Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roztargniona920517

Bardzo proszę o radę osoby doświadczone życiem

Polecane posty

Gość roztargniona920517

Jestem obywatelką Niemiec, od 7 lat mieszkam w Polsce i w tym roku zdaję maturę. Moi rodzice mają w Niemczech mieszkanie (nie sprzedaliśmy je po przeprowadzce do Polski), stamtąd też czerpiemy dochody co pozwala na dobre życie. Dom w Polsce rodzice sprzedadzą i będą mieszkać tam. Dlaczego przeprowadzka do Polski miała miejsce? Tego nikt nie wie. Ja jednak przyzwyczaiłam się do polskich realiów, do życia tutaj i dzisiaj wypełniłam rekrutacje on-line na uczelnie we Wrocławiu. Moja mama dzisiaj chodzi tylko z płaczem, mówi, że będziemy od siebie daleko, nie będę już sobie mogła pozwolić na to co miałam do tej pory, opłaty, itp. itd. Nie wiem co robić. Wiem, że finansowo nie byłoby tak jak do tej pory miałam. Mam możliwość studiowania w Niemczech, zarobki byłyby większe. Nie wiem co robić:( Jak będzie wyglądać moje życie za 10lat kiedy zostanę w Polsce a jak kiedy bym wróciła do Niemiec? Tutaj jednak czuję się jak u siebie. Poradźcie

Gość ela dal
levviatan tylko tu się nie wpierdalaj

Gość roztargniona920517
Proszę ja naprawdę nie wiem co robić. Jest ktoś taki, kto był w podobnej sytuacji, chciałby cofnąć czas? A może ktoś wyrazi swoją opinię? Nauka mi nawet nie wchodzi do głowy..

Gość lgkgjdjsamandeejdjsjkjaka
to jest wybor serca.Co ma Tobie czlowiek poradzic? zostan tam gdzie jest ci dobrze a jak zycie bedzie wygladalo za 10 lat w pl czy w afryce to nikt nie wie.

ja od 22 lat mieszkam w de, do pl chcialabym wrocic ale sie wogole na niczym nie znam tam i nie dalabym sobie wogole rady.

Gość ela dal
wyjeżdżaj do niemiec

Gość roztargniona920517
Dlaczego byś sobie nie dała rady? Serce mówi jedno.. rozum drugie..

Gość Zaklina
ja bym się zdecydowała jednak na studia w Niemczech mając takie możliwości, sama studiowałam w Berlinie i to była najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć:)

Gość roztargniona920517
W Niemczech jednak ja się nie czuję jak u siebie:( Z drugiej strony jestem przyzwyczajona do pewnej wygody ale nie jest to dla mnie ważne! Może poznam kogoś, z kim ułoże sobie życie tutaj ale będę szczęśliwa..

jesli myslisz ze bedziesz w pl szczesliwa to siedz w pl. a ze ja nie wroce bo bym sie tam nie polapala to chyba logiczne?mieszkam w de od 22 lat i nie chce mi sie zacznynac na nowo.Moja decyzja jest wiec racjonalna i tyle.Jak bym byla na twoim miejscu i bym miala do wyboru studia w de to bym oczywiscie w de studiowala.Bo wyksztalcenie z de uznaja ci na calym swiecie a z pl niestety nie.Sobie mozesz studiowac w pl co chcesz, winnych krajach jestes nikim i raczej nie bedziesz mogla startowac w swoim zawodzie.Mam kolezanki z pl to musialy tu powtarzac mature, a n.p nauczycielki nie mogly tu pracowac od razu tylko musialy postudiowac tu i zdawac jeszcze raz egzaminy itd itd.