Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niewiemgdzie

co potrafi mówic twoje 1,5 roczne dzieciko??

Polecane posty

mój syn ma 1,5 roku gada cały czas. cały czas mi po swojemu coś tłumaczy:) ale mówi też mama, tata, cześć, papa, buzi, proszę,daj, nie chcę, na dziękuje mówi w jakiś dziwny sposób nie umiem napisać ale zawsze to mówi jak coś mu daje:) mówi picie pies. troszkę się martwię bo mówi większość czasu tylko po swojemu. kiedy powinnam sie zacząć martwic że nie używa normalnie słów nawet nazywajac je po swojemu przekrecając nazwe tylko gaworzy po swojemu??? wiem tylko jak sie denerwuje to mówi dygi dygi dygi krzycząc i często mówi tiki tiki.

Gość mniej więcej to samo co potraf
Twoje. To jest prawidłowy rozwój 1,5 rocznego szkraba. Dziecko zaczyna mówić w wieku ok. 2 lat, ale prawidłowo będzie też jak zacznie mówić w wieku 4 lat. Zapytaj swojego pediatrę, to też Ci powie, że nie masz podstaw do niepokoju.

Moja ma dopiero 15 miesiecy i nie mówi prawie nic. Rozumie wszystko ale za nic na swiecie nie chce powtarzac. MAMA uslyszalam od niej z 2 razy. Wszystko mówi w swoim dziwacznym jezyku. Troche sie martwilam ale lekarz mówi ze niektóre dzieci takie sa. Niektóre dzieci mówia bardzo malo az do 3 roku zycia. Tak ze wydaje mi sie ze z Twoim dzieckiem jest wszystko w porzadku:-) Podobno Einstein wypowiedzial swoje pierwsze slowo w wieku 3 lat;-)

Moja sie rozgadała jak poszła do żłobka, tzn. w wieku roku i 8 miesięcy . Teraz ma 2 lata i 4 miesiace i gada jak stara . Nie wiem moze to chodzi o pamieć , że dziecko w oklicach 2 lat wiecej zapamiętuje słów i informacji , np. moja szybko sie uczy piosenek , albo wymysla sama :) Jak miała 1,5 roku , to mówiła pojedyńcze słowa , próbowała łączyć zwroty, potem poszła jak burza z tym gadaniem , az byłam zdziwiona.

moja Olcia ma ponad rok, a się już bardzo rozgaduje, oczywiście jeszcze po swojemu ;) Natomiast 3-letni dziś Mateuszek dość późno zaczął mówić, po 2 latach, ale to normalne u chłopców.

Gość a czy uczycie swoje dzieci
korzystania z nocnika, bo ja właśnie się z tym przymierza? Moja na razie wchodzi nóżkami do nocniczka.

Gość jak na chlopca to mowi duzo
moja w tym wieku mowila wiecej ale jest bardziej rozgarnieta niz jej rowiesnicy - teraz ma 2 lata i mowi normalnie zadaniami - ale kazdy jest inny

Gość Super Mamunia
Moja też jest o niebo mądrzejsza od rówieśników, ma 1,5 roku i już używa pełnych zdań, o nocniku to już nawet nie wspomnę bo teraz prawie używa normalnego sedesu

Jak mowi po swojemu to cwiczy sobie aparat mowy. Spokojnie niedlugo sie rozgada ''po naszemu''. Trzeba z nim duzo rozmawiac, czytac kasiazeczki, pokazywac obrazki i mowic jak sie rzeczy nazywaja to pomaga w rozwoju. Sadze ze z Twoim dzieckiem wszystko w porzadku.