Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Słoneczko26

Proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość Słoneczko26

Witam. Mam 26lat. Pierwsza miesiączke dostałam w wieku 12lat. Gdy miałam 14lat cykle tak się uregulowały ,że okres występował co do minuty. Trwało to do moich 19urodzin. Mając 21lat wybrałam się do lekarza. Po 4 mc leczeniu i wywoływaniach okresu ,miesiączkowalam jednakze nie regularnie. Po roku przestałam miesiączkowac. Teraz mam miesiączke raz na 5mc. Jestem w stałym związku. Wiem,że chciałabym mieć dziecko. W czym problem. Boję się iść po raz kolejny do lekarza. Poprzednie leczenie bardzo przeżyłam. Miałam okropne bóle brzucha przez 10dni,do tego stopnia,że zaczynałam zadawać sobie ból fizyczny tylko po to by przyćmic ból brzucha. Nie mogłam się uczyć, pracować. Teraz nie mogę sobie pozwolić na tak długi okres nie dyspozycji i urlop. Moje pytanie brzmi: Czy mogę mieć PCOS. Dodam,że w momencie kiedy przestałam miesiączkowac zaczęłam tyc,moje próby zrzucenia nawet 1kg były nie możliwe,próbowałam także głodowek,najdłuższa trwała 15dni,pilam soki i dostarczałam niezbędnych witamin,schudlam wtedy niecały kilogram. Odżywiam się zdrowo. Uprawiam sporty-gram w tenisa i biegam. Tyje oddychając. Mam też problemy z cera, Czy ktoś miał lub ma takie problemy ,objawy. Proszę o pomoc. Na 9maja mam umówiona wizytę. Bardzo obawiam się diagnozy oraz leczenia. Pozdrawiam.

Idz do endokrynologa (lekarz od hormonów) albo po prostu pójdz najpierw od rodzinnego, powiedz o swoich obawach, że myślisz że to może miec związek z hormonami i poproś o badanie krwi, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu TSH, hormonu tarczycy. Niergularne miesiączki, problemy z waga i cerą cześto są to oznaki problemów z tarczyca. Nie leczona tarczyce w zalezności od choroby często uniemożliwią zajście w ciąże, lub też jest przyczyną chorób dzieciaczków. Spróbuj najpierw u rodzinnego. Pozdrawiam!

Gość Słoneczko26
Jestem zapisana do endokrynologa. Miałam robione badania tarczycy trochę ponad rok temu. Wszystko ok.