Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniowamama

zapraszam mamy czteromiesięczniaków

Polecane posty

Ja wracam do pracy chyba we wrześniu. U mnie też ciężko bo mieszkamy w Walii i muszę sobie radzic praktycznie sama, najbliższa rodzina oddalona o 1500 km :) we wrześniu przyjedzie teściowa na kilka miesięcy przypilnowac małego, a potem będę musiła szukac opiekunki:( Co do soczków z marchewki to nie mam pojęcia. Ja podaję tylko przecier jabłkowy rozcieńczony z wodą do picia, ale ciężko jest mu wcisnąc cokolwiek innego jak herbatka rumiankowa. chociaż dzisiaj kupiłam wodę mineralną i dałam małemu i widac że mu posmakowała. widocznie kranówka mu nie podchodzi Bunt wózkowy mamy od tygodnia. wcześniej uwielbiał spacery i spanie w wózku, a teraz coś mu się odwidziało i nie potrafi zasnąc w wózku, a jak jest zmęczony to jest chisteria na spacerze i muszę się namęczyc żeby zasnął albo leciec szybko do domu Witaminę D podaję, ale tutaj mają inne podejście do tych witamin i jak położna zobaczyła jak mu dawałam to się skrzywiła i powiedziała że nie trzeba nic dawac odkąd wprowaziłam stałe pokarmy to kupka u synka jest bardziej zbita i czasami ma problem z wypróżnieniem. Daję mu wtedy surowe jabłko i za max 2 godziny jest wielkaaa kupa:) Mój mleczka wypija różnie od 150 do 240 co 3-4 godz. oprócz mleka daję mu raz dziennie obiadek np. marchewka z ziemniakiem i brokułem i deserek jabłko z gruszką. Z kaszki ryżowej narazie zrezygnowałam bo ma po niej zaparcia i przez to problem ze spaniem

Gość mamineczka
Czesc dziewczyny, rozstalismy sie moj A sie wyprowadził, on nie potrafi rozmawiac a moja cierpliwosc sie skonczyla, smutnooooo............

Mamineczka dasz se rade nie smuc sie masz malego Skarba dla ktorego jestes teraz calym swiatem nie smuc sie i mysl tylko o tym..moj N tez jeszcze nie dojechal..czekam iczekam..jezszce nie wrocil z trasy a juz w iem ze jutro jedzie do wloszech..:(

mamineczka - lepiej szybciej się rozstać niż później. A tak to jeszcze masz całe życie przed sobą ;] a facet jak widać okazał się mało dojrzały... może jeszcze nie dorósł do posiadania rodziny i temu takie hocki klocki. No ale - jego strata, później będzie płakał. A jeśli chodzi o ten jadłospis dzienny co pisałaś to mi wydaje się idealny. Tylko właśnie dowiedziałam się, że dobrze jest dawać kaszkę ryżową na przemian z kukurydzianą, bo ryżowa zatwardza, a kukurydziana rozluźnia. To tak, żeby wypośrodkować i oszczędzić sobie płaczu i bólu brzuszka dziecka. Jeśli chodzi o bunt spacerowy to ooooooojj tak! Jak uwielbiał spacery i ładnie zasypiał po jakichś 30minutach, tak teraz się kręci, marudzi, wszystko mu przeszkadza. Też zawiesiłam zabawkę w takiej odległości, żeby mógł za nią targać to przynajmniej trochę się dotleni i nie trzeba lecieć do domu z powodu płaczu. Do pracy wracam 9 maja... Mama 230km ode mnie, teściowie 70km, babcia 80km ;/ opiekunki też brak, nie znam tu nikogo zaufanego ;/ sama nie wiem co ja zrobię, nie ogarniam... I tak, po "stałych" posiłkach zrobienie kupy przed Młodego wymaga więcej wysiłku niż wcześniej, oj tak. Stęka jak stary, a śmierdzi niesamowicie, pieluchy zmieniam na totalnym bezdechu.

