Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dietetyczka_3city

PYTANIA DO DIETETYKA

Polecane posty

Czesc Dziewczyny! Z kafeterii korzystam niemal na codzien. Dowiaduje sie stad gdzie zrobic ladne paznokcie, jakiej farby do wlosow nie uzywac i co zrobic jak mam zimno na ustach ;)) dopiero dzisiaj pomyslalam, ze moze i ja komus bede mogla pomoc. Jestem dietetykiem na bezrobociu, wiec mam duuuuzo czasu ;) Macie pytania? Czekam!

Gość Tylko się nie bój
Mam pytanie. Tyle że wolałabym na meila żeby uniknąć głupich komentarzy

Gość Tylko się nie bój
Albo zapytam tu: Czy połykanie spermy jest dobre na cerę ?

Gość Tylko się nie bój
No i głupich podszywow.

Gość Tylko się nie bój
Dzięki:)

Gość ja też napisałam na majla
tez napisałam do Ciebie, czekam na pytania, nie miałam kontaktu jeszcze z dietetykiem wiec nie wiem co opisywać

Dziewczyny, mam problemy z pocztą! Zakładałam ją wczoraj i może cos z haslem pokrecilam. Skopiujcie maile i wklejcie tutaj - postaram sie zagladac na forum kilka razy dziennie:)

ok, dziwiłam sie właśnie ze nic nie odpisałas

Witaj, może coś mi doradzisz... waże 74 kg przy wzroście 167 - praca siedząca. Przyznam się że moja waga od pół roku utrzymuje się na tym poziomie, niestety nie chce spaść w dół, jeszcze rok temu ważyłam 68 kg, chciałabym z powrotem osiągnąć tą wagę... Co do jedzenia to jem śniadanie godz 7.00, drugie śniadanie godz 10-11, potem 13.00-14.00 ciepły posiłek, o 16.30 obiad, godz 20.00 kolacja. Czy możesz mi jakoś pomóc? Czekam na odpowiedź.

Gość to i ja sie zapytam
od zawsze mnie to nurtowało. czy jest jakas specjalna dieta dla osob z zaburzeniami odżywiania? taka no wiesz, zeby jak najmniej chciało się napadów na lodówkę itp.

Jeszcze raz powtorze - mail jest nieaktualny. Co do osoby podpisujacej sie "ja też napisałam na majla" - godziny posilkow masz w porzadku. Moglabys jedynie wstawic jakis podwieczorek np. owoc ok16.30, a kolacje przesunac na 19. Tyle jesli waga stoi to cos jest nie tak z doborem posilkow. Co jadasz? Opowiedz mi o wczorajszym dniu. Dokladnie co jadlas i w jakich ilosciach oraz co pilas. Powiedz mi jeszcze czy czujesz, ze puchniesz? Jesli tak obstawiam, ze pijesz bardzo malo wody - to tez spowalnia metabolizm. Pozdrawiam

Co do glodowek - jestem przeciwniczka. Nie dosc, ze metabolizm spowalnia, to jeszzce organizm po takiej glodowce dlugo jeszcze "boi sie", ze szybko nie dostanie jedzenia i gromadzi wszystko co zjesz... Glodowkom mowie NIE.

Jest COŚ co pozwoli zahamowac napady na lodowke. Cos, co zasze sie sprawdza - godziny posilkow. Trzeba ustalic stale godziny i dzielnie sie tego trzymac, po tygodniu organizm bedzie tak do nich przyzwyczajony, ze nie bedziesz odczuwala glodu pomiedzy posilkami. Wazny jest tez indeks glikemiczny produktow. Np. marchewka gotowana ma wysoki indeks, czyli podnosi szybko cukier we krwi, ktory rownie szybko sie obniza i mozna odczuwac wilczy apetyt. Takie tabele indeksow sa dostepne w internecie.

juz piszę: śniadanie 7.00- przeważnie 2 kromki ciemnego chleba z masłem i serem żółtym lub jasna bułka też z serem żółtym 10.00 II śniadanie - to samo co na I śniadanie jabłko 13.00 zupka w proszku lub jakieś zamówienie np. spagetti w ramach deseru pączek lub smakija lub batonik kinder 16.30 2 naleśniki ale zwykle jadam ziemniaki, surówka, smażone mięso kolacja: zwykle to co na śniadanie, 2 kromki chleba z czymś, wczoraj z makrelą w pomidorach mam bardzo wydęty brzuch, sporo tłuszczu na nim, chcialabym go odchudzić

a co myślisz o suplemetach diety wspomagające pracę jelit?

jezeli chodzi o picie,,, to do kazdego posiłku pije herbatę staram się wypijać min 1 l -1,5 l

Gość vingetelina
wazyc sie powinno przed jedzeniem czy po jedzeniu....

