Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfadsfdsf

Wasze popisowe dania na STOLE WIELKANOCNYM

Polecane posty

Gość sdfadsfdsf

:) To beda moje pierwsze Swieta w nowym domu:)I juz zaczynam nie spac po nocach;)Do tej pory to ja bylam gosciem,teraz role sie odwroca... Podpowiedzcie Dziewczyny,jakie potrawy zagoszcza u Was na stolach w tym szczegolnym czasie?:)jakie slodkosci?... moze macie jakies pomysly odnosnie dekoracji stolu..mieszkania...:) pozdrawiam ewe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfadsfdsf
ale z Ciebie swir:))))))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Robię pyszny żurek , na własnym zakwasie!!! Gotuję na białej kiełbasie i kawałku wędzonki, wywar warzywny, marchewka,pietruszka, por, kawałek selera, mała gałązka lubczyku. Doprawiam tartym chrzanem i pieprzem oraz majerankiem, Dodaję zakwas ( trzeba z nim uważać ,żeby żur nie wyszedł za kwaśny) Zakwas przed dodaniem trzeba wymieszać, tak żeby wlewać go razem z mąką, to zagęści zupę!!!! Podaję z ugotowanymi na twardo jajkami i pokrojoną wędzonką i białą kiełbasą też pokrojoną w talarki i lekko podsmażoną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Tak robię zakwas:W dużym słoju 8 kopiastych łyżek razowej mąki żytniej 1 - 1,5 litra przegotowanyj wody 6 ząbków czosnku duży kawałek skóry od chleba razowego( taki z całej kromki) trocha soli i cukru kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni, czasem przemieszać. Można zrobić mniej, lub tak jak ja , po ukwaszeniu , dobrze wymieszany żur, przelewam do małych słoiczków( po dżemie ) zagotowuję, mam potem na zapas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Robię jeszcze roladki ze szpinakiem i łososiem lub szynką,faszerowane jajka,własną wędzonkę (kiełbasa i szynka) kiełbasa biała też swojska i sałatkę z pieczarkami i wędzonym udkiem kurczaka.Piekę dobry sernik,ciasto "snikers" na biszkopcie i ciasto styropian oraz babkę marmurkową.Oraz filet z kurczaka w majonezie czosnkowym.Pewnie jeszcze ze 2 x zmienię coś w menu - ale niewielkie będą te zmiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
:) super to Twoje menu!:)takie w "moim guscie";) pozniej podjade do sklepu to kupie potrzebne skladniki na zakwas-nigdy go nie robilam...zrobie akurat jeden probny przed swietami...jezeli mi ise uda... filet z kurczaka?ide za chwile zanurkowac w googlach,zobacze coz to takiego... a roladki?hmm...jak dokladnie robisz?ja akurat plasterek lososia smaruje jakims tam serkiem z koprem i wsio. ale Ty cos czuje robisz inaczej te roladki..ze szpinakiem to juz w gole nie robilam..podpowiesz co z tymi roladkami?:)bylabym b wdzieczna,bo lubie takie "zakaski"na stole..na wielgachnym polmisku,pieknie udekorowane i podane roznosci... podoba mi sie ten plan!:) a!no i salatka z kurczakiem wedz-tez ide w google... poki co dzieki za przepisy!:)pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
Margolko,a z ktorego przepisu korzystasz jezeli chodzi o snikersa? tez nie robilam:(a na probe nawet dzis bym machnela:) przepraszam,ze Cie tak mecze,ale wiesz...sprawdzony przepis to jednak ..sprawdzony przepis:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Roladki szpinakowe robię wg tego przepisu:tu jest krok po kroku jak to robić!!!! http://www.wielkiezarcie.com/recipe28371.html wyglądają efektownie, są pyszne!!! A zamiast łososia (jeśli go nie lubisz , można dać dobrą szynkę konserwową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
co do piersi to ja jednak nadziewane zrobie...(feta,pieczarki,albo wlasnie szpinak)bo w sumie piersi z majonezem i rolady?jeden czort;) do tego jakas wolowina,wieprzowina...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