Mamineczka, Twój men pewnie szybciej wróci jak poszedł. Przemyśli sprawę i będzie błagał na kolanach o przebaczenie. Nie przejmuj się Kochana, dziecko masz i musisz się dla niego trzymać. Jak Ci ciężko to pisz do nas. Dzięki za rady odnośnie buntu. Dziś byliśmy na zakupach - w foteliku samoch. był nawet znośny. Jutro idziemy na spacer i zamierzam przyczepić pałąk z zabawkami i może jakoś lekko go ubrać. Stwierdziłam, że chyba przegrzewałam dziecko. Teraz będzie ubrany w tyle warstw co ja + kocyk. Teściowa mnie tak poucza, że Małemu jest zimno, że na pewno go przeziębię i dlatego chyba przeginam z tymi ubrankami. A i jeszcze nie napisałam, że mój syn przyczynił się do spadku wagi. Jak spacerowaliśmy, tak z 1,5-2 godz. dziennie, to kilogramy spadały, a teraz zastój. Muszę go naprawić ;) Nina, a nie za dużo tej wit. D? Chyba mozna ją przedawkować... Poczytaj o tym. Lapia, moi rodzice też daleko, 250 km, ale teściowa się zaoferowała i się do nas wprowadza od czerwca. Bez komentarza. No ale wolę ją niż obcą babę. Do pracy wrócić muszę. Budujemy dom pod miastem dla naszego Słodziaka i wiadomo kasa potrzebna, ale i tak muszę wyjść do ludzi, nawet tak na 2/3 etatu. A Tobie nie wiem co poradzić. Chyba pozostaje poczytać jakieś opinie o opiekunkach z Twojej miejscowości... Ja mam jeszcze jeden problem związany ze żłobkiem. Jesteśmy z mężem wege i chcemy, żeby nasz Młody też był. Swojego żarcia nie pozwalają przynosić i nie wiem co tu zrobić :( Mój robi bez dodatkowych posiłków tak śmierdzące kupki, że nawet sprawdzać nie muszę czy zrobił, bo czuć na pół mieszkania, a jak otworzę pieluchę, to po prostu czad jest straszny :) No cóż, uroki macierzyństwa ;)

dziewczyny jak rozszerzacie/rozszerzalyscie diete swoim maluchom?? Natalka pluje krztusi sie krzyczy i nie chce nic. zadnego jablka,marchewki startej..a sok z butelki chetnie pije..

nina - takie niestety są początki jedzenia z łyżeczki. To dla malucha coś zupełnie innego i nowego i na początku wcale niefajnego. Bo z butli czy cyca zassie i leci a tu jednak trzeba pomemłać. Tylko cierpliwość i konsekwencja, nie zrażaj się, trochę może to potrwać, ale w końcu Natalka załapie, że tak też można (a nawet trzeba) jeść.

Dziewczynki, powiedzcie, jak ubieracie Wasze dzieciaki w taką pogodę jak teraz czyli 17-20 stopni? Czy cienka czapka (bawełniana 2-warstwowa), spodenki bawełniane i do tego body z długim rękawem i polar, to nie za ciepło? No i jak z jazdą samochodem? Bo moje auto jest zawsze nagrzane na słońcu i jak wsadzam Małego, to się poci. Może powinnam go rozbierać do krótkiego rękawa? Poradźcie, bo nie mogę się zdecydować co robić...

też mam dylemat z ubieraniem w taką pogodę. Wczoraj ubrałam małą podobnie jak ty, tzn. miała body, śpiochy, na to sweterek i czapeczkę dwuwarstwową i przykryta była delikatnym kocem. Cały czas sprawdzałam czy się nie poci i czy ma ciepły kark i było ok. więc chyba nie przegrzewamy. Ja w samochodzie rozbieram małą do body z dł. rękawem i śpiochów, bez czapy.

Cześć dziewczyny ja też jestem mamą 4-miesięczniaka. Hej lapia. Mój Wojtek wtrynia już zupki i deserki ze słoiczków - aż mu się uszy trzęsą. Początki też były trudnie. 2 tyg. pluł, krzywił się i krztusił na zmianę - jednak nie poddawałam się i "katowałam" jedzonkiem malucha i teraz są tego efekty. :) A już się bałam że wogóle nie będzie chciał jeść. Także nina12345 nie poddawaj się i próbuj codziennie. Mogę ci podpowiedzieć że mój Wojtek zaczął tak porządnie jeść jak zobaczył że ja też to jem. Teraz też przed każdym karmieniem jem albo piję łyżeczką z kubka i on jak to widzi to aż się trzęsie żeby jemu dać. Wtedy lecę podgrzewać mu jego jedzonko i tym sposobem je coś innego niż tylko mleczko. aj znać jakie będą rezultaty. :)

