Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martusia'83...

Pytanie do mam z UK pobierajacych zasiłki...

Polecane posty

Gość Martusia'83...

Pobieram zasilek Housing Benefit i Council Tax Benafit, mam tez przyznany Child benefit na dziecko. Złożyłam też podanie o Working Tax Credit i Child Tax Credit-nie przyszła jeszcze decyzja, ale już pieniądze na konto mi wpłynęły. Zastanawiam się, czy Working Tax i Child Tax wplyną na wysokość dofinansowania do mieszkania i Taxu? Czy muszę zgłosić w Councilu, że mi je przyznano? We wniosku o Working... i Child Tax mialam wykazane zarobki za okres od kwietnia 2009 do kwietnia 2010. Jesli teraz skonczyl sie rok rozrachunkowy 2010-2011 to musze zlozyc wniosek od nowa i podac zarobki za ten okres?

masz 30 dni na zgłoszenie do councila, że otrzymałas inne benefty i w jakiej kwocie, trzeba sie pofatygować osobiscie i pokazac oryginały, w tym momencie hausing i tax będzie pomniejszony, jeśli tego nie złosisz zostanie ci zabrany wraz z odestkami za czas kiedy zwlekałaś z podaniem zmiany. Na tym wydruku z councila gdzie masz napisane, że zostałaś nagrodzona benefitem masz z tyłu adnotacje, że masz zgłosić każdą zmianę, dlatego że inne benefity powodują zwiększenie dochodu a tym samym zmienia sie aplikacja, takze masz 30 dni tyle podaja na stronie councila

teraz nie musisz składać nowe wniosku o working i child tax, wystarczy, że do nich zadzwonisz by podać kwotę dochodu z ostatniego roku, oni wyliczają ja automatycznie, ty juz nie musisz nic wypełniać, dostaniesz tylko adnotacje pisemna ile dostałaś za zeszły rok i ile będziesz dostawac do kwietnia 2012 r tym razem

pamietaj że musisz tez wziąc dokument powtwierdzający całą wpłate workingu i child taxu, zazwyczaj zminiejszają o 1/3 czy 1/2 hausing a tax zupełnie zabierają ale za to pomniejsza ci płatnośc miesięczną council tax zamiast wpłaty na konto

Gość Martusia'83...
Dzieki za info :)

Gość Martusia'83...
Nick mi nie wchodzi wiec zmienilam :) Teraz dostalam kase za dwa miesiace Workingu i Child Taxu z roku rozrach. 2009-2010 i dosyc sporo wplynelo, bo mialam wykazane zarobki z PL. Wiec jak przyjdzie decyzja, to w Councilu ja pokaze i sporo zmniejsza mi Housing. Jak dostane P45 za 2010-2011 to zglosze zarobki juz z zagranicy, wiec Working i Child Tax mi zmniejsza-wiec jak nastepna decyzje pokaze w Councilu, to powinni mi troszke zwiekszyc Housing? Dobrze mysle?

Gość Martusia'83...
I jeszcze jedno-czy musialyscie zglaszac do Urzedu Marszalkowskiego w PL, jakie i w jakich kwotach swiadczenia otrzymujecie zagranica? Bo do mnie przyszlo pismo z taka prosba. Musialam najpierw podac moj i meza NIN, Home Office i zasiwdczenie od pracodawcy, ze jest zatrudniony w danym miejscu pracy. A ze jeszcze nie mialam zadnych benefitow, to przyjeli najpierw wszystkie dane, a potem wyslali pismo, zeby zglosic im, jesli dostaniemy tu zasilki.

niestety, ale oni będą się juz tylko sugerowac kwota przyznania child taxu i workingu, w Pl nie musisz zgłaszać, ale tez w Pl nie możecie pobierać innych zasiłków(rodzinny chociażby)

dziwne że UM chce od was takie dane, pierwszy raz się z tym spotykam, owszej jesteście obywatelami Pl ale benefity sa waszym dochodem a z tego w Pl jeśli nie pracowałaś w zeszłym roku w Polsce nie musisz sie rozliczać, nie musisz podawać swojego dochodu w Pl

