Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już zyję świętami

WIELKANOC - jak to przebiega u Was?

Polecane posty

Gość już zyję świętami

U nas zaczynamy od święconki. Później jajecznica z kiełbasą, boczkiem i szczypiorem (wiem, mało wykwintne ale mamy w rodzinie taką tradycję i symbolicznie po łyżce jemy tej jajecznicy ;) ) Później dania na zimno. Galaretki drobiowe, wieprzowe. Tatar. Mięsa pieczone - schab, szybka, karkowina. Pasztet. Rolada z kurczaka. Szuba. Sałatki minimum dwie. Do tego ogórki, grzybki, chrzan domowy i obowiązkowo jajka z majonezem lub faszerowane. :) Później mamy danie gorące. Zazwyczaj kurczak, indyk lub kaczka pieczona. A po gorącym sprzątamy ze stołu. I stawiamy kawę, herbatę, wino deserowe i OCZYWIŚCIE mazurki (przynajmniej dwa różne), sernik i ciasto kruche z orzechami. :D Wiem, sporo żarcia ale u nas do stołu siada 12 osób a "śniadanie" zaczynamy o 10.00 a kończymy niekiedy o 17.00. :) Jestem z Podlasia. Jak Wielkanoc wygląda w innych regionach Polski?

Gość pełen relaks
ale macie żarcia :D u mnie mniej się je. w niedzielę na śniadanie jest barszcz czerwony i święconka. poza tym pieczone mięsa, sałatki, zawsze sernik i mazurek, jajka, jajka, jajka.