Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyyysdsd

Jaką witaminę D przy karmieniu butelką dajecie?

Polecane posty

Gość Candyyysdsd

Bo ja Vitaderol, a teraz czytam, że dla niemowląt karmionych piersią to jest:O noż kurwa :O

Gość Bella ...
Nie wiem co sie daje przy karmieniu butelką ale jesli karmi sie mlekiem modyfikowanym to nie potrzeba podawac witamyny bo ma ja w skladzie mleko. Przy karmieu persią należy podawac wit D i K.

Gość Candyyysdsd
No chodzi mi o karmienie mlekiem modyfikowanym. Zalecenie pediatry - podawać witaminę D.

Gość ja mialam podawac
devikap

mi tez pediatra kazal podwac wit D. w mleko modyfikowanym co prawda jest, ale nieduże dawki. A ta witamina jest bardzo wazna dla kosc7i naszych maluchow :)

Gość Ale przeciez
witamina D tak samo i K jest juz w mleku modyfikowanym wiec po co ja dodatkowo podawac? Lepiej jej nie przedawkowac.

Gość Zawiedziona życiiem
NAWET JAK KARMI SIE MODYFIKOWANYM 6TO TRZEBA OBOWIAZKOWO PODAWAC WITAMINE D!!!

Gość vghjnk
mi położna przy wypisie wyraźnie powiedziała, że tylko karmiąć WYŁĄCZNIE piersią, należy podawać witaminę D. Pytałam dokładnie jak to jest z tą witaminą i powiedziała mi, że nawet gdy się karmi przeważnie piersią, ale np. 1 raz dziennie dochodzi mleko modyfikowane (karmienie mieszane) to wówczas już NIE NALEŻY w ogóle podawać dodatkowo tej witaminy.

Gość vghjnk
witamina D powoduje szybsze zarastanie ciemiączka, więc niedobrze, jeśli niemowlę ma ją w nadmiarze.

Gość mama kamilki
chyba wam sier pomyilo z wit k . a d trzeba nawet przy modyfikowanym

Gość vghjnk
nic się nie pomyliło, witamina K była przez pierwsze 3 miesiące życia dziecka

Gość mama kamilki
to pisze na necie Przyczyną krzywicy jest niedobór witaminy D3. Przy karmieniu głównie sztucznym lub mieszanym zawartość witaminy D w pokarmach, zwłaszcza dla niemowląt jest za mała. Krzywica występuje zwykle między 3 miesiącem a 2 rokiem życia. Ciężkie postacie krzywicy spotyka się u niemowląt szybko rosnących, otyłych, które są karmione SZTUCZNIE lub/i nie otrzymujących wit D3. tu stronka i co?? http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/krzywica_i_witamina_d3.html

Gość vghjnk
po co podawać dodatkowo skoro mleko modyfikowane ma ją w składzie, a wiadomo, że kilka razy dostaje butlę w ciągu dnia, wiec należy przemnożyć dawki, poza tym jeśli dziecko przebywa na słońcu, np. latem, to też zapotrzebowanie na witaminę D spada, bo organizm sam ją wytwarza

Gość mama kamilki
pisze wyraznie "CIEZKIE POSTACIE KRZYWICY SPOTYKA SIE U NIEMOWLAT KTORE SA KARMIONE SZTUCZNIE I NIE OTRZYMUJA WITAMINY D"

Gość vghjnk
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79405,4674344.html "Jeśli dziecko jest karmione wyłącznie piersią, trzeba mu podawać tę witaminę dodatkowo. Jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym - otrzymuje witaminę wraz z nim. Zaczynamy bardzo wcześnie: jeśli mama podczas ciąży sama przyjmowała witaminę D (należy zacząć w drugim trymestrze i przyjmować 400 jednostek dziennie) i nadal bierze ją w okresie karmienia, suplementację u maluszka można zacząć w trzecim tygodniu życia. Jeśli jednak mama witaminy D nie brała, dziecku zaczynamy ją podawać już w siódmej dobie. Wyjątkiem są dzieci karmione (lub dokarmiane) mlekiem modyfikowanym. Najlepiej jednak w czasie wizyty w poradni zapytać pediatry o zalecaną dawkę."

Gość mama kamilki
TAM ROWNIEZ PISZE ze nalezy podawac tylko trzeba zapytac pediatry jaka dawke ;D skoro tak sie znacie to nie podawajcie ;p ja tam karmie sztucznie i podaje kropelki. kolezanki dziecko wlasnie tak nabawilo sie krzywicy. takim mysleniem jak wy ;p

Gość MArukaaa
Jeśli chodzi o witaminę D to poczytajcie tutaj http://www.witaminad.info/ , bardzo dobra strona. Podawania wit nie powinno się kończyć po pierwszym roku życia, bo cały czas jest potrzebna

Gość daga d
Ja podaję synkowi Vita D w aerozolu. Sprawdza się genialnie, bo wystarczy raz psiknąć i już :) Odpowiednia dawka jest w buziaku :) To co dla mnie najważniejsze - nie ma ryzyka zakrztuszenia.