Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomidory z puszki

studia - wybór.

Polecane posty

Gość pomidory z puszki

witam. w tym roku zdaje mature, jestem na biol-chemie. chcialabym poznac opinie innych na temat wyboru kierunku, poniewaz rozwazam 3: -kosmetologie -pedagogike -farmacje ktory jest najciekawszy, najbardziej przyszlosciowy?

Myślę, że najmniej przyszłościowa jest z tego pedagoika, a najbardziej farmacja. Kosmetologia ma z kolei swoją specyfikę, jeśli chodzi o osoby które tam studiują :P Ale to moje zdanie :P

Gość pomidory z puszki
isabeli89 o jakiej specyfice mowisz? interesuje mnie ta kosmetologia ale wszyscy mowia ze to zwykla kosmetyczka ktora maluje paznokcie;/.. a farmacja? czy sa to studia ciekawe? trudne? jak pozniej z zarobkami?

Gość pomidory z puszki
STIFFLERR bardzo się cieszę, że Ty sr**sz pieniedzmi;].

Z tego co widzę to jest dużo baaardzo zadbanych dziewczyn na kosmetologii. I to się trochę przeradza w wyścig zbrojeń. Nie wiem jak z zarobkami, ale farmaceuta raczej prace znajdzie. Przynajmniej mnie sie tak wydaje - często w gazecie widzę ogłoszenia typu zatrudnię farmaceutkę. Tylko że studia są chyba dość wymagające, jest tam jakaś złożona chemia i inne tego typu sprawy. Spróbuj się zorientować na dniach otwartych różnych uczelni, możliwe że już były, ale możliwe że gdzieś będą. Znajdź osoby które studiują interesujące Cię kierunki i popytaj. Bo to tylko mój głos, zasięgnij jeszcze innych opinii :P

pomidory z puszki STIFFLERR bardzo się cieszę, że Ty sr**sz pieniedzmi;]. to już sobie dośpiewałaś. Jedna szczera opinia i już ci nie pasi, bo chciałabyś być wychwalana pod niebiosa na forum, że w ogóle raczysz iść na studia. Pisze ci jak jest, bo wiekszosc idących na studia myśli, że świat podbije i kariere zrobi, a tymczasem zasilają tylko grono bezrobotnych i stoją w kolejkach do pośredniaka.

Gość ja nie wiem jakim trzeba byc
mlotem by w dzisiejszych czasach rozwazac jeszcze pedagogike ? Wystarczy spojrzec jakie bezrobocie jest po tym kierunku, poczytac fora ,itp.

Gość studentka farmacji
Ja studiuję farmację. Jestem już na 4 roku, teraz studia są ok, ale pierwsze trzy lata to istna masakra. Zajęć bardzo dużo, co tydzień jakieś kolokwium, 2-3 wejściówki na pracownie. Bardzo dużo zajęć w laboratoriach. Zależy jakie masz parcie na naukę. Ja wiedziałam, że będzie ciężko i byłam na to przygotowana, ale chciałam studiować farmację. Jeśli Cię to nie interesuje, a wydaje mi się(przepraszam jeśli się mylę), że nie bardzo, skoro nie wiesz czy te studia są ciekawe, myślę, że powinnaś to przemyśleć. Większość trzech pierwszych lat to chemia, mniej fizjologicznych przedmiotów, jest tez matma, statystyka. I weź jeszcze pod uwagę, że studia trwają 5 lat, a po studiach trzeba odbyć obowiązkowy półroczny stać w aptece, który jest bezpłatny. A praca bardzo odpowiedzialna, chociaż zgadzam się, że raczej atwo ją dostać i zarobki są niezłe.

Gość moim zdaniemm
Mój face skonczył farmacje teraz konczy doktorat ,mówią ze farmacja jest gorsza niz medycyna. ja sie wybieram na położnictwo:) bo mnie to kręci:)

Gość moim zdaniemm
na farmacji trzeba byc dobrym z przedmiotów ścisłych, jest tam pełno chemii, matematyki itp. tam jest o wiele mniej medycznych przedmiotów. więc musisz sobie przemyśleć w czym jestes dobra a nie iść gdzieś na siłe by potem nie dac sobie od razu rady.

Gość pomidory z puszki
no to sa 3 kierunki, ktore mi odpowiadaja pod wzgledem pozniejszego wykonywania zawodu. z nauka tez nie mam specjalnie problemow, wiec mysle ze dam rade. do studentki farmacji: czyli najgorsze beda 3 pierwsze lata? a czy to kosztowne studia? nie chodzi mi o niestacjonarne tylko o kwestie materialow, sprzetow, ksiazek itp.

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
po farmacji na 100% znajdziesz prace jesli praca w aptece by ci odpowiadala lepszaq prace tez mozna dostac ale juz nie tak latwo..poza tym z tych wymienionych najtrudniej sie dostac na farmacje i musialabys super zdac ta mature;)

Gość studentka farmacji
Trzy pierwsze lata to raczej głównie nauka, niewiele poza studiami przez ten czas można przeżyć. Generalnie o naszych studiach mówią, że najcięższe są pierwsze trzy lata i ostatnie 2,5 :D Czyli całe. Dla mnie teraz już jest normalnie, tak jak powinno być na studiach, można znaleźć czas na życie prywatne, ale przez pierwsze 3 lata to nie bardzo. Ja albo byłam na zajęciach, albo się uczyłam, albo spałam. Tak wspominam ten czas :]

Gość studentka farmacji
A co do kosztów - za studia nie płacisz, książki jak się dobrze zakręcisz możesz wypożyczyć (ale trzeba się zakręcić, bo jest ich niewiele i dla wszystkich z roku na pewno nie starczy), nic specjalnego od Ciebie nie wymagają poza 2-3 fartuchami, zeszytami i długopisami :)

Gość pomidory z puszki
studentko, bardzo dziekuje za wypowiedzi;). a czy moglabys mi zdradzic w jakim miescie studiujesz? aha no i jak z atmosfera na tych studiach? jacy ludzie?