to nie jest tak, decyzja teraz w sprawie child taxu i workingu jest jedna, natomista to council moze zmnieniać kwoty benefity, w przypadku WTC i Chtx jesli wypłaca wam za dużo w tym roku to w przyszłym dopiero wyrównają, jesli za mało to tez w przyszłym dopłacą, zaś jesli zmniejszą wam hausing to pozostanie on zmniejszony do czasu nastepnej zmiany, kazdej czy to zwiększenia dochodu czy zmniejszenia i tylko to musiscie wykazywac w councilu za kazdym razem , natomiast WTX I CHTX wykazujecie tylko roczne dochody a nie wpływy miesieczne i to na podstawie rocznych jest obliczany na nastepny rok

natomiast jesli zgłosisz zarobiki z zagranicy i working i tax bedzie zmniejszony to owszem zwiększą kwote hausngu, ale będzie ona nieznaczna, gdyz zarobiki tutaj sa dużo większe niz w Polsce, a po cięciach i zmianach od kwietnia te kwoty naprawde znacząco się zmieniły, ale moze być to kwota ok 60 f miesięcznie, niestety

Gość zroznicowana
Pierwsze slysze,zeby podawac dochody z Pl.Moze przepisy sie pozmienialy? ja tu juz 8 lat siedze wiec zabardzo nie wiem.

Gość Martusia'83...
W PL pobieralam z MOPS-u zasilek wychowawczy i rodzinne, ale zrezygnowalam z nich przed wyjazdem tu. To MOPS wlasnie napisal pismo do Urzedu Marsz., ze jestesmy zagranica.

no ale skoro przestałaś pobierac to nie masz obowiązku tłumaczyc się z dochodu tutaj, chyba, że rodzina jest pod specjalną opieką i wymaga takich zaświadczeń, że rodzice są zdolni finansowo utrzymać rodzine, wtedy się zgodzę,bo jednak dalej jesteście obywatelami Pl

Gość Martusia'83...
To sa niby jakies nowe przepisy unijne pod grozba odpowiedzialnosci karnej. Moze faktycznie przepisy sie zmienily i teraz takie cos wymagaja.

Gość Martusia'83...
No to nie wiem... W taki pani z Urz. Marszalk. wytlumaczyla to mojej tesciowej (dzwonili do niej). Moj tesc pracuje w urzedzie, to on pochwalil sie kolezankom z MOPS-u, ze zagranice wyjezdzamy... Jak skladalam wniosek w MOPSI-e, ze rezygnuje z rodzinnego i wych. to panie juz wiedzialy, dlaczego. A potem opieka napisala do Urz. Marsz.

ale zastanawia mnie jedno, żeby dostac hausing musisz mieć roczny pobyt tutaj, by child benefit i working HO, więc skoro dostałas to, to znaczy, że jesteś tu od 2 lat conajmniej, to jak UM chce od ciebie zaświadczeń o dochodach, skoro zrezygnowałes z zasiłków 2 lata temu, widocznie macie jakąś sytuację która tego wymaga, tyle ludzi znam tutaj, pierwszy raz słyszę by jakiś urząd z PL chciał w jakich kwotach dostajecie zasiłki tutaj, to jest Twój dochód, a ty po roku juz możesz byc rezydentem wiec jakim prawem masz sie komuś tłumaczyc z dochodu, jednak w sytuacji gdy była u ciebie zła sytuacja finansowa w Pl i opieka MOPSU to sam wyjazd zagranice nie ucina kontroli pańswa nad taką rodziną

no tak , ale jesli dostałas working i child tax, to dostałas go w wyższej kwocie za za poprzedni rok, a ty w poprzednim roku dostawałas zasiłek w Pl, czy tak było?

Gość Martusia'83...
Jestem tu od zeszlych wakacji, pracujemy od 11 sierpnia 2011 (maz caly czas, ja tylko 3 m-ce, bo mialam klopoty z opiekunka). Oboje mamy Home Office. I dostalismy Housing kolo grudnia jakos, a we wniosku podana byla data przylotu tu i od kiedy pracujemy. W PL spelnialismy warunki-ja na wychowawczym a maz zarabial netto ok 1500 zl-wiec spelnilismy kryteria 504zl netto/os w rodzinie. Wiec nie wiem, o co chodzi.... Nie bylo u nas patologii lub sytuacji, ze oboje bez pracy....