Hej, ja od dziś miałam podawać marchewę (syn skończył dziś właśnie 4 miesiące :) ), ale chyba się wstrzymam. Jutro idziemy do lekarza z wynikami badań i jak Mały będzie miał alergię, to może nie powinnam. ewa0505, ale sposób masz fajny i jak tylko będę mogła mu dawać te papki, to skorzystam :)

Stokrotka mój Wojtek też ponoć alergik. Na razie jest na Nutramigenie - praktycznie od samego początku. Ja zaczęłam sama mu podawać jedzonko ze słoiczków i na razie (odpukać) nie zuważyłam niczego podejrzanego ale dla pewności zapytaj pediatrę. Ja po świętach też się wybieram z małym na szczepienie to muszę się zapytać o kaszki. Czy podawać czy nie, w jakch ilościach i jakie bo chyba nie każde mu wolno. Pozdrawiam cieplutko.

Hej ewa ;] jak Twój Wojtuś na Nutramigenie to będziesz pewnie podawać kaszki bezmleczne (jest ich masa na sklepowych półkach) i robić na modyfikowanym. Ja kleik ryżowy na noc do mleka zaczęłam dawać jak Piotrek miał 4 miesiące i 5dni. Kaszkę jak miał 4 miesiące i 10dni. Za przyzwoleniem lekarki oczywiście.

Stokrotka - co do podawania stałych posiłków to lekarz pewnie powie, że podawać i obserwować... Tak jak u każdego dzieciaczka trzeba patrzeć czy nie reaguje wysypką, plamami, czy biegunką. Ale trzymam kciuki i wierzę, że będzie ok ;] choć początki są ciężkie - tak jak pisała ewa0505.

Odebrałam wyniki badań i jutro idę z nimi do lekarza. Tak sprawdzałam w necie i raczej nie widzę nic niepokojącego, no ale zobaczymy. Co do innych posiłków niż mleko, to raczej się nie obawiam. Mały jest taki pazerny i łakomy, że pewnie łyknie słoiczek na raz ;) Dziś było ważenie. W śpiochach i pieluszce 8,4 kg. Jestem przerażona...

hej dziewczyny, chcę podzielić się z wami moimi uwagami na temat dań ze słoiczków Hippa i Gerbera. Jeśli chodzi o zupę jarzynową to gerber dużo smaczniejszy, Hipp jest tragiczny w smaku, smakuje jakby ktoś wrzucił do niego peta :( córka pluła. zdziwiło mnie to i spróbowałam bleee... Polecam więc gerber.

Aniowamama masz rację ja też wszystko kupuję albo z Gerbera albo z Bobovity i mój maluch za tym przepada.

Dziewczyny, okazało się, że ten kaszel to śródmiąższowe zaplalenie płuc! Wczoraj lekarz się skapnął, dziś RTG wykazało, no i antybiotyk daję. Echhh, 0 objawów, tylko suchy kaszel...

Cześć dziewczyny moja córeczka skończyła 4 m-ce i zamierzam wprowadzić jej dodatkowe jedzonko na razie karmie tylko piersią mała waży 7 kg. Powiedzcie mi jak tą marchewkę ugotuje to co dalej widelcem rozdrobnić czy na tarce bo to trochę suche jest może dodajecie wody? A po za tym to jak lepiej gotować warzywa czy kupić gotowe w słoiczku?

Witam Dziewczyny... chciałabym dolączyć.... moja corka tez sie urodzila 6 grudnia tak jak Twoj synek Lapia:D. Mala jest juz taka fajna i kontaktowa. Na dzien dzisiejszy wprowadzilam jej jabluszko, marchewke, soki: jablkowy i bananowy. Na noc mleko zageszczam kleikiem kukurydzianym z nestle. Wszystko jej smakuje a po kleiku dluzej przesypia. Mala pije bebilon pepti bo miala na poczatku 2 miesiaca wysypke na buzi.... od tamtej pory jak reka odjal. Niedlugo zamierzam wprowadzic kaszki bezglutenowe oczywiscie tez z nestle- tylko, ze nie mleczne tylko ryżowe... zobaczymy czy jej zasmakuja. Jezeli chodzi o spacery to podobnie jak niektore z Was pisaly mala jak kiedys po 5 minutach zasypiala w wozku tak teraz nie chce- jak zasnie to po pol godzinie sie budzi i marudzi, wierci sie. Juz sie prawie nie miesci w godoli wiec niedlugo bedziemy musialy przyzwyczajac sie do spacerowki.

