Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Janka1982

wypowiedzenie umowy

Polecane posty

Proszę o pomoc. Mój chłopak pacował w magazynie dość znanej firmy spożywczej. Przeziębił się podczas pracy , pracował na chłodni, miał chore nerki czy coś z plecami, nie mógł się schylać itp. poszedł do lekarza dostał zwolnienie lekarskie, do 13-04. poszedł do pracodawcy, powiedział o sprawie i ze ma L4 na co pracodawca ze teraz jest okres przedswiateczny i on tego zwolnienia nie przyjmuje, mój chłopak z racji tego ze zalezy mu na pracy, chodził do niej. Miał jeden dzień wolny, po nocy, rano przyszedł do pracy 12,04 i dostał wypowiedzenie, bez żadnych wyjaśnień. za porozumieniem stron.Mój chłopak był taki zestersowany ze przyjął to wypowiedzenie. ma 7 dni na odwołanie się. Powiedzcie, czy mieli prawo tak postapić? a- nie przyjąć zwolnienia- b - wypowiedziec umowe na zwolnieniu którego de facto nie przyjeli...

Pracodawca nie miał prawa nie przyjąć zwolnienia, twój facet nie miał prawa być wtedy w pracy i nie powinien przyjąć wypowiedzenia. Niech idzie do pracodawcy i powie mu że albo wycofa wypowiedzenie, albo spotkają się w sądzie. Jeśli pracodawca odmówi wtedy niech pisze odwołanie, a sprawę skieruje do sądu pracy. Najlepiej jakby zadbał o pewnego świadka który potwierdzi że był w pracy mając zwolnienie. Pracodawca może fałszować czasy pracy.

ps. nie można wypowiedzieć umowy osobie będącej na zwolnieniu.

u mnie w mieście była trochę inna sytuacja.. kobieta zaszła w ciąże i ją zwolnili.. założyła sprawę.. wygrała ją i z pieniędzy otworzyła stacje paliw..teraz ma druga... nie można kogoś wyrzucić na zwolnieniu...musi pracownik podać jakąś raźną przyczynę tego dla czego wyrzucił go z pracy..czyli też musi mieć świadka na to.. ja bym się sądowała..