lososia to ja kocham!:)juz patrze na link...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Filet ,czyli pierś kurczaka: Filet poprzecinać na cienkie plastry (delikatnie ubić w folii0 przyprawić solą i pieprzem, do majonezu ,wcisnąć praską ząbek lub dwa czosnku) wymieszać , w tym majonezie otoczyć mięso.Zostawić na 1 godzinę ( dla przegryzienia się smaków).Po tym czasie otoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub jogurtem lu jak kto lubi!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
wooow:)))))))super ta rolada!myslalam,ze chodzi o jakies male roladki... pieknie mozna podac no i jakie wyborne polaczenie!szpiank+losos... jestes super!:)))))))na bank zrobie!:)))))))))))))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A u mnie wszystko przygotuje Heniu z reklamy Tesco Żur kiełbasa jajek górka ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bukaaa
Ze słodkiego obowiązkowo pascha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
A to moja popisowa sałatka - jest naprawdę przepyszna i inna od tych tradycyjnych!!!! Sałatka z pieczarkami i wędzonym udkiem kurczaka lub szynką: 5 jaj ugotować na twardo pokrojone w kostkę 1 puszka kukurydzy 30 dkg młodych pieczarek pokroić w średnią kostkę i ugotować (15 min.)można kupić gotowe w słoikach - gotowane i solone,nie marynowane!! 1 duży por pokrojony w półkrążki (posolić go odstawić na 15 minut, żeby pozbyć się goryczki lub przelać wrzątkiem. 1 duża czerwona papryka - pokrojona w małą kostkę 1 duże, wędzone udko kurczaka ( oddzielić mięso i pokroić w kostkę,może być dobra szynka w kostkę. 2 łyżki musztardy majonez.Wszystkie tak przygotowane składniki wymieszać , dodać do smaku musztardę, majonez, doprawić solą i pieprzem - jest naprawdę bardzo smaczna!Zrób na próbę z takiej ilości jaką Ci podałam,a na święta możesz składniki podwoić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
I jeszcze jaja faszerowane: Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem Składniki: 5 szt jaj, 3 - 4 łyżki majonezu kieleckiego lub innego 200 g szynki gotowanej 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka tartego chrzanu doprawiać solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo.Przekroić na pół.Żółtka wyjąć i włożyć do miski utrzeć na puszystą masę dodając po 1 łyżce majonezu.Szynkę drobniutko pokroić, szczypiorek posiekać dodać do żółtek.Wszystko razem wymieszać z dodatkiem , .Gotowy farsz nakładać do białek.Udekorować majonezem i szczypiorkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
A na koniec snikers: BISZKOPT; 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dkg mąki 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem, dodawać po 1 żółtku.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj.Na koniec dodać zimną wodę i całość delikatnie wymieszać.Upiec ciasto na blaszce 24 na 38 cm w temp.175 st.C przez 25 - 30 minut.Blaszka ma być dobrze natłuszczona + papier do pieczenia. CIASTO ORZECHOWE: 25 dkg włoskich orzechów grubo pokrojonych 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać resztę składników,wymieszać i piec na blaszce o tych samych wymiarach co biszkopt. - 175 st.C , 25 - 30 minut. KREM: 0,5 litra mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1,5 kostki masła lub margaryny palmy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Mleko zagotować , z żółtek i kilku łyżek cukru utrzeć kogel-mogel dolać kilka łyżek zimnego mleka,mąki i kakao.Wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka,robiąc gęsty budyń(cały czas mieszając energicznie.Ostudzić.Masło lub margarynę zmiksować na puszystą masę dodawać do niej po 1 łyżce ostudzonego budyniu i dalej miksować. ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt kakaowy +1/3 masy+ ciasto orzechowe + 1/3 masy+ biszkopt kakaowy + reszta masy na wierzch zetrzeć czekoladę gorzką i posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
