Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto zgadnie ? tak zapytam

zadanie z matematyki na poziomie kl II SP

Polecane posty

oj przestawiłam cyferki

Gość mażena
wdaje mi się rze kłamiom wrzyscy łgaże jebane :(

cóż odpuszcze już szukanie rozwiązania , raz nie zrobi świat się nie zawali

Gość hahahahhahahah
daj znac jutro jakie bylo rozwiazanie

Gość LubięMatematykę
Pani pokazała dzieciom pewną liczbe. Przeczytaj co dzieci mówią o tej liczbie. Zgadnij jaka to liczba i które dziecko, nie mówi prawdy . Janek : To jest liczba jednocyfrowa. Ala: liczba ta dzieli się przez 7 Franek : To nie liczba 21 Nina: Liczba ta dzieli się przez 3 Rozwiązań jest więcej niż jedno, a oto one i każde logiczne: #1- kłamie Janek wtedy liczba, którą pani pokazała dzieciom to, jak już ktoś mówił, każda liczba jednocześnie podzielna przez 3 i 7 oraz różna od 21 (a jeszcze prościej wielokrotności 21) , np.: 42, 63, 84, 105... #2- kłamie Ala wtedy szukaną liczbą może być 3, 6, 9 - wszystkie są jednocyfrowe (Janek) podzielne przez 3 (Nina) oraz oczywiście różne od 21 (Franek) #3- kłamie Nina wtedy szukana liczba to 7 Jest to liczba jednocyfrowa (Janek), różna od 21 (Franek) i podzielna przez 7 (Ala) Franek nie może kłamać, bo kłamie tylko jedno dziecko a wredy Ala, Nina i Janek mówiliby prawdę o liczbie którą pokazała im pani, czyli musiałaby to być liczba jednocyfrowa podzielna przez 7 oraz 3 i różna od 21 ( i tak musi być różna bo 21 to juz dwucyfrowa), więc kolejną taką liczbą jest dopiero 42, które też odpada to nie jest jednocyfrowe Najprościej dziecku wytłumaczyć ze Nina kłamie bo wtedy wariant jest jeden, a nauczycielkę poinformować, żeby nie dawała dzieciakom takich niekonkretnych zadań, bo to chyba miało uczyć logiki ale nie bardzo wyszło autorom książki:P Co innego, gdyby pytali, które dziecko na pewno nie kłamie:P

Gość zadanie jest źle sformułowane
przy tej treści to nie poziom tej klasy poza wypowiedziami z treśc wiemy, że conajmniej jedno dziecko kłamało (zakładam liczby naturalne) pt I kłamie jedno a) kłamie Janek- otrzymujemy nieskończoną przeliczalną liczbe wyników liczb podzielnych przez 3 i 7 ale nie jednocyfrowych i nie 21 b) kłamie Ala więc 0? 3, 6 lub 9 c) kłamie Franek to sprzeczność d) kłamie Nina to 0? 7 cdn może jestem w pubie z dziewczyną punkty dalsze tylko jak mi pozwoli bo już się iryuje na mnie walniętego matematyka (to ona poprosiła mnie o zajżenie na to forum)

Gość jesteś głupia
LubięMatematykę twoje dywagacje obala jedno zdanie zawarte w treści mianowicie "Pani pokazała dzieciom PEWNĄ LICZBĘ" czyli to była jedna liczba a nie 3,6, 9 42, etc :P

Gość LubięMatematykę
Wiem, że pokazała jedną liczbę, mnie z tym rozpisywaniem chodziło raczej o to, że na podstawie informacji z zadania, wysnuć można kilka rozwiązań i każde jest prawdziwe i zgodnie z "warunkami". Skoro jedno dziecko kłamie, ale nie wiemy ktore, to liczba, którą pokazała pani spełnia trzy cechy z czterech o których mówią dzieci. I liczb tych jest więcej niż jedna. Rozwiązań też.

liczba to 42 - a kłamie Janek z prostego powodu - liczba jest dwucyfrowa, nie ma liczb jednocyfrowych! :)

Gość LubięMatematykę
A tam nie ma jednocyfrowych liczb. Od kiedy niby? I słyszałaś kiedyś o cyfrach pierwszych? 1, 3, 5? nazywa się je tylko i wyłącznie liczbami pierwszymi. Cyfry i liczby są trochę jak np trapez i kwadrat. Kwadrat jest trapezem ale trapez nie jest kwadratem. Cyfra jest liczbą - liczbą jednocyfrową, ale liczba nie jest cyfrą, bo liczby składają się z co najmniej dwóch cyfr. Choć słyszałam kiedyś faceta, który uważał ze np. 23 to liczba czegoś zapisana cyfrą 23- szczerze to nie rozumiem. Tak czy siak jednak, liczba jednocyfrowa jest poprawnym stwierdzeniem i ma swoich dziesięć przedstwicielek ;)