Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość POCZATKUJACA-KUCHARKA-;(

nie wyszła mi babka :(

Polecane posty

Gość POCZATKUJACA-KUCHARKA-;(

chciałam zrobić ciasto - babkę cytynową .... ale zakalec na palec :( do kosza tylko sie na daje ;/ a teraz sklepy zamkniete - ciasta nie kupilam . co robic ?? na wielkanoc brak ciasta ? smieszne :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fsyagsas
Ja ostatnio pieklam chleb bananowy i porazka, zakalec ze hej. Powtorka z innym przepisem i to samo wyszlo, chyba juz sie nie naucze piec, ale kupowane ciasta tez sa dobre. A ty sprobuj jeszcze raz, moze bedziesz miala wiecej szczescia niz ja i ci sie uda, skoro sklepy juz zamkniete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość POCZATKUJACA-KUCHARKA-;(
na mojej stacji nie ma maki ani nic ;/ same napoje sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość susząca wiosło
sklepy ŻABKA!!! Ja mam stały przepis,kostka margaryny lub masła 250gr.(czyli masła wiecej-kostka ma 200) ucieram ze szklanką cukru pudru na puch,potem dodaje po całym 1 jaju..kolejno 5szt,całe jajka!!!.wnijam jajo i ucieram.....i tak w kółko potem porcjami mąkę-tortową-musi byc lekka,wiec tortowa ok, 2 szkalnki mąki po trochu dodaje i ciagle ucieram do ostatniej porcji dodaje 1,5-2 łyzeczki płaskie proszku do pieczenia mozna cos do niej dodac,np bakalie,oprószone odrobiną maki-nie opadną!albo jakies aromat-odrobinę.albo 1/2 szl suchego maku..i mamy wtedy babkę piegowatą,,,i pieczemy.,,.tyle,zawsze sie udaje!!powodzenia!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wlasnie zrobiłam muffiny czekoladowe z żurawiną suszoną (ale to prosta sprawa, wiec wyszly bez problemu) i pierwsza w zyciu babke łaciatą - czekoladowo-cytrynową - wyszła idealna! chociaż piec za bardzo nie umiem:P polecam gorąco ten przepis, troche zmodyfikowałam, ale jest swietny: http://www.kwestiasmaku.com/blog/files/fc15fa0db55ce264578bbb1124b4416e-914.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chris_Slupsk
Mi za każdym razem wychodzi zakalec raz mniejszy raz większy. Na święta próbowałem zrobić babke z torebki, dodałem jajka, margaryne, zmiksowałem (ponad 10 min) do piekarnika z termoobiegiem 170 stopni, 50 min. i du.a, znów zakalec, co robię źle? i o co chodzi z tym patykiem? co ma być na nim (albo czego ma nie być) jak się wyciągnie z ciasta? pozdrawiam i Wesołych Świąt :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
babka cytrynowa jest trudna do zrobienia bo kwas cytrynowy ja obciaza. musi byc bardzo dobry przpis. ja taki mam - tam jest skorka z cytryny i ewentualnie aromat cytrynowy, bez soku. patyczek ma byc suchy. babka opada jak sie za duzo przy otwartym piekarniku manewruje.. musi byc mega dobrze utarta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chris_Slupsk
Myslalem ze makowiec jest trudny albo sękacz... a nie babka... Następnym razem zrobie z tego co wysłałas. thx Nie manewruję przy piekarniku, pozniej nawet zostawiłem w środku i nie wyciągałem... okresu tez nie miewam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
sprawdzcie swoje piekarniki -ja nagrzałam elekt.góra -dół na 180 st i piekłam pasztet .Upiekł się idealnie do połwy -dół nie .I to naprowadziło mnie na ślad -mam zepsutą dolną grzałkę stąd ciasta spieczone z góry i zakalec.A awarię normalnie trudno zauważyć ,bo spód piekarnika nagrzewa się też od górnej grzałki .Czyli znowu wydatek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chris_Slupsk
Robiłem na termoobiegu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię wg tego przepisu i wychodzi bez problemu!!!!! 6jaj 2 szklanki maki pszennej , 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny, 3 cytryny WYKONANIE: Jaja z cukrami ubić na parze, powoli do ubitej masy jajeczno - cukrowej dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, ciągle mieszając,Dodać otarte skórki z 2 cytryn i sok też.Piec 45- 50 minut w temp.170 - 180 st.C Cieple ciasto polać lukrem cytrynowym.Zrobionym z soku 1 cytryny i 3/4 szklanki cukru pudru.Ciasta wychodzi dużo, ja piekę w tortownicy z kominkiem.Formę napełniam ciastem do połowy,rośnie wysoko!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Adabodzi
Chris pozdrawiam ze Słupska.Wesołych aleluja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a mi super wyszła babka drożdżowa delekty :) właśnie wyciągnęłam ją z foremki, jutro zrobię lukier i będzie ok :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czesto wychodzi zakalec gdy za długo miksuje sie mase na ciasto.Najlepiej po dodaniu maki ,wymieszamy wszystko łyzka albo bardzo krotko zmiksujemy na małych obrotach .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×