Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ankens

Niemiecki!

Polecane posty

Czy ktoś da rade przetłumaczyć mi tekst? Aschenputtel. Es war einmal ein liebes junges Madchen. Seine Stiefmutter mochte das Madchen nicht und behandelte es wie eine Magd. Das Madchen musste alle schmutzigen Arbeiten machen und deshalb bekam es den namen Aschenouttel. Einmal lud der Konig alle Frauen zu einem Fest sein, wo sich sein Sohn die Braut aussuchen sollte. Aschenputtel durfte nicht mitgehen. Aber eine Fee verzauberte sie in eine hubsche Prinzessin und so konnte sie zum Ball fahren. Beim Fest tanzte der Prinz nur noch mit ihr. Um12 Uhr rannte Aschenputtel raus und verlor dabei einen ihrer Schuhe. Der Prinz ritt am nachsten Tag von Haus zu Haus und jedes Madchen musste den Schuh anprobieren, aber niemanden passte er. Dem Aschenputtel passte der Schuh genau und es heiratete den Prinzen.

Gość a ,tak na marginessiee
ja nie :-)

Kopciuszek. Był kiedyś słodkie dziewczyny. Jego macocha lubi dziewczyny i nie leczonych tam jako służąca. Dziewczyna miała zrobić całą brudną robotę i tak otrzymał imię Aschenouttel. Po Król zaprosił wszystkich kobiet być stroną, gdy jesteś powinien wybrać narzeczonej syna. Kopciuszek mógł iść z nami. Ale dobra wróżka, że oczarował księżniczkę Hbscher i mogła iść na bal. Na święto książę tańczył tylko z nią. UM12 Clock zabrakło Kopciuszek i stracił jednego ze swoich butów. Książę jechał na następny dzień od domu do domu i każda dziewczyna musiała spróbować na buty, ale nikt nie on dostosowany. Cinderella dopasowanie buta dokładnie i ożenił się książę :classic_cool:

dzieki!!! jeszcze mam list...;/ czy ktos jest w stanie mi pomoc? KOrespondujesz z kolezanka z Niemiec, ktorą poznalas podczas wymiany miedzyszkolnej. W ostatnim liscie zapytala o twoje upodobania literackie. Napisz do niej list, w którym: -przeprosisz, że dlugo nie pisalas i podasz powod -poinformujesz ja, jakie ksiazki chetnie czytasz i dlaczego -wspomnisz o swojej ostatniej lekturze i zachecisz do jej przeczytania -zapytasz o jej upodobania literackie i ulubionego pisarza. Pomocy!:P moją ost lektura bylo jadro ciemnosci;P

Gość gość
Dawno,dawno temu była sobie miła i młoda dziewczyna.Macocha nie lubiła jej i traktowała jak służącą.Dziewczyna musiała wykonywać wszystkie brudne prace i dlatego też nazwano ją Kopciuszkiem.Pewnego razu król zaprosił wszystkie kobiety na uroczystość ,na której jego syn miał sobie znaleźć narzeczoną.Kopciuszkowi nie wolno było pójść. Jednak pewna wróżka zaczarowała ją w ładną królewnę i tak mogła pojechać na bal.Na uroczystości (=na zabawie)królewicz tańczył tylko z nią.O 12-tej Kopciuszek wybiegł,ale zgubił przy tym jeden ze swoich pantofelków.Królewicz jeździł konno od domu do domu i każda dziewczyna musiała przymierzyć pantofelek,ale żadnej nie pasował.Kopciuszkowi pantofelek dokładnie pasował i on poślubił królewicza. Avatar użytkownika Bubu99