Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bghfgh

pierwsze akwarium pomocy poszukuje porady

Polecane posty

Gość bghfgh

mam akwarium 130litrow dno wysypane kamieniami filtr, grzalke, termometr, do wody dalam sol i uzdatniach ( czy jak to sie tam nazywa), teraz tylko zwierzatka:) prosze o rqady, chce teraz kupic duzy korzen do ozdoby zastanawia msie tez nad roslinami zywymi jakie sa ladne i latwe w hodowlii???

Gość bghfgh
ostatnio w zoologicznym widzialam bialego raka (nie wiem czy tak fachowo sie to zwieratko nazywa) czy jest on trudny w hodowli?? czy mozna go mieszac z rybkami??

Gość moim zdaniem........,
jakie zwierzątka????????????????? chyba rybki... Kup korzeń i kup sobie ławicę neonków (ok20 sztuk) i 2,3 glonojady

Gość jjjjjjjjjjjlolol
uzdatniacz i sol- powodzenia:)

Gość bghfgh
no wlasnie chce neonki;) ale podobaja mi sie akwaria holenderskie, ale podobno rosliny ciezko sie hoduje tak rybki a nie zwierzatka racja

Gość jjjjjjjjjjjlolol
w holendrach nie ma ryb, a tym bardziej potrzebne jest podloze, oswietlenie, nawoz...etc...

Gość bghfgh
pani w sklepie kazala mi wsypac niebieska sol specjalna i buteleczke plynu niebieskiego uzdatniacza jjjjjjjjjjjlolol

Gość jjjjjjjjjjjlolol
to ta pani chooy sie za przeproszeniem zna, albo jedno, albo drugie

Gość bghfgh
jjjjjjjjjjjlolol widze ze jestes obeznana/y w akwarystyce napiszesz mi troche rad

Gość moim zdaniem........,
kochana ty najpierw załóż zwykłe akwarium i kup kilka niewymagających rybek , zobaczysz czy stworzyłaś im dobre warunki, z czasem jak nabierzesz doświadczenia to możesz kombinować. I przed wpuszczeniem ryb pofiltruj samą wodę kilka dni, a sól??? do czego Ci ona??? uzdatniacz wystarczy

Gość jjjjjjjjjjjlolol
na poczatek temperatura, jaka masz?

Gość bghfgh
nie wiem tak mi pani poradzila mialam juz kiedys male akwaria teraz dostalam w prezencie duze, od wczoraj chodzi filtr swiatlo woda ma temperature pokojowa a sol+ uzdatniacz doradzila mi pani w sklepie

Gość licencjatka_ona
wejdz na jakies forum akwarystyczne, tam znajdziesz duzo przydatnych porad :) uzdatniaczy nie ma co za duzo lac. woda i tak soje musi odstać, najlepiej co najmniej 2 tyg przed wpyszczeniem rybek. oczywiscie filtr powinien działać. pozniej jak juz beda mieszkancy to wode PODMIENIAC czyli co tydzien (moze troche wiecej) ok 30% wody, na taką odstaną przez dobe. do takiego duzego akwarium to mozna juz ciekawsze rybki wrzucic, albo jakies towazystwo dla neonków ;)

Gość bghfgh
25stopni woda

Gość gggggggggeeeeeeeeee
czy rosliny trudno sie hoduje?? mi sie bardzo mech wodny podoba:) slicznie wyglada:) ale mam podloze z samych kamieni do tego bede musiala kupic zwir, czy sa jakies roslinki co dobrze klimatyzuja sie na kamieniach i nie wymagaja "piachu"????

Gość bghfgh
nie ma tu zapalonych akwarystow

Gość Feluk22
A moze już się pojawili? :D Jakie sklepy akwarystyczne polecacie w sieci? Plantica, coś innego?

Gość Yomkus
Plantica jest super, niskie ceny, bezpieczne przesyłki, zawsze wszystko na czas no i wybór masz baaardzo duży - jak coś kupuję online, to tylko u nich, polecam :)

Gość gość
Nie wspomniałaś też nic o oświetleniu akwarium. A jest ono bardzo istotne. Ja niedawno także zakładałam akwarium i zestaw LED do pokrywy zamawiałam z www.aqua-light.pl.

Gość gość
nie kupuj roślin żywych!! ja kupiłam i co? oplatly mojego kochanego glonojada i udusiły :( musisz wybrać albo ryby i sztuczne rosliny albo zero roślin - one nie lubią ryb albo zywe roślin i zero ryb

Gość De Vis
Odradzam neony, bo to ryby dość wrażliwe na zmiany parametrów wody, a na "glonojady" (rzeczywista nazwa to zbrojniki) takie akwarium mimo wszystko jest za małe. Myślę że powinieneś najpierw poszukać informacji w internecie albo zarejestrować się na jakimś forum akwarystycznym i tam popytać o rady. Ryby wpuszcza się zawsze na samym końcu, wcześniej akwarium musi postać kilka tygodni samo, żeby "dojrzało" i żeby zdążyły się rozwinąć odpowiednie pokłady dobroczynnych bakterii. Powinieneś dobrać odpowiednią do litrażu grzałkę z termostatem oraz filtr. Podłoże raczej nie ma znaczenia, bo większość roślin ukorzeni się bez problemów w zwykłym żwirze (istnieją też gatunki wolno pływające, niezapuszczające korzeni). Jeśli chcesz trzymać kilka gatunków ryb musisz się upewnić, że ich wymagania co do temperatury i parametrów wody (twardość, pH, itd.) są takie same.