa. Ja robię tak, że mięso w kostce podsmażam, partiami, bo jak jest za dużo na raz, to się zaczyna od razu dusić, a najpierw musi się podsmażyć. No więc podsmażam, zdejmuję, potem na tym samym podsmażam cebulę, potem wlewam szklankę wina, wrzucam mięso, dolewam wodę z moczenia grzybów, oczywiście razem z grzybami, wrzucam przyprawy (czosnek, pieprz w całości, listek, paprykę słodką, sól), dolewam wodę i przykrywam. Nie zagęszczam mąką ani niczym, bo nie lubię. Jak się da sporo cebuli, to się rozpada i trochę zagęszcza. Czasami w osobnym garnku podduszam cebulę na maśle z pieprzem, do tego dolewam wodę z grzybami i chwilę to gotuję, a potem dolewam wszystko do mięsa.

Gość nie gotujaca nigdy, ciekawska.
a co to znaczy poddusic?? na patelni to podsmazacie a pozniej wszytsko do garnka przelewacie??

Ja robię wszystko w jednym, bo mam takie garnki, które mogą służyć i jako patelnia i do gotowania. Poddusić cebulę - ja to rozumiem tak, że musi zmięknąć, ale się nie przysmażyć, nie mówiąc o przypaleniu.

a te grzybki i przyprawy to jakie?

Gość mozesz podduszac na patelni
byle byla dosć głęboka żeby nalać do niej wody tak żeby sie zakryła "treść mięsna" :)

Gość tychyba
ja mam pełno mięsa wołowego na rosół.... od teściowej :] i tak się zastanawiam- jak jest żylaste i z błonami to one sie wygotują z tego i mięso będzie zjadliwe? nawet nie pomyślałam, zeby robić z niego gulasz, ale ponieważ autorka taki temat założyła to zaczynam się zastanawiać nad tym :D Mąż by się ucieszył, bo ja nie szaleję za wołowym i pewnie długo już nie jadł...

"a te grzybki i przyprawy to jakie?" sól i pieprz to standard, a poza tym to jakie lubisz. jak dasz więcej papryki i czosnku to wyjdzie taki a la węgierski. jak dasz jałowca i listka laurowego i pieprzu to bedziesz miala myśliwski. itp no co chcesz jednym słowem :) grzybki - przeważnie pieczarki, ale jak masz leśne to też mogą być tylko że je trzeba wwczesniej moczyć i albo dodac w odpowiednim momencie żeby zmiękły razem z mięsem, albo ugotować osobno i dodac do mięsa pod koniec duszenia... mniej zabawy z pieczarkami :)

nie, żyły i błony sie nie wygotują, trzeba mięso oczyscic przed gotowaniem :) mięso żylaste czasami mięknie jak jest dłuuuugo duszone, ale to zalezy od stopnia żylastości. generalnie jak bardzo zylaste to zrob na nim zupę - smak będzie, a mięsa jesc nie trzeba :)

Gość tychyba
Jeszcze nie wiem jakie jest - zamrożone leży :) Pytam, bo kiedyś mi9ałam żylastą wieprzowinę którąś z braku laku zrobiłam na obiad i byłam strasznie zdziwiona że taka miękka była po smażeniu i żył też ani śladu :)

Gość tychyba
poprawka - po pieczeniu w sosie

z reguly gulasz ma kolor taki brazowawo czerwony, to juz od tego miesa nabiera takiej barwy czy jeszce jakis przecier czy cos trzeba dodac?

ja robię tak:)\ najpierw na patelni podsmarzam mięsko pokrojone w kostkę i obtoczone w mące potem wrzucam już zrumienione mięsko do garnka z woda i liściem laurowym, pieprzem w ziarnkach, zielem angielskim i dusze. W zależność od mięsa od 30 minut do 2 godzin:) W między czasie gotuję grzybki suszone które potem wrzucam do miękkiego mięska i dodaje podsmażona cebulkę. Dusze to jeszcze trochę razem a potem dodaje bulionetke knoRra i gulasz gotowy:)jAk mam to jeszcze paprykę duszę z mieskiem

Nigdy nie daję do gulaszu pieczarek, uważam, że to w ogóle profanacja. Grzyby tylko leśne, najlepiej z własnych zbiorów i własnego suszenia, ale od późnej wiosny zazwyczaj kończą mi się zapasy i muszę kupować. Przyprawy daję różne, jak ktoś wyżej napisał. Czasami oprócz czarnego pieprzu daję zielony, a czasami całkiem zstępuję czerwonym, wtedy daję też pokrojone suszone pomidory. Kolor z wołowiny robi się sam, ale jak dodasz czerwonego wina, to on nabierze takiego jeszcze ładniejszego koloru, smaku i konsystencji.

A jak robię taki ostrzejszy z papryką albo chili i wyjdzie ciut za ostry, to wrzucam pokrojoną w półplasterki marchewkę, dodaje trochę słodyczy.

no to nawet nawet te wasze przepisy, nie wydaja sie trudne, choc w moim przypadku moze byc roznie:) naprawde jeszcze nic nie gotowalam, ale maz to akceptuje to nie jest tak zle, choc czasem kusi zeby cos samemu zrobic :) moze jak sie przeprowadzimy na swoje stane sie suuperowa kucharka hehe , tak mu obiecuje bo narazie z tesciami mieszkamy:)

Gość tychyba
ja wyprobuje z sosem mysliwskim knoor