Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz mama mamcia

present perfect a present simple

Polecane posty

Gość juz mama mamcia

czym sie roznia? tzn wiem jak wyglada budowa; ale dlaczego piszac ze ktos chodzi do szkoly uzywa sie p.simple a nie perfect

Gość Justin081
present simple opisuje rutyne, zwyczaje, czynnosci powtarzające się;present perfect-gdy jakaś czynnośćlub zdarzenie ma swój skutek teraz, lub opisuje coś co było prawdą kiedyś a teraz nie jest-w wielkim skrócie :) I go to school every day-pres.simple-chodze do szkoły codziennie-rutyna I have lost my keys-pres.perfect-skutek w teraźniejszości-zgubiłem klucze i nie mam ich teraz zawsze można trochę poczytać na ten temat ;) informacje znajdują się przeważnie w każdym podręczniku do nauki angielskiego ;)

Gość juz mama mamcia
dziekuje. a zdanie: ona ma bole glowy od 4 lat- bedzie p.perfect, ale : ona ma bole glowy zazwyczaj wieczorem po pracy to bedzie p.simple? ; w jej rodzinie nikt nie chorowal na migrene?- jaki to czas? slowa znam i potrafie przetlumaczyc zdania ale mam problem z czasami

Gość wloh opalony pakistanska ...
present kurwa simple to, jak np polka sie kurwi z ciapakami(brudasami i tp) dalem ci przyklad buhaha

Gość juz mama mamcia
wytlumaczcie mi bo naprawde nie wiem

Gość nigdy wiecej angielskiego
jak to napisać ? presencie czy poprostu?

Gość malenkamyszka
Present perfect to czas uprzednio-teraźniejszy..każde zdanie zawierające since(czyli od...jakiegoś czasu na przykład) lub for(czyli przez jakiś czas) będą w present perfect..

Gość malenkamyszka
A z tym zazwyczaj wieczorem to można użyć used to jako czynność codzienna, ale tu ewidentnie bedzie present simple

Gość malenkamyszka
a co do tej migreny to past simple..no one suffered from...itd jak w polskim chorował to przeszły..tak mi się wydaje..ale może są mądrzejsi