Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocyk w kropki

TENS stymulacja pradem przy porodzie

Polecane posty

Gość kocyk w kropki

podobno rewelacja, stymulowanie np oklolic ledzwiowych podczas skurczu przynosi ogromna ulge. Rodze za ok 3tyg , polozna bardzo mnie na to namawia wiec kupilam te elektrody, ale ciekawa jestem opinii... jesli ktos uzywal to napiszcie, dzieki

Gość kocyk w kropki
prosze o powazne odp

Gość kocyk w kropki
to o tens pisza w necie ale moze jest ktos kto zna z autopsji??? Przeciwbólowe działanie tego urządzenia jest dwutorowe. Po pierwsze, przepływ słabego prądu zwiększa uwalnianie się w organizmie endorfin („hormonów szczęścia), które działają jak naturalny przeciwbólowy narkotyk. Po drugie, pobudzanie prądem nerwów czuciowych częściowo blokuje przekazywanie do mózgu bodźców bólowych. Wykazano bowiem, że stymulacja nerwów czuciowych w miejscu bólu ogranicza liczbę bodźców bólowych, a w efekcie osłabia jego odczuwanie zamiast bólu rodząca czuje mrowienie. Dlaczego tak się dzieje? Chodzi o to, że komórka nerwowa potrafi przekazywać dalej tylko jeden impuls na raz (na przykład uczucie mrowienia albo uczucie bólu). O tym, który impuls przekaże dalej, decyduje jego siła. Jeżeli więc do komórki, do której dociera naturalny impuls bólowy, zostanie dostarczony sztuczny, silniejszy impuls czuciowy, to właśnie ten drugi zostanie przekazany dalej. Poza tym nerwy czuciowe są grubsze i przewodzą sygnały szybciej niż nerwy bólowe. Dlatego mózg, odbierając bodźce czuciowe, nie nadąża z przetwarzaniem bodźców bólowych i angażuje się w silniejszy bodziec. Mówiąc innymi słowy, stymulator TENS dostarcza bodźców czuciowych, by zająć nimi system nerwowy i odwrócić jego uwagę od bodźców bólowych.

Gość ja ci powiem tylko tyle
w poczatkowej fazie porodu jest ok, troche dziala. Pozniej jednak nie za bardzo dziala bo bole staja sie zbyt intensywne i silne. Wtedy najlepiej dziala znieczulenie:-)

Gość kocyk w kropki
tak tez myslalam , nie wierze w takie rzeczy

Gość illia
Ja też nie wierzyłam ,a le położna zaproponowała mi to urządzenie i stwierdziłam, co mi szkodzi spróbować... Faktycznie łagodzi bóle i można dzięki niemu łatwiej znieść poród.

Gość T.E.N.S.
Witam serdecznie, Jestem studentką III roku, prowadzę badania do mojej pracy licencjackiej o niefarmakologicznej metodzie zwalczania bólu porodowego, jaką jest T.E.N.S. (przez skórna elektryczna stymulacja nerwów). Dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą do wszystkich mam, a zwłaszcza tych, które przy porodzie używały metody T.E.N.S. o udzielenie odpowiedzi na kilka prostych pytań zawartych w tej ankiecie: http://www.e-ankieta.org/1-8/index.php?sid=14535&lang=pl która jest anonimowa a wyniki będą przeznaczone wyłącznie do celów naukowych. Serdecznie zachęcam do wypełnienia ankiety i z góry dziękuję.

Gość gość
tez slyszalam o tesach ze sa dobre

Gość annaDd
również przyłączę się że tens działa! pomogl mi przetrwac, moj porod byl mega bolesny ale z tensem czulam ulge, jak tylko zdjelam, bolalo strasznie!