U mnie dekoracja raczej tradycyjna , bazie, owies posiany w dekoracyjnej osłonce w kształcie połowy pisanki, na pikach zajączek i małe kurczaczki.W dzbanku gałązki wierzby (takie pokręcone) , na nich wiszą małe pisanki , ptaszki i motyle.Mam też piękne pisanki z wydmuszek, które robi (wręcz artystycznie moja koleżanka):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uwielbiam zur na prawdziwm zakwasie, moze kiedys pokusze sie sama zrobic, na razie pozostaja mi torebki winiar, w tym przypadku upadlam calkowicie :D wiec pewnie bedzie tenze zurek, ale z pyszna wedzona kielbasa swojska i jajkiem na twardo. a jako danie glowne to marze o czym bardzo tradycyjnym, czyli najlepiej z jagniecia ... moze najdzie mnie jakis swietny pomysl. w mojej miejscowosci jest jeden kosciol grecki, super by bylo, gdyby na wielkanoc mieli jakis festyn czy cos, ale chyba niestety nic takiego nie robia ... to by sie jagniatek pojadlo ;)9Brr, brzmi to conajmniej okrutnie ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konczito to gdzie ty obecnie
mieszkasz???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfa
jutro zrobie salatke...i zakwas... reszte w tygodniu... pascha?u mnie nigdy nie bylo tradycji tego...czegos.a dziwne,bo babcia pochodzila z Ukrainy..w zyciu nie jadlam:(o matko!jak ja malo w zyciu jadlam:)(tylko skad ta nadwaga:O) zrobie!znalazlam przepis na blogu "MOJE WYPIEKI":)zawsze to cos nowego... Sylviana-ja znalazlam cos podobnego...http://mojewypieki.blox.pl/2011/03/Czekoladowe-gniazdka-wielkanocne.html dzieki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze podaję na stół wielkanocny: kiełbasę białą z chrzanem lub ćwikłą żurek z jajkiem jajka faszerowane, kilka wersji schab pieczony na zimno lub karkówkę zestaw wędlina na półmisku sałatki- 3 rodzaje w tym, jedna owocowa sałatkę jarzynową pasztet babkę wielkanocną:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juhygtfrde
up:)to to juz rok minal????????????????:) margolka66-bywasz tu jeszcze?:) przepis na rolade szpinakowa wydrukowalam mniej wiecej...30 razy:) jakis roladowy szał nastapil wsrod moich znajomych-dzieki Ci wieeeeeeeeeelkie,to dzieki Tobie!:) to samo tyczy sie salatki:)szczerze?z opisu dla mnie brzmiała...srednio.ale jest pyszna!:) zakwasu do dzis nie zrobilam:(ale po ostatnim odcinku "kuchennych rewolucji"tym bardziej musze cos zadziałac.. co do "pierwszych swiat w nowym domu"-TRAGEDIA:)jeden wielki chaos!ale ze ekipa samych swoich to i stres z czasem puścił.. ale!kiedy to bylo!caly rok trmu;) swoja droga-pozno byly te zeszlorocze Swieta....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juhygtfrde
co do ozdob- na dniach uszyje ptaszki na okna....(te z drugiego zdjecia) w sumie beda mogły DYNDAĆ nawet i do konca lata.... http://www.flickriver.com/photos/shabbyrosescottage/tags/tilda/ pierwsza ture owsa posadzilam juz dzisiaj:)a co!wiosna w koncu!reszte wysieje przed samymi Swietami...ma go być pełno w calym domu!:) a!po owsie beda kicaly zajace... http://cudenkabasi.blogspot.com/2011/03/ptaszki-i-zajac.html to tak poki co...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość O jakiej sałatce mówisz?
I czy jest naprawdę dobra,a te roladki ? Wrzuć może przepis idą świeta zdał by się nowy przepis:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny - fajny i aktualny
temat,macie może sprawdzony przepis na babkę,taką pyszniastą:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×