Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hebzia

problem z ubezpieczeniem

Polecane posty

Gość hebzia

Witam. Jestem matką dwójki dzieci które wychowuję samotnie. Nie mam pracy i do tej pory byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna. Jednak otrzymałam z urzędu ofertę pracy której nie przyjęłam, gdyż była to praca trzy zmianowa, i wogóle nie w mojej miejscowości, a niew mam z kim dzieci zostawić gdybym pracowała na 3 zmiany. Jednak straciłam status osoby bezrobotnej, a wraz z nim również ubezpieczenie zdrowotne. I tu moje pytanie... czy mogę wogóle się sama gdzieś ubezpieczyć, abym mogła z dziećmi przynajmniej chodzić do lekarza?

Gość dens
dobrowolne ubezpieczenie w NFZ

Gość hebzia
Dobrowolne ubezpieczenie w NFZ kosztuje ponad 300zł za trzy miesiące z tego co wiem i nie stać mnie na to szczerze mówiąc. Nie ma innej możliwości?

Gość dens
to idź do MOPSu (albo GOPSu)

Gość Karminowa Panna
trzeba było napisać porządne uzasadnienie odmowy i iść prosto do dyrektora urzędu pracy to być może by Cie nie wyrejestrowali.

Gość Karminowa Panna
z jednej strony: PRAWO DO ŚWIADCZEŃ Kto może korzystać z bezpłatnych świadczeń zdrowotnych? Z bezpłatnych świadczeń zdrowotnych mogą korzystać wszyscy ubezpieczeni, czyli osoby objęte powszechnym, obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym w Narodowym Funduszu Zdrowia. Ubezpieczenie zdrowotne przysługuje z tytułu: umowy o pracę umowy zlecenia prowadzenia działalności gospodarczej ubezpieczenia w KRUS statusu emeryta lub rencisty podpisania dobrowolnej umowy o ubezpieczenie zdrowotnej podpisanej z NFZ Ponadto z bezpłatnych świadczeń medycznych mogą korzystać także: osoby nieubezpieczone (posiadające obywatelstwo polskie i zamieszkujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej): - które spełniają kryterium dochodowe do otrzymywania świadczeń z pomocy społecznej, - dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia,

Gość hebzia
Ja pisałam uzasadnienie do urzedu pracy o tym że sama wychowuję małe dzieci które nie mam z kim zostawić po południu czy też w nocy, i wogóle że dojazd mi nie pasuje, bo chcąc jechać na przykład na pierwszą zmianę to musiałabym stopem jechać.. podobnie zresztą po drugiej zmianie i po nocce... ale to dla nich żadne argumenty i KONIEC.

Gość Karminowa Panna
ehhh bezdusznośc urzędników nie zna granic, ale w świete prawa Twoje dzieci do ukończenia 18. r. ż. mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej i żaden lekarz czy pielęgniarka w rejestracji nie mają prawa Cie wyrzucić

Gość dens
Co do dzieci , to do ubezpieczenia mogą zgłosić je też dziadkowie

Gość hebzia
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. To dzięki Wam znalazłam rozwiązanie mojego problemu. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.