Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brakinformacji

co trzeba zrobić zeby przejść na katolicyzm??

Polecane posty

Gość brakinformacji

Witam mam 20lat i chłopaka katolika a ja jestem z wiary protestanckiej a chcemy wziąć ślub katolicki . Wiec co trzeba zrobić żeby przejść na katolicyzm??

Gość obrzezany
Wypiąć się księdzu, rzucić na tacę co łaska ( minimum 1500 zł) i rózne takie inne 🖐️

Gość pomocnikpomocny
udać się do jego parafii i przystąpić do nauk po których przyjmniesz sakrament chrztu,komuni św oraz bierzmowania a potem będziecie mogli wziąć katolicki ślub

Gość bądź zakłamana
ćwicz hipokryzję,więcej nie trzeba

Gość brakinformacji
jaki czas to trwa???

Gość brakinformacji
dlaczego??? uważasz ze mam tego nie robić???

Gość autorko a
czy chcesz w ogóle przejść na katolicyzm? Bo jako protestantka też możesz wziąć ślub katolicki tylko potrzebujecie dyspensy.

Gość brakinformacji
a co to jest dyspensa???

Gość przechodź spokojnie
brakinformacji a co to jest dyspensa??? nie wiesz?,no to możesz przechodzić,oni tam takich tłumoków ,jak ty potrzebuja,hahahaa

Gość brakinformacji
teraz jeszcze nie chcemy wziaść slub ale w przyszłości napewno.

KK, to nie seksta. Ja gdybym była wierząca, to wolałabym chyba być protestantką.

Gość autorko a
dyspensa jest to "rozluźnienie" prawa czysto katolickiego w konkretnym przypadku. Chodzi o to - najogólniej mówiąc - że mimo iż w kk inne wyznania religijne są przeszkodą do zawarcia związku małżeńskiego to ze względu na wasze dobro :) możecie otrzymać zgodę na zawarcie ślubu katolickiego.

Gość brakinformacji
ale jakąś wiarę musimy wybrać żeby nie było problemów w późniejszym czasie . Chcemy razem uczęszczać do kościoła i dzieci wychowywać w jakiejś wierze.A moj chłopak nie przejdzie na protestantyzm.

Gość autorko a
"ale jakąś wiarę musimy wybrać żeby nie było problemów w późniejszym czasie ." Może lepiej sobie daruj przechodzenie na katolicyzm, z takim podejściem do sprawy...

Gość gość
Zawsze możecie wziąć ślub w kościele protestanckich.Zalezy jakiego jesteś wyznania.Ja jestem luteranem i brałem ślub w swojej parafii.Znacznie łatwiej było wziąć ślub u mnie w kościele bo ksiądz trochę inaczej do tego podchodzi.U żony w katolickiej parafii ksiądz 1001 argumentów dlaczego katolicka i protestant to źle połączenie. Zawsze możecie jeszcze wziąć ślub w urzędzie.A lepiej nie przechodz na katolicyzm bo ja też mialem taki problem.Ojciec katolik,matka protestantka.Nie Chrzciciela mnie od razu tylko dali samemu zdecydować.