Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuzka222

Moje TSH. Niedoczynność tarczycy?

Polecane posty

Gość Zuzka222

TSH=3,19 Normy wynoszą 0,4-4,2. Czyli niby się mieści... Jednak spotkałam się z tym, że są to normy przestarzałe i teraz zostały zaniżone do bodajże 2,5. Wcześniej wykrywali często niedoczynność u potencjalnie zdrowych osób - z TSH mieszczącym się w normach. Lekarka mówi, że jest wszystko w porządku... Na razie tylko lekarka rodzinna, bo do endokrynologa umówiona jestem w połowie maja dopiero, straszne kolejki ;/ Mam 22 lata, gdzieś czytałam, że aby w moim wieku bez problemu zajść w ciążę, to TSH musi być równe 1,5... No moje jest w cholerę większe... ;/ Mam wszystkie objawy niedoczynności - ospałość, apatia, ociężałość, obrzęki, wypadanie włosów, nadmierne owłosienie, chrypka, pochrząkiwanie, obniżył mi się nieco głos, mam problem z przełykaniem - często czuję taką gulę w gardle... jestem nerwowa, skłonności do depresji, przytyłam, miewam zaparcia, problemy z pamięcią i koncentracją, napuchnięte powieki, sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie... no wymieniać można i do nocy... Lekarka rodzinna bagatelizuje problem. A gdzieś na stronie o niedoczynności było napisane, że jeśli są objawy, to niedoczynność stwierdza się przy TSH większym niż 2 (!) Ta niedouczona baba wprowadza mi mętlik do głowy. Proszę pomóżcie. Czy któraś z was przy TSH podobnym do mojego ma stwierdzoną niedoczynność? Zbyt dlugo muszę czekać do endokrynologa, a wychodzę z siebie. Przepraszam za przydługawy post i proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)

Gość niby tak niby nie
Chyba przyjmuje się te normy, ale samo tsh jeszcze o stanie tarczycy nie mówi w pełni. Jak masz wizytę u endo dopiero w maju to zrób sobie prywatnie bez skierowania badania hormonów tarczycy i badanie anty-tpo i anty-tg. To są badania na przeciwciała tarczycowe i pokazują, czy jest jakiś stan zapalny tarczycy. Ja miałam np. tsh 3,5 przy normie do 4,1, a okazało się że mam chorą tarczycę i muszę brać leki. Te badania przeciwciał są dość drogie (w zależności od laboratorium w warszawie 50-70 zł), ale warto zrobić, bo endokrynolog i tak pewnie każe ci je zrobić, a tak to będziesz już jedną wizytę do przodu. Jak masz kasę to zrób też usg tarczycy przed wizytą.

Gość niby tak niby nie
Aha, zapomniałam dopisać, że przy tym tsh 3,5 stwierdzono u mnie chorobę hashimoto, przy której raz wpadam w niedoczynność, raz jestem w normie, ale cały czas biorę leki, wydaję majątek na badania i wizyty prywatne, bo państwowo nie mam nerwów co trzy miesiące chodzić do lekarza, a terminy są nawet do roku :o

Gość r4njewhdsuis
Ja mam TSH około 6 i mam niedoczynność, biorę tabletki, bez paniki, to nic strasznego. Nie tyję nawet.

Gość a ja miałam
miałam tsh 2.1 a za 3 miesiace 5.4. także teraz lecze niedoczynnosc. lekarz rodzinny tez mnie olał, poszłam prywatnie dzięki Bogu

Gość melka544s
Nie masz co panikować!! wypróbuj Thyromine Preparat, jest szczególnie skuteczny w przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy http://www.thyroMINE.pl tutaj mozesz go dostać

Gość plumpam
1,5 żeby zajść w ciążę?! Jestem w ciąży i TSH wynosi u mnie 3,4. Mam 22 lata. Normy w laboratorium, w którym robiłam badania wynoszą od 0,4 - 4,2 wszystkie inne wyniki mam w normie. "Mam wszystkie objawy niedoczynności - ospałość, apatia, ociężałość, obrzęki, wypadanie włosów, nadmierne owłosienie, chrypka, pochrząkiwanie, obniżył mi się nieco głos, mam problem z przełykaniem - często czuję taką gulę w gardle... jestem nerwowa, skłonności do depresji, przytyłam, miewam zaparcia, problemy z pamięcią i koncentracją, napuchnięte powieki, sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie... no wymieniać można i do nocy..." - to może rzeczywiście jest coś nie tak. Ja nie mam takich objawów. Poza sukcesywnym tyciem, no ale to jest spowodowane rosnącym brzuszkiem.

Gość gość
normy w ciazy to od 2,35 do ok 2,65 zalezy od trymestru