Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia;)

Matura 2011 POLSKi

Polecane posty

Gość werfwrf
ale mógłby być werter na maturze, chyba tylko mi jednej z klasy się to podobało :D

Gość Kasia;)
Albo Ludzie bezdomni:) To była świetna lekturka;)

Gość werfwrf
ja się bardziej martwię ustnym polskim i matmą

Gość Kasia;)
No ja trochę też. Chociaż matmą to nie aż tak:)

"Pan Tadeusz" wspomnicie moje slowa wiesz, że to możliwe - o ile matura będzie kontynuacją testu gimnazjalnego :O... ale jak będzie pan tadeusz to ja leżę :O

Ja bym chciala dżumę, zdążyć przed panem bogiem, opowiadania borowskiego albo inny świat :) chyba bym tych twórców po stopach całowała :D wtedy za samo wypracowanie mam prawie maks spokojnie.

Gość frenqensis
Ja na próbnej miałam z operonu 78% czyli nie tak żle, zważywszy, ze cała moja wiedza na temat zbrodni i kary pochodzi z lekcji i fragmentu filmu. Wszystko jedno byle by nie było:Dziadów, Kordiana, Wesela oraz Jądra Ciemności.

Gość rosanne3s
Boję się:(

To miałyśmy tyle samo % :) No i ja też lektur nie czytam tylko filmy/streszczenia :) ja w ogóle chciałabym lektury te współcześniejsze lub ewentualnie lalkę :) Bo z innych to ja nie lubię czegokolwiek pisać skoro nie jestem pewna, że słowo, które jest napisane oznacza, to co myślę, w końcu te teksty pisane są staropolszczyzną ...

No nie dziwie sie że jest stres, mialem dokladnie tak samo rok temu :) Ale bedzie dobrze ;) Ja akurat miałem w tamtym roku na pisemnym polskim Świętoszka i Zdążyć przed Panem Bogiem i wybrałem to drugie. Dziwnym trafem ale akurat rano przed matura przeczytalem cale streszczenie ten lektury i miałem duze pole do popisu na wypracowaniu :) Trafilo sie ;)

to w takim razie w tym roku nie ma co liczyć na świętoszka czy zdązyć przed panem bogiem, a szkoda:) bo pierwsza ksiązka jest taka, że mogłabym dużo napisać we wnioskach :D i przytoczyc przykłady z zycia wlasnego ;) a druga to ta które najbardziej lubię, czyli lit. wojny i okupacji ;)

Literatura Wojenna jest chyba nam najblizsza i wedlug mnie najwiecej mozna na ten temat powiedziec. Najbardziej nie lubilem romantyzmu i pozytywizmu :o A jaki temat macie na maturze ustnej ?

No dosyć ciekawy temat i mysle że bardzo uniwersalny tzn mozna tez duzo od siebie powiedziec :) Ja akurat miałem "Wizje apokaliptyczne w literaturze i sztuce" :)

moja koleżanka ma ten temat, tzn. podobny :) i strasznie się z nim męczy :):D ja jeszcze się zastanawiałam nad portretami matek ale ostatecznie wzięłam to co mam

Mysle że fajny temat wybrałaś :) No teamt nie był łatwy ale jakoś dałem sobie z nim rade :) Tym bardziej że przez jakiś czas interesowałem sie przepowiedniami, apokalipsa i wizjami takze mialem spore pole aby pokazac i wykorzystac swoja wiedze :D

matma 60 % co z moja wiedza matematyczna i przeroznymi perypetiami z nia zwiazanymi to jest świetny wynik :) Polski ustny 70 %

Gość rosanne3s
Ja się tak stresuję, że... padam. :(

NielubieNiedziel --- na maturze napewno bedzie lepiej :) Na jakies studia sie wybierasz ? :)

Gość rosanne3s
Deadman- tak, wiem... Słyszeliście może coś o obniżeniu progów na psychologię?

To ciekawy kierunek :) Ja dopiero zamierzam w tym roku na studia isc a konkretnie to na administracje :) Nie mam specjalnych ambicji jesli chodzi o studia ale jakies ukierunkowanie by sie przydalo :) Tak wlasciwie to jeszcze zdawalem Historie podstawowa ale w sumie to nie widze siebie w zawodzie historyka i nie wiaze przyszlosci z tym kierunkiem :)

Gość kociczkaa maturzystka
mnie się śniło ostatnio że będzie III część Dziadów.... oby nie !!! boje się Potopu, Lalki , Dziadów, Kordiana, Jądra Ciemności.. mogłoby być coś z Żeromskiego, Inny świat, Pan Tadeusz, Chłopi, Granica.. Nad Niemnem też ujdzie albo coś z tych krótkich : Dżuma, Kamizelka, Mendel Gdański.. czytalam gdzieś w necie że wypowiadali się z OKE żeby zwrócić uwagę na Nie boską komedie... a jak dadza np. porównanie Kordiana z Konradem z III części Dziadów... to będzie makabra robicie jakieś ściągi ?