I wszystko jasne. Za duzo w Twojej diecie weglowodanow, stad tluszczyk na brzuchu. Na drugie sniadanie nie jedz juz chleba - zjedz 2 jablka i np. jogurt naturalny (jak bedzie Ci malo). Zupka w proszku lub cos z zamowienie nie jest dobre na obiad :( lepiej jakbys w domu wieczorem usmazyla na szybko piers z kurczaka (bez panierki, tylko w przyprawach), pokroila ja w kostke, wrzucila np. mix salat (gotowy mozna kupic) - i to jest obiad. Mozesz to wszystko w pudelku przyniesc. O 16.30 to nie pora na drugi obiadek, a na podwieczorek - np. salatke owocowa lub maslanke lub np. 2 pomarancze. Na kolacje nie mozna chleba! Im pozniej tym mniej chleba.. Mozesz zjesc to samo co mialas w pracy na obiad (salatke z kurczakiem), ale polowe porcji lub omlet z warzywami, jajecznice z 2 jaj z warzywami. Herbate pijesz czarna? Jesli tak zmien na zieona, bo czarna zatrzymuje plyny. Jak zaczniesz sie trzymac tych rad to gwarantuje, ze za tydzien waga bedzie o 1kg nizsza. A za miesiac bedzie 4-5kg mniej. Suplementy wspomagajace prace jelit zostawilabym raczej na ostatnie kilogramy. Najlatwiej zejsc z pierwszych kg, a pozniej te ostatnie 2-3kg ida najwolniej i wtedy mozna cos lyknac:)

vingetelina, najlepiej na czczo z rana, ale moze byc i o innej godzinie - z tym, ze trzeba sie wtedy wazyc o tej samej porze. I nie robcie tego codziennie,a raz na tydzien :)

Gość vingetelina
pytam bo mam straszny problem mam 22 lata jestem K wzrost 166 cm a waga....41.8:( wyc mi sie chce jestem chuda jak palec jem wiecej celowo od 2 tyg a waga ani drgnela:(

Gość vingetelina
ostatnio wazylam 42 a teraz41.8 :(

dzięki za poradę, zastosuje sie do Twoich wskazówek, chce schudnąc z 5 kg pije niestety czarną herbatę... bo taka mi smakuje kiedys pilam zieloną ale znudził mi sie juz smak

a czy możesz rozpisać mi posiłki na tydzień czasu,? lubie jesc wszystko, szczególnie białe mięso i ryby owoce i warzywa wszystkie

nie lubie jogurtu naturalnego w czystej postaci, lubie owszem ale zmieszac go z bananami

Gość to i ja sie zapytam
a moglabyś mi napisać co powinnam mniej wiecej jesc? jestem chora na bulimie no i lecze się. chodze na psychoterapie i staram sie uczyc normalnie jeść. jem własnie 5 posiłków dziennie. najgorzej jest wieczorem. wlasnie wieczorem lubie cos cieplego wrzucic na ruszt i jadłam gotowane warzywa w tym te marchewke. myslalam, ze to praktycznie zero kalorii i moge sobie pojesc, a potem konczylo sie obżarstwem i wiadomo czym. no to teraz juz wiem, ze to po czesci wina tej nieszczesnej marchewki :(

dodam jeszcze ze mam niedobory żelaza w organizmie, jak mogę go uzupełnić

Gość a ja mam pytanie.
rok temu schudłam z mż z 88 na 78 i wage jako tako utrzymuje z małymi wahaniami. od stycznis(3,5 mca) chodze w tygodniu: 2 razy na aerobik i raz na step. schudłam w pewnym tygodniu kilogram i zero dalszego chudnięcia. diete raczej trzymam, ale si enie głodze, pije 2,3 razy herb czerwoną i zieloną. co mi pomoże zeby waga zaczela spadac? i jakos miesni tez z tego nie iwdze, spadków obwodów itp.:(

Gość a ja mam pytanie.
no i co ze mną?