Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

StaraBida

Próchnica u 2 latka, złamany ząbek:-)

Polecane posty

Witam, mój synek 20 miesięcy miał próchnicę na górnych jedynkach, prawdopodobnie po antybiotykach bo ani nic słodkiego nie lubi ani mu nie daję słodkich napojów. Jak nie chciał nic gryźć to zauważyłam pruchnicę i poszłam do dentysty. On nie chciał otworzyć buzi to babka powiedziała żebym przychodziła co jakis czas żeby się dziecko oswoiło to za jakiś czas pokaże ząbki i żebym przemywała dziąsła szałwią bo miał już spuchnięte dziąsła od próchnicy. Wczoraj jeden ząbek mu się ułamał przy samym dziąśle, tak był zżarty od próchnicy. Zapisałam go do dentysty na wtorek po świętach. I co teraz zrobią? Będzie miał usuwany korzeń czy tak zostawią? Zrobią to w narkozie czy w znieczuleniu miejscowym? On i tak nie otworzy buzi:-( Miał ktoś jakieś doświadczenia u dentysty z tak małym dzieckiem?

Gość ln;k;kj
w narkozie?? czy cię babo pojebało/?? chyba narkoza jest bardziej niebezpieczna dla takiego dzieciaka niż wyrwanie w znieczuleniu - które tak czy inaczej uśmierza całkowicie ból. po drugie, nie wyrwą mu tego zęba, więc się nie stresuj

Gość luka 10
podejrzewam że nie będą mu ruszać korzenia, poczekają aż sam wypadnie razem z innymi mlecznymi mój synek też miał próchnicę tak wcześnie. Też nie otwierał buzi ale przekonaliśmy go i dało radę zalapisować ząbki. lapisowanie powtórzyliśmy jeszcze 2 razy i próchnica sie zatrzymała, teraz po 1,5 roku próchnica znowu się pojawiła i znowu lapisujemy Niestety ząbki w miejscu próchnicy są czarne od lapisu, ale przynajmniej są

Gość ln;k;kj
tu nie chodzi o to, żeby te zęby " przynajmniej były" :O tylko o to, żeby były wyznaczone tory do porostu nowych/stałych zębów to jest najbardziej istotne.

Gość luka 10
no ale dopóki nie urosną mu stałe to przecież musi miec ząbki do gryzienia

Gość gdzieeety
wróżka ania, ignorantko jak się nie znasz, to daruj sobie pisanie na forum

Gość a co ja mam powiedziec
moj synek ma dwa lataka i bedzie mial po swietach tomografie w narkozie :( jest alergikiem boje sie go usypiac

Gość do autorkiiiii
to ze nie je nic slodkiego to nie znaczy ze nie moze dostac prochnicy. A dajesz mu mleko do picia? czy w ciagu dnia popija sobie soczki? to wszystko przyczynia sie do powstawania ubytkow w zebach. Dlatego najlepiej dawac dziecku tylko czysta wode do picia a najwyzej do obiadu jakis soczek rozcienczony i po nim umyc zeby

Gość luka 10
do wróżka ania - lecz się

Gość paola ola anna
zbyt wczesne usuniecie mleczakow skutkuje krzywym zgryzem zębow stałych:O ps.wrozka ania,tępoto moze poczytaj najpierw, a potem pisz bo tylko sie osmieszasz:O

Gość turkusowebaleriny
oj może nie ma się co bać tej wizyty dentysty??? Dużo zależy od tego, jak nastawisz swoje dziecko, poza tym pamiętaj, że jak wybierzesz miłego i sympatycznego dentystę, jak dr Rozwadowski to naprawdę nie ma się czego bać.

jakto nie otworzy buzi ? jakbym ojcu grymasił to ho ho zobaczył bym syberię latem