Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gargamelerttff

Robie zapiekanke ziemniaczana. Doradzcie mi cos,

Polecane posty

Gość gargamelerttff

Pierwszy raz ja robie. Czym wysmarowac zaroodporne naczynie i co dodac oprocz ziemniakow i sera i kabanosow? Czy smietane dac czy np ketchup?mProsze napisac boje sie ze nie wyjdzie;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja niczym nie smarowalam tego
naczynia tylko te wszystkie skladniki zalalam doprawiona przyprawami smietana a na wierzch starlam duzo sera zoltego, pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ziemniaki (nawet z kabanosami) zalewam mieszanką jogurtu nat./śmietany z jajkami i przyprawami - só, pieprz, zioła. Na to sypię ser żółty. Jak chcesz dodać keczup/sok pomidorowy/konc. pomidorowy rozrobiony z wodą, musisz użyć jakiegoś zagęszczacza, np. duuuuuużo sera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekanapyrka
ziemniaki najpierw podgotuj w lupinkach - tak okolo 20 min; nastepnie obiez z lupinek i pokroj w plasterki naczynie wysmaruj oliwa, olejem, maslem lub innym tluszczem dno naczynia wyloz ziemniakami na to kabanosy podsmazone z cebula lub posypac szczypiorkiem mozna dodac pieczarki (starte na tarce jarzynowej lub pokrojone w cienkie plasterki albo kostke), papryke, suszone pomidory - co chcesz i co lubisz, zeby sie komponowalo przekladaj warstwowo az naczynie bedzie pelne serem zoltym startym mozesz przekladac kazda warstwe, albo posypac na samej gorze-na wierzchu kazda warstwe lekko posol i popieprz, mozesz tez dodac ziol prowansalskich np albo majeranku KETCHUP mozesz dodac na talerzu, rozciapie Ci sie w naczyniu w ktoreym bedziesz zapiekac piec dotad, az ser sie rozpusci i zapiekanka bedzie miala zlota "skorupke" na wierzchu SMACZNEGO I POWODZENIA ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargamelerttff
A co z ta smietana bo czytam na necie ze moze ie zwazyc?? Czy smietana 12 moze byc? Ile jej dac Boje sie ze z ta smietana nie wyjdzie bo ludzie pisza ze sie wazy ;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekanapyrka
to nie dodawaj, ale mysle, ze jak ja dobrze wymieszasz z przyprawami bedzie ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargamelerttff
kurde:/ nie wiem czy robic z ta smietana czy nie :./

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bede robic obiad
moj przepis ziemniaki papryka czerwona garść pieczarek puszka kukurydzy cebula kiełbasa ser sos: - szklanka bulionu mała śmietana 2 ząbki czosnku mąka masło Ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez góra 10 min(w osolonej wodzie). Cebulę, kiełbasę, pieczarki, paprykę i kukurydzę (najlepiej w tej właśnie kolejności) wrzucać na patelnię, usmażyć i trochę poddusić(przyprawić). Sos: rozpuścić 2 łyżki masła, dodać trochę mąki, później bulion z wyciśniętym czosnkiem, na koniec śmietanę. W naczyniu żaroodpornym układać: plastry ziemniaków, trochę startego sera, farsz, plastry ziemniaków, na to sos i starkowany ser. Piec w 220 stopniach, przez ok. 40 min. Na koniec można zdjać pokrywkę, żeby woda odparowala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj oj oj, ale temat
jak smietanę rozbełtasz z jajkami, to ona ma sie ściąć w zapiekance. będzie stanowiłą klej dla poszczególnych składników. 12% może byc, bez stresu, taką zapiekankę ciezko zepsuć. i też polecam podgotowanie kartofelków w talarkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość h-alszka
Ja robie tak: warstwa surowych ziemniaków pokrojonych w talarki na to warstwa pokrojonej kiełbasy lub boczku na to marchew cebula, pietruszka -posolić + pieprz, znowu ziemniaki i jw. ostatnia warstwa ziemniaki . Do piekarnika na około 1,5 godz- jest pycha . Nie daje sera żóltego ani śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargamelerttff
sluchajcie mam juz przygotowana zapiekanke dalam tak: talarki ugotowanych ziemniakow na spod na to cebula podsmazona na to kabanosy na to ser zolty na to troche ketchupu i trzy takie wartsty. teraz na spodzie mam kabanosy i nie wiem co dalej.. czy dac starty ser teraz i smietane na wierzch? Ile tej smietany i czy jajka wybeltane ze smietana maja byc cale? Najpier ser a potem smietana z jajkami? na ile stopni to ustawic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargamelerttff
aha i czy naczynie zaroodporne ma byc z przykrywka?? czy bez ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×