Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamulkaaaaa

chodzenie maluchów

Polecane posty

W jakim wieku zaczęły chodzić wasze maluchy? jak je tego uczyłyście, jak pomagałyście. Moja niunia ma 8,5 m-ca raczkuje, ale tylko trochę-byle dotrzeć do zabawki. Natomiast, gdy stoi i trzyma się ją pod paszkami, bądź za rączki to "zasuwa". nie jest wsadzana w chodzik, bo jestem temu przeciwna. A co sądzicie o szelkach do nauki chodzenia???

Moja córka zaczęła chodzić jak miała 12 miesięcy i jeden dzień. W przeciągu 2 tygodni doszła do wprawy i całkowicie zaprzestała raczkować. Za parę dni kończy 15 miesięcy i biega po całym domu, wspina się na schody i kanapy i jest tak sprawna że sama nie wiem jak do tej sprawności tak szybko doszła... Jak ją uczyłam...hmmm... chyba jej nie uczyłam... No może pod koniec ją zachęcałam żeby sie puściła kanapy. Ale to było dosłownie kilka razy... i wątpię żeby miało jakieś wielkie znaczenie... Sama zaczęła. Chodzika nie miała.

Gość fwfwe
Jakie "uczenie"?? To chodzikom jesteś przeciwna a nie wiesz dlaczego? Nie wiesz że wymuszanie postawy pionowej, wspomaganie wczesne chodzenia jest szkodliwe? Niechże sę dziecko swobodnie rozwija. Mi w poradni oropedycznej mówili fizjoterapeuci że dziecka które zaczyna chodzić, nie trzyma się nawet za rękę podniesioną do góry a tylko za ramię lub biodro. Szelki? Szelki są dobre ale dla dziecka które już sobie samo radzi, tylko po to żeby podtrzymać w razie czego. Stwórz dziecku warunki, resztę twoja córeczka zrobi sama a im później, tym lepiej dla stawów i kośćca (oczywiście w czasowych ramach normy).

Gość Biedrroonecczka
fwfwu-e-z ust mi to wyciagnelas .... Dziecko ledwo raczkuje, ma 8,5 m-ca, a Ty chcesz szelki kupowac i uczuc dziecko chodzic? Zwariowalas?

Mody zaczął chodzić w 13 miesiącu życia, szelki poszły w ruch jak zaczął sam biegać bo uciekał ;) wcześniej nie wykorzystywaliśmy ani chodzika ani szelek, sam pomagał sobie pchaczem.

Gość mama sama w domu...
mój synek zaczął raczkować jak miał 6,5 miesiąca chodzić jak miał10 miesięcy

Gość Kasiasasia
Mój ma skończone 12, jeszcze sam nie chodzi, jedynie trzymany za ręce czy pod pachy, sam się wspina do pionu i chodzi przy meblach.

Gość ale o jaka
podpowiedz ci chodzi???????? Przeciez dziewczyny pisza ze dziecka nie zmusza sie do chodzenia. Ono zaczyna chodzic samo - jakjest na to gotowe. Czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu?

Gość Kasiasasia
Widzę, że wszędzie jest parcie,że przed roczkiem już ma chodzić, a tak naprawdę wystarczy, że dziecko zacznie chodzić mając kilkanaście miesięcy, do 18 jest norma, po co te kilkumiesięczne dzieci na siłę uczyć chodzić ?

Gość Kasiasasia
Zacznie chodzić jak samo zechce, najpierw musi wstawać przy meblach i robić kroki przy tych meblach czy podtrzymywane pod paszkami. Później przychodzi sam z siebie etap, że zaczyna stać bez podpórki i chodzić bez podpórki.

nigdy dzieciom nie pomagalam i nie pomagam w nauce chodzenia bo i po co? jak sa gotowe to same zaczna chodzic; chodzika u nas nie bylo, szelek tez nie; corka zaczela chodzic jak miala chyba 13 mc, synek wlasnie stawia pierwsze samodzielne kroczki, bez pomagania, chodzi sobie wokol mebli, puszcza sie coraz czesciej; chcialabym oczywiscie zeby juz chodzil bo jest duzy i ciezki (ponad 12 kg) ale... wszystko w swoim czasie:)

Gość Kasiasasia
Zresztą 8,5 miesiąca to za wcześnie na chodzenie, w ogóle jeśli samo dziecko nie potrafi. Może sobie kości zniszczyć.9-12 miesięcy to norma na pierwsze wstawanie dopiero, a potem chodzenie się zaczyna. Dzieci, które wstają w 7-8 miesiącu, czy są prowadzane,zwyczajnie robią to za wcześnie.

Norma jest ze dziecko moze zaczac chodzic nawet w wieku 18 miesiecy. Do tego czasu nie ma sie co martwic ani robic nic na sile. Moja corka co prawda zaczela chodzic SAMA (podkreslam zeby nie bylo ze ja prowadzilam na sile) bez podparcia w wieku 8 miesiecy i 3 tygodni . Chodzila przy meblach w wieku 7 miesiecy. Jak dla mnie to bylo duzo za wczesnie ale znowu na sile dziecka nie bede sadzac jak chce chodzic