Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suzaanna

KARBOWANE PAZNOKCIE - pomocy!

Polecane posty

Gość suzaanna

zauważyłam na swojej płytce paznokcia takie bruzdy cos jak pokarbowane czy ktos też tak miał ??? jest na to jakis sposób no i co to może być

Gość czekoladowa15
tez tak mam od dawna,glownie na kciukach i nie wiem od czego tak sie dzieje...

Gość suzaanna
no ja właśnie też mam głownie na kciukach i na palcu wskazujacym:(

Gość czekoladowa15
nikt nie wie z czego to się bierze?

Gość czekoladowa15
nikt nie wie z czego to się bierze?

Gość asdfghjklkjhgfdsa
poczytajcie w necie. kazde innaczej wygladajace nasze paznokcie to jakas doleglowosc. są na necie opisane poszczegolne przyklady :) google i do dziela ;)

Gość nie musi się brać z niczego
po prostu taka uroda. Ja mam też od zawsze, zwłaszcza na 4 palcu lewej ręki - nawet z tego powodu nie mogę za bardzo zapuścić paznokci, bo się łamią w tych miejscach - ale łamią "wzdłuż". Mnie to w ogóle nie przeszkadza - to karbowanie.

Gość zonia30
czasem tak się dzieje gdy niewłaściwie usuwa się skórki. Wtedy uszkadza się płykę i rośnie z bruzdą- wydaje się być karbowana.

Gość illnikko
paznokcie z poprzecznymi bruzdami mogą być następstwem przebytych infekcji (np. ciężkiej grypy), zatruć, operacji czy kryzysów psychicznych; paznokcie z bruzdami podłużnymi są częstą oznaką zaburzeń w układzie trawiennym, które może zniwelować dieta bogata w błonnik; http://mediweb.pl/symptoms/wyswietl.php?id=219

Gość badum tssss
moj prawy kciuk jest tak pogarbiony ze wyglada jak quazimodo hahaha. ale chcialabym miec ladne paznokcie :-/

Gość gość
Kochanienkie to jest grzybica paznokcia, leczenie jest bardzo dlugie bo trwa od 3-6 mies I trzeba systematycznie smarowac mascia ktora przepisze lekarz, ja mieszkam w Kanadzie I taka masc nazywa sie Lamisil. A ze miala to wasza mama to I wy macie bo wystarczy ze uzywacie tego samego recznika do rak I juz mozna sie zarazic.

Gość lysakura
Kochanienkie to jest grzybica paznokcia, leczenie jest bardzo dlugie bo trwa od 3-6 mies I trzeba systematycznie smarowac mascia ktora przepisze lekarz, ja mieszkam w Kanadzie I taka masc nazywa sie Lamisil. A ze miala to wasza mama to I wy macie bo wystarczy ze uzywacie tego samego recznika do rak I juz mozna sie zarazic.

Gość gość
lysakura, nie masz racji karbowanie poprzeczne jest od urazów mechanicznych przy wycianiu skórek karbowanie wzdłuż, pogrubienie paznokcia, stwardnienie, zżółknięcie, pękanie może oznaczć grzybicę, ale równie dobrze może wynikać z niedokrwienia, często takie paznokcie np. u stóp mają cukrzycy lub osoby z kłopotami krążeniowymi