Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marzenna_z_Poznania.

Zagadka. Głupia jestem, bo nie wiem. :P

Polecane posty

3 gospodynie postanowiły ugotować barszcz. Ze względów oszczędnościowych nastawiły jeden duży wspólny garnek z zupą i zabrały się za rozpalanie pod kuchnią. Pierwsza gospodyni przyniosła 2 polana, druga - 3, trzecia nie miała polan, zatem przyniosła 10 dolarów. Wiadomo, że gotowanie zupy zakończyło się sukcesem, zupy wystarczyło dla wszystkich trzech, wszystkie się najadły i wszystkie zjadły po równo. Uwaga, pytanie: jak podzielić pieniądze?

Gość jak malolata
polana, a nie polany :p

Drewno na opał.

Gość dla pierwszej 4
dla drugiej 6 drogie to drewno :D

No tez tak zrobilam - ze 5 polan to 100% Pierwsza dala 40% to 4 dolary, druga 60% to 6 dolcow. :P

Do ugotowania zupy trzeba 5 polan. kazda kucharka powinna przyniesc 1 i 2/3 drewna. Trzecia kucharka za swoją czesc polana zapłacila 10 dolarow, 1 i 2/3 = 10$ czyli pierwszej nalezy sie: x = 10x2 podzielone na 1 i 2/3 a drugiej x = 10x3 podzielone na 1 i 2/3 juz mi sie nie chce obliczac.

Gość oj zdesperowana
trzecia płaci 10 za to co za nią założyly w proporcjach jak w zadaniu, łącznie drewno kosztowało 30

Gość oj zdesperowana
po prostu za bardzo skomplikowałaś sobie metodę dojścia do wyniku w twojej uzyskujesz wiele dodatkowych informacji niepotrzebnych do rozwiązania i ilość rachunków zwiększa prawdopodobieństwo popełnienia błędu

bo tak to wyjdzie na to, jezeli chcesz podzielic dla jednej 4 dolary a dla drugiej 6 to wychodzi na to ze jedna zaplacila a reszta sie podzielila jej kasa, a kasa powinny sie dzielic na 3. nie wiem jak to wytlumaczyc, ale przemyslalam sobie ta zagadke i tutaj wlasnie jest ten haczyk.

Gość oj zdesperowana
wiesz, masz rację nadziałam się na ten haczyk zbytniej nąszalancji

no mam racje;) troche pokrecilam z tym liczeniem bo wyszlo mi z tych gornych obliczen ze jedna powinna miec 12 dolarow a druga 18 no ale trzeba odjac te 10 dolarow wkladu po rowno. czyli 2 dolary i 8 dolarow. takie niby proste a ile nad tym myslenia!

moze wytlumacze to w inny sposob: jedna przyniosla o 1/3 polana nadwyzki, a druga o 1 i 1/3 (czyli 4/3) polana nadwyzki. wiec 4 razy wiecej niz pierwsza. maja 10 do podzialu. wiec juz latwo obliczyc bez skomplikowanych wzorow.

kazda musiala zaplacic za swoje drewno - tzn jedne kupily czyli wydaly te 10 dolcow, a ta jedna zamiast wydac 10 dolcow to przynisola kase. takze tamte musialy poza swoimi 10 dolarami wydatku dokupic czesc za kolezanke. czyli skoro 1 i 2/3 drewna kosztowalo 10 dolcow, wiec jedna dolozyla 1/3 drewna druga dolozyla 1 1/3 drewna czyli 4 razy wiecej niz pierwsza wiec juz sie powtarzam dziela sie kasa za nadwyzke czyli 1:4. czyli 2 i 8 dolarow.

Gość oj zdesperowana
zdesperowana dobrze policzyła, nie nabrała się na proporcję przyniesionego drewna 5 polan wystarczy do ugotowania zupy przez trzy na jedną przypada 1 i 2/3 polana wkładu za trzecią zakładają: pierwsza 1/3 polana druga: 1 i 1/3 polana proporcja 1:4 i tak się dzielą kasą, 2 i 8 dolarów

Gość oj zdesperowana
no to drewno 'gorsze' od cukru ale proporcje stałe :)

Gość oj zdesperowana
a jeszcze wrócę bo nie czytałam bazienko twojego ostatniego postu z psychologi, to haczyk przyjmowania założen będących na pierwszy rzut oka dobrymi ale czy je się przeanalizuje ja oblałam :O

wiadomo, ze w takiej zagadce jest haczyk, no bo inaczej nie bylo by zagadaki. wiekszosc ludzi wezmie szybko podzieli i im wyjdzie 4 i 6. a ja zaczne rozwiazywac jakimis wzorami skomplikowanymi, dojde do wyniku 2 i 8, ale nie bede wiedziala skad taki. zawsze tak mialam, widze, ze lubie sobie wszystko za bardzo komplikowac :P