Witam Dziewczyny... chciałabym dolączyć.... moja corka tez sie urodzila 6 grudnia tak jak Twoj synek Lapia:D. Mala jest juz taka fajna i kontaktowa. Na dzien dzisiejszy wprowadzilam jej jabluszko, marchewke, soki: jablkowy i bananowy. Na noc mleko zageszczam kleikiem kukurydzianym z nestle. Wszystko jej smakuje a po kleiku dluzej przesypia. Mala pije bebilon pepti bo miala na poczatku 2 miesiaca wysypke na buzi.... od tamtej pory jak reka odjal. Niedlugo zamierzam wprowadzic kaszki bezglutenowe oczywiscie tez z nestle- tylko, ze nie mleczne tylko ryżowe... zobaczymy czy jej zasmakuja. Jezeli chodzi o spacery to podobnie jak niektore z Was pisaly mala jak kiedys po 5 minutach zasypiala w wozku tak teraz nie chce- jak zasnie to po pol godzinie sie budzi i marudzi, wierci sie. Juz sie prawie nie miesci w godoli wiec niedlugo bedziemy musialy przyzwyczajac sie do spacerowki.

cześć dziewczyny, piszę dziś trochę nie w temacie, bo się podłamałam... nie mogę już na siebie patrzeć... wyglądam okropni, ważę prawie 80 kg przy wzroście 167 cm, strasznie przytyłam w ciąży i zamiast tera zrzucać wagę to nadal przybieram. Zastanawiam się nad dietą dukana. Ale czuję się fatalnie, w nic się nie mieszczę. Ludzie pytają mnie czy aby nie jestem znów w ciąży :( Czuję się z tym fatalnie.

U mnie to samo, ludzie jak mnie widzą i popatrzą na brzuch to niby żartem 'a Ty znowu w ciąży?'... załamka. Tylko, że dla mnie to takie zabawne nie jest. Przy wzroście 162 ważę 69,5kg. Przed ciążą ważyłam 65kg (też nie malutko...), w ciąży przybyło mi 13,5kg. Po porodzie spadło od razu 10kg, żeby zaraz przybrać 1-2kg. Chcę ważyć 60kg. Od dziś jestem na Dukanie... Boże daj mi siłę...

Cześć anonimowa nie martw się jeszcze zejdziesz z wagi. Ja stosowałam diete białkową przed ciążą super sprawa teraz nie mogę bo karmie piersią, ale Ty możesz spróbować dziennie można zrzucić 0,5kg jestem, a raczej byłam tego żywym przykładem. Teraz zostały mi tylko spacerki i niejedzenie kolacji niestety, jednak ciąża ma swoje przywileje hahaha Grunt to pozytywne nastawienie powodzenia

Witam kochane mamuśki. Widzę, że temat wagi na topiku. Ja w ciąży przytyłam ponad 20kg. Po porodzie zostało mi do zrzucenia 10kg. Też długo nie mog łam schudnąć ale jak zachorowałam na zapalenie krtani i nic nie mogłam przełknąć to w ciągu tyg. zleciało mi od razu 6 kg. Teraz zostało 4kg. Brzuch mam prawie taki jak przed ciążą (a idealny nigdy nie był). Teraz przy wzroście 174 cm ważę 69 kg. i waga stoi jak zaklęta. Jeszcze choćby te 4 kg. spadło. Byłabym szczęśliwa. Nie mam też za bardzo w co się ubierać, bo te ciuchy sprzed ciąży za ciasne a te które które kupiłam po porodzie wiszą na mnie - zwłaszcza spodnie, które muszę co jakiś czas podciąać. :) Pozdrawiam serdeczenie.

Hej, Lapia- a może by tak wspólnie poodchudzać się na dukanie? ja chciałabym zacząć z dniem 1 maja, muszę nastawić się psychicznie i przede wszystkim zrobić zakupy :) co ty na to? wiem że wspólne wysiłki lepiej motywują... moim celem także jest 60 kg Demoniczka, dzięki za słowa otuchy Ewa0505- :) jak by tu zachorować na zapalenie krtani?????