Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewcia16

Jak wygląda wizyta u ginekologa??

Polecane posty

Gość Ewcia16

Myślicie, że ginekolog mówi wszystko matkom nieletnich pacjentek o ich stanie??

Gość Ewcia16
Ja to ujmę tak- Mam okropny stres, ponieważ kiedyś zrobiłam mały błąd kiedy miałam około 14/ 15 lat, a teraz kiedy będe musiała mieć wizytę u ginekologa, to okropnie się boję, że on powie mojej mamie, co przeskrobałam...;(;(

Gość Ewcia16
Naprawde?? Nawet nie wiesz, jak mi ulżyło...:):) Czyli ogólnie nie mam się czego bać, tak??

nie sadze zebys chciala zeby mama weszla z toba do gabinetu, ja przynajmniej nie chcialam. mozesz jej powiedziec ze sie wstydzisz i nie zyczysz sobie zeby wchodzila do srodka. a lekarza obowiazuje tajemnica.

Gość Ewcia16
No ja ogólnie nie lubię, kiedy ktoś się na mnie gapi...xDxD Sama nawet nie wiem, jak przeżyję tę wizytę u tego ginekologa... A co najlepsze- nawet nie mam pojęcia jak ona wygląda( nie licząc tego, co słyszałam od koleżanek, ale nie zbyt dużo tego...)

1. Jeśli chodzi o osobę niepełnoletnią to powinien być przy badaniu obecny opiekun prawny. Także, a może zwłaszcza podczas wywiadu, bo na czas badania ginekologicznego to już wiele zależy od lekarza i Twojej mamy. Podczas wywiadu lekarz na pewno zapyta czy współżyłaś. A lekarzowi należy mówić prawdę. Jeśli chodzi o sam fakt posiadania lub nie błony dziewiczej to raczej nie będzie o tym mówił mamie. 2. Wizyta u ginekologa wygląda mniej więcej tak: Najpierw wywiad, podczas którego lekarz zapyta o następujące rzeczy: data pierwszej miesiączki, data ostatniej miesiączki, długość cykli, długość i obfitość miesiączek, czy współżyłaś, czy byłaś w ciąży, czy poroniłaś/rodziłaś? Potem zapyta z czym przyszłaś, zada ewentualnie dodatkowe pytania. Potem może (co się rzadko zdarza :o) zbadać piersi. A potem badanie ginekologiczne. Może być też w odwrotnej kolejności.

Gość Ewcia16
Tak naprawde, to ja nie wiem, czy iść z mamą czy nie... A czy na pierwszą wizytę trzeba przyjść z kimś dorosłym?? Czy mogę sama...?

Gość Perw znad bigosu
To zależy od lekarza/przychodni. Zadzwoń albo idź i się zapytaj.