Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alimenty od ciotki??

Alimenty od ciotki??

Polecane posty

Moja matka ani ojciec nie żyją a mój brat nie płaci alimentów na swoje dzieci, czy ich matka może pozwać w takiej sytuacji mnie??

nikt nie wie ?

Gość a jakie tabletki bierzesz?
"Obowiązek alimentacyjny rodzeństwa Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem. Oznacza to, że w pierwszej kolejności do alimentacji zobowiązani są rodzice dziecka. Jeżeli nie są oni w stanie sprostać temu obowiązkowi, można żądać alimentów od dziadków, a dopiero w ich braku lub niemożności wypełniania obowiązku - od rodzeństwa. Rodzeństwo jest zobowiązane do alimentacji w częściach odpowiadających jego możliwościom zarobkowym i majątkowym. Ponadto rodzeństwo może uchylić się od alimentacji, jeżeli wiąże się ona z nadmiernym uszczerbkiem dla niego lub dla najbliższej rodziny."

No Paranoja jakaś, ja jego eks i dzieci widziałąm chyba 3 razy na oczy a z nim tez szczegolnych kotnaktow nie utrzymuje bo on to jest stary dziwak i nie kontaktuje sie z nikim z rodziny wiec chyb nie bede musiala placic? :O

Gość aaffffffffffa
Alimenty od ciotki?? Niestety polskie prawo to paranoja :(

Gość ghghghyyyy
Niestety, zgodnie z art. 128. kodeksu rodzinnego i opiekuńczego obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo, a rodzeństwo ojca dziecka nie są krewnymi dziecka w linii prostej. tak ze nie mozesz dostac alimentow od ciotki

Gość nie ma alimentow od ciotki
dziewczyno nie martw sie ,ona nie moze pozwac cie o, alimenty bo ty nie jestes krewna w lini prostej dla tego dziecka ,ok

Gość nie ma alimentow od ciotki
dziewczyno nie martw sie ,ona nie moze pozwac cie o, alimenty bo ty nie jestes krewna w lini prostej dla tego dziecka ,ok

ALe ja nie chce alimentów od ciotki bo to ja jestem ciotką i sie pytam czy jest taka mozliwosc ze ja musialabym placic.