Gość Martusia'83...
Wychowawczy i rodzinne nie jest liczone jako dochod. Wniosek o Working i Child Tax zkladalismy cos w lutym br. I zarobki mialy byc podane za 2009-2010-a wtedy bylismy w PL i maz zarabial ok. 1500-tez myslalam, ze po roku mozna sie o to starac, majac udokumentowane zarobki stad dopiero, ale okazalo sie, ze przepisy sie zmienily i uznaja zarobki juz z PL.

Gość Martusia'83...
gdy przylecialam tu, nie pobieralam zasilkow w PL-zrezygnowalam z nich przed przylotem. Zreszta, gdy zlozylam wniosek tu o Child Benefit, to sprawdzali, czy w Pl niczego nie pobieram.

Gość Martusia'83...
W kazdym z wnioskow, jakie tu skladalam podawalam, ze jestem w UK od 1 sierpnia 2010.

Gość Martusia'83...
Pismo z U. systemow Marsz. dotyczy przepisow o koordynacji systemow zabezpieczenia spolecznego. No i urzad po dokonaniu analizy zgromadzonej dokumentacji stwierdza, ze do sprawy mojej i meza, przepisy te nie maja zastosowania.... Na koncu pisma jest, cyt.: "(...) jednoczesnie zobowiazuje sie strone postepowania do niezwlocznego zawiadomienia o przyznaniu brytyjskich swiadczen rodzinnych badz innych okolicznosciach majacych wplyw na uprawnienie do polskich swiadczen rodzinnych..." To moze na wypadek, gdybym wrocila do PL i znow ubiegala sie o rodzinne, ktore w zwiazku z zarobkami z zagranicy, nie bedzie przyslugiwac. Ale to przeciez jest oczywiste.

rezygnując ze świadczeń w Pl tez nie musisz podawać powodów, w Pl nie jest liczone jako dochód ale w uk kazdy zasiłek tutaj nie może sie pokrywac z zasiłkami w Pl i jesli spełniliscie warunki to chyba jedynie co mozesz podziekowac paniom z opieki za gorliwość i zawiśc bo robią z was patologię, przekroczyliscie granice, to wasza sprawa co tu robicie i ile zarabiacie, jesli prawnie istnieje zgodność, czyli za czas wypałacony zasiłków tutaj, nie dostałas nic z Pl i tyle

zdanie"mających wpływ na uprawnienia do świadczeń"czyli jesli będzieci się starać o zasiłek w Pl musicie podać, ale nie teraz:) bo nie pobierasz w Pl świadczeń, więc przyznane brytyjskie nie maja wpływu na inne w Pl, bo zwyczanie ich nie ma:)

Gość Martusia'83...
Moj tesc pochwalil sie w urzedzie, ze zagranice jedziemy i wtedy mila pani z opieki, gdy przynioslam podanie o rezygnacje z zasilkow, kazala dopisac "z powodu wyjazdu do W. Brytanii"... Bylam zdziwiona, skad wie-i wtedy tesc sie przyznal, ze to jego kolezanki w MOPS_ie pracuja....

Gość Martusia'83...
W takim razie nie rozumiem po co im kopie decyzji o przyznanych zasilkach tu.... Twoj maz jest prawnikiem-moze on sie orientuje, o co moze chodzic?

ale oni nie żadają do was przecież dowodów i wysokości zasiłków, nie ma takich przepisów, które was do tego zmusi, nawet w tym piśmie masz napisane jesli dotyczy mających wpływ na uprawnienia a przeciez takich nie pobieracie więc o jaką stronę postepowania chodzi? kto jest strona, skoro daty ostatnich zasiłków z pl nie pokrywają się z zasiłkami tutaj

i błędem był wasz wpis, z powodu wyjazdu do uk, mogłas podac powody, że wyjeżdzasz, kogo obchodzi gdzie? nie ma przepisów, które każe ci wszystkim się tłumaczyc , a na pewno nie paniom z urzędu. Nawet jesli dostaliscie taki list, to jaki przepis jest podany, który powoduje, że jest postepowanie, chybaże daty zasiłków sie pokrywają, jesli pobierałabys w pl to niezwłocznie masz powiadomic, ale nie pobierasz, wiec sprawa cie nie dotyczy, wystarczy wysłać pismo odpowiadając, że nie pobierasz zasiłków w Pl ale przeciez to powinno być dla nich oczywiste